Πλησιάζει η ώρα μείωσης των επιτοκίων καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός του πληθωρισμού τόνισε σε ομιλία του μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φάμπιο Πανέτα.

«Η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συμπιέζει τη ζήτηση και συμβάλλει, μαζί με την πτώση των τιμών της ενέργειας, στην ταχεία μείωση του πληθωρισμού» είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας σε ομιλία του στη Ρώμη. «Οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών έχουν μειωθεί και οι συνθήκες για μια νομισματική χαλάρωση έρχονται».

ΕΚΤ: Πότε βλέπει μείωση των επιτοκίων το νεότερο μέλος του δ.σ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, σύμφωνα με το Bloomberg,  φαίνεται ότι συμφώνησαν ότι ο Ιούνιος θα είναι το σημείο εκκίνησης της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής που οδήγησε το κόστος χρήματος σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Μόλις ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τα δύο στρατόπεδα των αξιωματούχων της ΕΚΤ θα στηρίξουν διαφορετικές θέσεις. Τα γεράκια θα ζητήσουν τα επόμενα βήματα να είναι προσεκτικά. Τα περιστέρια από την άλλη θα ήθελαν να μειωθεί γρήγορα το κόστος δανεισμού καθώς η οικονομία της ηπείρου αγωνίζεται να αναπτυχθεί.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας της Ιταλίας

Όσον αφορά τις επιδόσεις της Τράπεζας της Ιταλίας το 2023, ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι καταγράφηκε κέρδος 0,8 δισ. ευρώ το 2023, καθώς χρησιμοποιήθηκαν προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών 7,1 δισ. ευρώ που προέκυψε από παράγοντες όπως οι πληρωμές τόκων στις τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού πληρώνουν το τίμημα της νομισματικής πολιτικής τους που οδήγησε τα επιτόκια στα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας  παρουσιάζοντας απώλειες στους ισολογισμούς τους. Σε αντίθεση με τις εμπορικές τράπεζες που η αύξηση των επιτοκίων οδήγησε υψηλότερα την κερδοφορία τους από τη διαφορά τόκων καταθέσεων και δανείων, οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους τόκους στις εμπορικές τράπεζες για την κατάθεση των αποθεματικών. Παράλληλα η μείωση των ισολογισμών τους στο πλαίσιο της ποσοτικής σύσφιγξης φέρνει λιγότερα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία των χαρτοφυλακίων τους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες ζημιές στην ιστορία της. Ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Την σκυτάλη πήρε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που το 2023 κατέγραψε κι αυτή τη μεγαλύτερη λειτουργική ζημιά στην ιστορία της

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΙΚΕΑ: Αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Διεθνή |

Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας

Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]