Ember: Ηγέτιδα της ηλιακής ενέργειας η Ελλάδα [γραφήματα]
Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της με 19%
Ως τη νέα ηγέτιδα της ηλιακής ενέργειας παρουσιάζει την Ελλάδα η Ember σε νέα της ανάλυση για την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, καθώς πλέον η χώρα μας παράγει το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (18%) και την Ισπανία (17%).
Όπως αναφέρει το ενεργειακό think tank η επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να αποδοθεί στην επιταχυνόμενη αύξηση της δυναμικότητας από το 2019 (1,4 GW προστέθηκε το 2022 και 1,7 GW το 2023), που έγινε δυνατή λόγω της πριμοδότησης τροφοδοσίας για μικρά επίγεια φωτοβολταϊκά (μέχρι το τέλος του 2022), που επέτρεψαν την απλοποίηση των διαδικασιών το 2022 και ενίσχυσαν την υποστήριξη της Συμφωνίας Αγοράς Ενέργειας .
Το 2023, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο μερίδιο ηλιακής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της με 19%, ακολουθούμενη από την Ουγγαρία με 18% και την Ισπανία με 17%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 9,1%.
Πολλά παραδείγματα δείχνουν συστήματα ισχύος που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και λειτουργούν αξιόπιστα με μερίδια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως και 100%. Η Ελλάδα λειτουργούσε με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για 5 ώρες τον Οκτώβριο του 2022 και τον Ιούλιο του 2023 σημείωσε 87 συνεχόμενες ώρες χωρίς λιγνίτη και με μερίδια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως και 84%. Η Πορτογαλία λειτουργούσε εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για 6 συνεχόμενες ημέρες τον Νοέμβριο του 2023.
Στην Πολωνία, μια χώρα ιστορικά σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τον άνθρακα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν το 67% της εγχώριας ζήτησης ενέργειας σε στιγμές αιχμής τον Ιούνιο του 2023 – αριθμός που υπερβαίνει σημαντικά το συχνά επαναλαμβανόμενο όριο των 50 %. Στην Ολλανδία, τον Ιούνιο υπήρξαν περίπου 140 ώρες κατά τις οποίες η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια υπερέβη τη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Και τα δεδομένα παραγωγής αποκαλύπτουν ότι η Γερμανία είδε έξι ημέρες τον Δεκέμβριο όταν όλη η ζήτηση καλύπτονταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.