Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια χρονομέτρηση καθώς το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική επιβραδύνει την περιστροφή της Γης, λέει η τελευταία έρευνα.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει τις επιπτώσεις, μετρώντας τις αλλαγές στο πεδίο βαρύτητας της Γης, οι οποίες έχουν καταγραφεί από δορυφόρους από το 1976.
Επειδή η ταχύτητα περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερή και δεν ευθυγραμμίζεται με τα ρολόγια από τότε που ο κόσμος υιοθέτησε τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα —ή UTC— στη δεκαετία του 1960, προστίθεται περιοδικά ένα επιπλέον δευτερόλεπτο. Αυτό είναι γνωστό ως «εμβόλιμο δευτερόλεπτο».
Πιο πρόσφατα, οι διακυμάνσεις στον πυρήνα της Γης είχαν οδηγήσει στην ταχύτερη περιστροφή της Γης, με αποτέλεσμα αρκετοί επιστήμονες να εισηγούνται αντί να προστεθεί ένα δευτερόλεπτο, θα ήταν απαραίτητο για πρώτη φορά να αφαιρεθεί λίγος χρόνος, έως το 2026.
Γιατί η ζέστη είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος»
Ωστόσο, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, το λιώσιμο του πολικού πάγου μπορεί να έχει εξουδετερώσει αυτή την τάση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση της προσαρμογής μέχρι το 2029.
Αυτή η προσαρμογή θα είχε συμβεί τρία χρόνια νωρίτερα, κατέληξε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature , εάν η κλιματική αλλαγή δεν επιβράδυνε την περιστροφή του πλανήτη .
«Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει προχωρήσει σε σημείο που οι επιπτώσεις της φαίνονται στο πόσο γρήγορα περιστρέφεται ολόκληρη η Γη», δήλωσε ο Ντάνκαν Άγκνιου, καθηγητής γεωφυσικής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Αλλαγές στην ταχύτητα
Όταν οι πάγοι λιώνουν στους πόλους ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, το νερό ρέει στους ωκεανούς, ανακατανέμοντας τη μάζα σε όλη τη γη και πιο μακριά από τον άξονα περιστροφής. Όταν περισσότερη μάζα βρίσκεται πιο κοντά στον ισημερινό, η ταχύτητα περιστροφής επιβραδύνεται. Αντίθετα, όταν η μάζα κινείται προς τους πόλους επιταχύνεται.
Υπάρχουν κι άλλες γεωφυσικές διεργασίες που συμβάλλουν στην αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής. Το πιο σημαντικό είναι η παλιρροιακή τριβή – η αντίσταση που υπάρχει μεταξύ του πυθμένα του ωκεανού και του κινούμενου νερού, η οποία επιβραδύνει την περιστροφή.
Από την άλλη πλευρά, οι νέοι παγετώνες, όπου η γη ανεβαίνει αφού προηγουμένως είχε περιοριστεί λόγω του βάρους των στρωμάτων πάγου και οι αλλαγές των ρευμάτων στον λιωμένο πυρήνα της Γης λόγω της σταδιακής ψύξης του, συμβάλλουν στην αύξηση της ταχύτητας.
Επιμήκυνση
Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της μία φορά την ημέρα, αλλά οι ημέρες ποικίλλουν σε μήκος έως και ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Εάν το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας λιώσει τελείως, προηγούμενες έρευνες έχουν προτείνει ότι μια μέρα θα επιμηκύνονταν κατά 2 χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Ενώ η κλίμακα αυτών των αλλαγών φαίνεται μικρή ημερησίως, αποτελούν ένδειξη των τεράστιων γεωλογικών αλλαγών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.
«Για να αλλάξει ο ρυθμός περιστροφής της Γης έστω και κατά ένα μικρό ποσό απαιτούνται τεράστιες ποσότητες μάζας για να κινηθούν σε σχέση με αυτή ολόκληρου του πλανήτη», δήλωσε στους FT, ο Chris Hughes, καθηγητής επιστήμης της στάθμης της θάλασσας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ: «Είναι ένα πολύ σαφές μέτρο ότι πραγματικά σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν στον πλανήτη».
Latest News
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»