Δεκαεννέα νέες συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του φυσικού αερίου, των υποδομών και της χρηματοδότησης έχουν υπογραφεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, δήλωσε πρόσφατα στο OilPrice.com μια ανώτερη πηγή που συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας της Μέσης Ανατολής.
Οι εν λόγω συμφωνίες αποτελούν συνέχεια της νέας 20ετούς συνολικής συνεργασίας που σύναψαν οι δύο χώρες, και στην οποία ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έδωσε την επίσημη έγκρισή του στις 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μια ακόμα συμφωνία του Ιράν με μεγάλη οικονομία μετά τη συνολική συμφωνία διάρκειας 25 ετών που έχει συνάψει με την Κίνα.
Φυσικό αέριο: Καθυστερήσεις στον mega-αγωγό της Ρωσίας προς την Κίνα
Ένας τομέας που τίθεται στο επίκεντρο της τελευταίας συμφωνίας Ιράν Ρωσίας αφορά στην αύξηση της συνεργασίας και του ελέγχου των δύο κρατών στον παγκόσμιο τομέα φυσικού αερίου. Δεδομένου ότι οι δύο χώρες καταλαμβάνουν την πρώτη και τη δεύτερη θέση στον πίνακα των κρατών με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, αντίστοιχα – η Ρωσία με περίπου 37 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (tcm) και το Ιράν με περίπου 32 tcm – βρίσκονται σε ιδανική θέση για να το κάνουν αυτό.
Τον Ιούλιο του 2022, η Ρωσία έθεσε τα θεμέλια για αυτήν την ενισχυμένη συνεργασία φυσικού αερίου με το Ιράν με ένα μνημόνιο συνεννόησης (MoU) 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που υπεγράφη μεταξύ του εμβληματικού της γίγαντα φυσικού αερίου, Gazprom, και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Πετρελαίου (NIOC). Αυτό θεωρήθηκε από το Κρεμλίνο ως ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσουν η Ρωσία και το Ιράν να εφαρμόσουν το μακροχρόνιο σχέδιό τους να είναι οι βασικοί συμμετέχοντες σε ένα παγκόσμιο καρτέλ για προμηθευτές φυσικού αερίου στο ίδιο στυλ με τον ΟΠΕΚ όπου συνεργάζονται οι κορυφαίοι προμηθευτές πετρελαίου.
«ΟΠΕΚ Φυσικού Αερίου».
Οι στόχοι του «ΟΠΕΚ Φυσικού Αερίου»
Με την ίδρυσή του στο τρέχον Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής του Κόλπου (GECF), ο «ΟΠΕΚ Αερίου» θα επιτρέψει τον συντονισμό ενός σημαντικού ποσοστού των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Μαζί, η Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το 60% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και ήταν οι τρεις χώρες που συνέβαλαν στην ίδρυση του GECF, του οποίου τα 11 μέλη ελέγχουν πάνω από το 71% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου, το 44% της εμπορευόμενης παραγωγής αερίου, το 53% των αγωγών αερίου και το 57% των εξαγωγών LNG.
Στόχος της ίδρυσης του GECF, που έλαβε χώρα στη Μόσχα, είναι: «Να ενισχύσει τον ρόλο του GECF στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή, προκειμένου να υποστηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών μελών επί των πόρων φυσικού αερίου τους, να μεγιστοποιήσουν την αξία τους προς όφελος των λαών τους και να προωθήσουν τον συντονισμό τους για τις παγκόσμιες ενεργειακές εξελίξεις με σκοπό τη συμβολή στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια».
Το μνημόνιο συμφωνίας της Gazprom του 2022 υπογράμμιζε ότι η νέα συμμαχία φυσικού αερίου Ρωσίας-Ιράν στοχεύει στον έλεγχο όσο το δυνατόν περισσότερων από τα δύο βασικά στοιχεία του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού – το αέριο που παρέχεται από ξηρά μέσω αγωγών και το αέριο που παρέχεται μέσω πλοίων σε υγροποιημένη μορφή (LNG).
Σύμφωνα με δήλωση εκείνη την εποχή, του Hamid Hosseini, προέδρου της Ένωσης Εξαγωγέων Πετρελαίου, Αερίου και Πετροχημικών Προϊόντων του Ιράν, στην Τεχεράνη: «Τώρα οι Ρώσοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στον κόσμο θα αυξηθεί και η τάση προς την κατανάλωση LNG έχει αυξηθεί και από μόνα τους τα δύο κράτη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην παγκόσμια ζήτηση, επομένως δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμό φυσικού αερίου [μεταξύ Ρωσίας και Ιράν]». Και πρόσθεσε: «Ο νικητής του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά, οπότε αν το Ιράν και η Ρωσία μπορέσουν να μειώσουν την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στις αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και προϊόντων συνεργαζόμενοι, θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».
Το σχέδιο της Gazprom που προχωρά τώρα περιλαμβάνει την πλήρη βοήθειά της στη NIOC στην ανάπτυξη, με επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Kish και North Pars με σκοπό τα δύο πεδία να παράγουν περισσότερα από 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα.
Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι η Gazprom θα βοηθήσει επίσης με ένα έργο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αύξηση της πίεσης στο κολοσσιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου South Pars στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ιράν και Κατάρ. Ένα τρίτο μέρος είναι ότι η Gazprom θα παράσχει πλήρη βοήθεια για την ολοκλήρωση διαφόρων έργων LNG και την κατασκευή αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου. Και το τελευταίο στοιχείο είναι ότι η Ρωσία θα εξετάσει όλες τις ευκαιρίες για να ενθαρρύνει άλλες μεγάλες δυνάμεις φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή να συμμετάσχουν στη σταδιακή ανάπτυξη του καρτέλ «Gas OPEC», είπε αποκλειστικά η ιρανική πηγή στο OilPrice.com την περασμένη εβδομάδα.
«Η Ρωσία θέλει να ενισχύσει την εξάρτηση άλλων χωρών από τις προμήθειες φυσικού αερίου της και επίσης προσπαθεί να βοηθήσει το Ιράν να αναπτύξει τις δυνατότητές του στο LNG, έτσι ώστε αυτές να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη Μέση Ανατολή για να προστεθούν στις δικές της προμήθειες LNG που είναι επικεντρωμένες στην περιοχή της Αρκτικής», είπε. «Η Ρωσία βλέπει το φυσικό αέριο ως το βέλτιστο προϊόν κατά τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επομένως ο έλεγχος του μεγαλύτερου μέρους της παγκόσμιας ροής αυτού του ενεργειακού προϊόντος θα είναι το κλειδί για την ενέργεια που θα είναι κυρίαρχη στα επόμενα δέκα έως είκοσι χρόνια, και το LNG έχει γίνει το έκτακτης ανάγκης παροχής αερίου στον κόσμο, μετά την εισβολή του στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Latest News
Υγρο πυρ σε καταναλωτές από τις αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο [γράφημα]
Ράλι 15,7% στο αργό και 24% στο φυσικό αέριο από το Σεπτέμβριο - Σφίγγει ο κλοιός για τα νοικοκυριά
«Παγώνουν» οι εξαγωγές πετρελαίου στην Αρκτική, απο τη Ρωσία, μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ
Προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα για τις ποσότητες πετρελαίου που παράγει η Ρωσία στις εγκαταστάσεις κοντά στον αρκτικό κύκλο
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Σημαντική αύξηση 30,03% στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2024 στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ τo 71,64% της ποσότητας LNG που εκφορτώθηκε στον Τερματικό Σταθμό LNG Ρεβυθούσας προήλθε από τις ΗΠΑ
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν