«Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στη σκηνή. Ένα συνέδριο είναι και κυρίως αυτό που γίνεται εκτός σκηνής. Τι πηγαδάκια θα δημιουργηθούνε έξω στο διάλειμμα. Τι θα γίνει το βράδυ όταν τελειώσει αυτό. Και αυτό στο δίνουν οι Δελφοί», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος του Delphi Economic Forum Γιάννης Θωμάτος. Μιλώντας στο podcast Βαβέλ για την διοργάνωση που ξεκινάει σε λίγες μέρες (10-13 Απριλίου) τονίζει ότι το φόρουμ δεν είναι μόνο οικονομικό. Οι θεματικές του τρέχουνε σε κάποιους κύριους άξονες.
«Ο ένας ο άξονας είναι η οικονομία, ο άλλος είναι γεωπολιτική και τα διεθνή. Ο τρίτος είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τέταρτος στο θέμα της τεχνολογίας και έχουμε και άλλο ένα πέμπτο το οποίο είναι η κοινωνία. Κάτω από αυτούς τους κεντρικούς άξονες αρχίζουμε και εξειδικεύουμε. Έτσι λοιπόν φτάνουμε σε ένα σημείο, μέσα σε αυτές τις 4 μέρες συζητάμε περίπου στα 150 θέματα 150-170 θέματα. Τα οποία μπορεί να είναι από το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και την απολιγνιτοποίηση μέχρι θέματα που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό και soft skills. Αυτά τα συζητάμε. Προσπαθούμε να βρούμε τους πλέον ειδικούς για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν εμάς αφορούν τις επιχειρήσεις, αφορούνε τους θεσμούς. Ας το πούμε έτσι.
Τα key fingers είναι ότι θα είναι περίπου στις 800 ομιλητές πάλι και οι μισοί από αυτούς θα είναι σίγουρα από το εξωτερικό. Πέρυσι είχαμε 52 χώρες» καταλήγει.
Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Απαραίτητη δεξιότητα για τον 21ο αιώνα – Τι ανέδειξε το 4ο συνέδριο
Οι ομιλητές και ο Ζελένσκι
Όπως και πέρσι σχεδόν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανίων. Φέτος έχουμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας που έχει ιδιαίτερη σημασία. Θέλω να πιστεύω και είμαστε πολύ κοντά να έχουμε και τον Ζελένσκι, ονλάιν βέβαια. Αλλά θα είναι και αυτό μεγάλη επιτυχία. Έχουμε την Πρόεδρο της Σλοβενίας. Μεγάλους διανοητές, όπως ο Φέργκυσον τον ξέρουν οι περισσότεροι από τα βιβλία του. Ο Ρόμπερτ Κέηγκαν έρχεται πάλι όπως είπα πριν ο Πετρέους. Έχουμε από εταιρείες εκπροσώπους από το εξωτερικό, μεγάλες εταιρείες, δηλαδή φέρνουν γιατί φέτος, νομίζω δεν είναι έκπληξη, αλλά θα συζητήσουμε πάρα πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Βασίλισσα της Ιορδανίας έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η βασίλισσα αυτή έχει φτιάξει ένα σχολείο το οποίο φιλοξενεί φοιτητές, σπουδαστές, τέλος πάντων, από περιοχές που είναι μέσα σε συγκρούσεις. Κύπρο, Βοσνία και έτσι έρχεται και μαζί με εκείνη φέρνει και αρκετούς από αυτούς τους σπουδαστές. Άρα θα γίνει μία συζήτηση on stage για τη σημασία της εκπαίδευσης. Αυτό το λέω με την έννοια ότι ακούμε οικονομικό φόρουμ Δελφών, αλλά πολλές φορές οι συζητήσεις είναι και πέρα από ότι είναι.
Και ναυτιλία και Ολυμπιακοί Αγώνες
Έχουμε θέματα ναυτιλίας, έχουμε μια συνεργασία με την ελληνική Ένωση Εφοπλιστών και με άλλους φορείς διεθνείς. Έχουμε επίσης μια συνεργασία με το World Maritime University, που είναι το πανεπιστήμιο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Αυτοί θα μιλήσουν για τις νέες τεχνολογίες και το πώς αλλάζουνε, πως θα είναι ναυτιλία του μέλλοντος. Έχουμε ναυτιλία πάντα φιλόξενουμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Μπορούμε ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει τόσο η ναυτιλία αυτή καθεαυτή όσο και το οικοσύστημα των εταιρειών που τροφοδοτεί στη χώρα μας και το πώς ενισχύει την ελληνική οικονομία. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό.
Εκτός ότι είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε και 20 χρόνια από τη δικιά μας ολυμπιάδα. Και καλό θα ήτανε να τη θυμηθούμε και θα τη θυμηθούμε στο φόρουμ. Και η κυρία Δασκαλάκη θα κάνει μια σχετική έτσι ομιλία για αυτά τα 20 χρόνια. Αλλά και έχουμε συζήτηση που έχει να κάνει με το πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες και πώς γενικώς οι εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τα σπορ, που θα συμμετάσχουν και ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες. Οπότε και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα υπήρχε. Αλλά τώρα έτσι επειδή είναι επετειακό. Νομίζω είναι σημαντικό και αυτό.
Οι μεγάλες συζητήσεις για την Ελλάδα
Ναι. Υπάρχουν μερικά μεγάλα ζητήματα. Θέλω να πω ότι χρειάζονται αρκετοί τομείς της οικονομίας να υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Αυτοί οι τομείς όπως η εκπαίδευση, όπως η ελληνική βιομηχανία, όπως το θέμα του ορυκτού πλούτου της χώρας, αυτές θα συζητηθούν σε στρογγυλά τραπέζια στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς και όλοι οι εταίροι, ενώ κυβέρνηση, εταιρείες, ακαδημαϊκός χώρος. Και αυτές θα ηχογραφηθούν και θα προσπαθήσουμε μετά να τις εκδώσουμε να εκδώσουμε τα συμπεράσματα. Αυτό εννοούμε μεγάλες κουβέντες, κουβέντες δηλαδή που είναι επικεντρωμένες στην χώρα μας. Σε κλάδους και της οικονομίας αλλά και της ζωής μας που μας αφορούν και το πώς μπορούν να δοθούν λύσεις.
Η κορυφαία στιγμή
Η κορυφαία στιγμή είναι στο πρώτο που καταφέραμε και κλείσαμε τον μεγαλύτερο μας ομιλητή τότε ήμασταν πολύ περήφανοι και χαρούμενοι, οποίος ήταν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ο Γούλφαν Σούσχεν. Τότε ήτανε πολύ μεγάλη επιτυχία να καταφέρουμε να πείσουμε έναν πρώην καγκελάριο να έρθει σε ένα χωριό επί της ουσίας, έτσι στους Δελφούς. Τώρα οι ομιλητές είναι πάρα πολύ. Και ο Βίζερ ήταν μια καλή περίπτωση γιατί τότε κανείς δεν ήθελε να τον συναντήσει. Ήταν ο κακός. Αλλά είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και του αρέσουν πολύ οι Δελφοί. Και του αρέσει πολύ και η ελληνική φιλοξενία. Είναι ένας πολύ προσιτός άνθρωπος. Πέρσι είχαμε φέρει τον Πετρέους. Πολύ ιδιαίτερος και αυτός με την έννοια ότι έχει δει τόσα πολλά, έχει δει όλες τις εμπόλεμες ζώνες, ήταν ο στρατηγός που φώναξε Obama για να καθαρίσει την υπόθεση του Αφγανιστάν, ήταν επικεφαλής όλων των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει γίνει ταινία που ιστό η ζωή του. Έρχεται και φέτος. Είναι πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ.
Πώς γίνεται η οργάνωση
Μόλις τελειώσει αυτό που κάνουμε αρχίζουμε και σκεφτόμαστε το τι πήγε καλά, τι δεν πήγε καλά και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε. Μέσω της συμβουλευτικής μας επιτροπής μας δίνουν τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή μας δίνουν κάποιες κατευθύνσεις και πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις εμείς πάμε μετά και εξειδικεύουμε. Όταν λοιπόν φτάσουμε σε ένα θέμα, εκεί ψάχνουμε να βρούμε ποιοι θα μπορούσαν να το καλύψουν από τη διεθνή σκηνή. Και απλά στέλνετε ένα email. Είναι το ένατο μετά από τόσα χρόνια το φόρουμ έχει δημιουργήσει μια φήμη μας ξέρουν, ξέρουν ότι είναι ένα ποιοτικό φόρουμ, ότι γίνονται εκεί πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και ενδιαφέροντες συζητήσεις ότι θα γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους και έτσι είναι λίγο πιο εύκολο να προσελκύσουμε ομιλητές. Τα πρώτα χρόνια ήταν πιο δύσκολο, έπρεπε να πείσεις. Γι αυτό και θυμάμαι ότι όταν είχαμε αποφασίσει να το κάνουμε γιατί δεν ήταν και εύκολο. Να πεις ότι το κάνεις είναι μια άσκηση ρίσκου αυτή που είχε ρίσκο. Ότι μαζί με τον Συμεών είχαμε πάει ταξίδι, είχαμε, πάει ένα μεγάλο ταξίδι. Σε Αμερική σε Ευρώπη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ισραήλ, όπου συναντούσαμε ανθρώπους, συναντούσαμε think tank. Σήμερα συναντούσαμε ανθρώπους που είχαμε κλείσει ραντεβού και προσπαθούσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι σοβαρό. Άλλοι μας άκουσαν, άλλοι δεν μας άκουσαν. Είχαμε καταφέρει και είχαμε μπει σε πολύ σημαντικά think tank της Αμερικής κυρίως είχαμε καταφέρει και είχαμε κλείσει ραντεβού, θυμάμαι στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αρκετά ψηλά ιστάμενους. Άλλους πείσαμε άλλους, δεν πείσαμε.
Οι σύνεδροι
Οι σύνεδροι είναι γύρω στις 3,5 χιλιάδες – 3.200 ήταν πέρσι, αλλά σε αυτούς όλους η αίσθηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί στους 3.200 συνέδρους πρέπει να υπολογίσουμε συνοδούς ασφαλείας σε προσωπικό. Πόσοι έρχονται με τις οικογένειές τους, αλλά η αίσθηση που έχει κανείς στο χώρο είναι πολλοί ότι υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος απ αυτούς που πράγματι υπάρχει. Αλλά καταφέρνουμε ναι και έχουμε εκεί. Πέρσι, όπως είπα 3.200 συμμετοχές, οι οποίες το 42% από αυτούς είναι από είναι εκτός Ελλάδος.
Η πιο δύσκολη στιγμή
Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν φυσικά όταν ακυρώσαμε λόγω του κορονοϊού. Το φόρουμ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Θα ξεκινούσε Τετάρτη. Και το Σάββατο έπρεπε να τραβήξουμε την πρίζα. Αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο. Γιατί ήταν όλα έτοιμα. Είχαν τότε αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα. Ήμασταν σε τηλέφωνα διαρκώς με το Υπουργείο για να δούμε τι σκέφτονται για καραντίνα ή οτιδήποτε. Βλέπαμε τις σκηνές από την Ιταλία και τελικά παρόλο που είχαμε έτσι από δεν είχε ανακοινωθεί κάτι επίσημα, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο για μας να το ακυρώσουμε, γιατί περιμέναμε πάρα πολύ κόσμο από το εξωτερικό. Και δεν θέλαμε να πάρουμε το ρίσκο να φύγουμε και μετά να υπάρχει κάποια έξαρση στους Δελφούς ή στα γύρω χωριά ή οτιδήποτε. Οπότε αυτό ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο αλλά αναγκαίο. Ήταν η δύσκολη στιγμή αυτή ναι. Και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να γίνει ονλαιν και το κάναμε ονλαιν τον Ιούνιο. Και μετά την επόμενη χρονιά, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά ήταν αυτό το είμαστε σε καραντίνα, δεν είμαστε σε καραντίνα κάπου εκεί, ήταν αυτό και επίσης αποφασίσαμε να μην πάμε στους Δελφούς αλλά να το κάνουμε υβριδικό, έτσι όπως τα λέμε στο Ζάππειο να ήταν 2 χρονιές.
Η τοπική κοινωνία
Θεωρώ ότι μας αγαπάνε, δηλαδή θέλω να πω ότι προσπαθεί και ο δήμος εκεί και οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι κάτοικοι να βοηθήσουν όσο μπορούν εννοώ τα ξενοδοχεία να είναι έτοιμα, να ετοιμαστούν, οι δρόμοι γιατί επιβαρύνει πολύ την πόλη. Φυσικά έχουμε και ανθρώπους που τους αρέσει περισσότερο η ησυχία τους. Θυμάμαι, παίρνουμε κάθε χρόνο ένα email από κάποιον ο οποίος μας λέει ότι δεν θέλω να παρκάρετε έξω από το σπίτι μου. Αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί. Νομίζω ότι το περιμένουν και αυτοί.
Είναι ένα τετραήμερο που είναι όλα sold out, είναι όλα sold out. Εμάς ο ζωτικός μας χώρος είναι επί της ουσίας από την Άμφισσα μέχρι τη Λιβαδειά και εκείνες τις μέρες είναι όλα fully booked. Οπότε και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι επίσης και όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά μαγαζιά και ότι δουλεύει. Άρα λοιπόν ένα πολύ καλό τετραήμερο εννοώ από άποψη εσόδων για όλο τον τουριστικό κλάδο από την Άμφισσα, το Γαλαξίδι, την Ιτέα. Την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού θα έλεγα. Δηλαδή εμείς έχουμε στέλνουμε καλεσμένους μας και στο Λιβάδι και πίσω στην Αγόριανη. Σίγουρα αρκετούς στο Γαλαξίδι, οπότε είναι μια τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Νέος στόχος, η Ανατολή
Το φόρουμ ουσιαστικά είναι μια δεξαμενή σκέψης που όλο το χρόνο έχει δραστηριότητα. Κάνουμε και αυτό είναι μέσα στη στρατηγική μας, έτσι δηλαδή κάνουμε περιφερειακά συνέδρια σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια κάνουμε περιφερειακά συνέδρια στα Τίρανα, στο Βελιγράδι, στα Σκόπια, στη Σόφια και στην Κύπρο. Ότι προκύπτει από αυτά τα συνέδρια πηγαίνουμε και ασχολούμαστε όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά κυρίως με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε αυτό που ονομάζουμε κέντρα αποφάσεων. Άρα έχουμε δραστηριότητα στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες. Φέτος πήγαμε και κάναμε μια συνεργασία και στο Παρίσι με το Ίδρυμα Θαλασσών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και έχουμε και παρουσία στο Τορόντο γιατί εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα και διασπορά και υπάρχει ενδιαφέρον. Πέρα λοιπόν από όλα αυτά, πέρα από τα περιφερειακά συνέδρια, όλα αυτά έρχονται και κορυφώνονται στο στην ετήσια συνδιάσκεψη. Παράλληλα, έχουμε ιδρύσει και 3 κέντρα. Έχουμε ιδρύσει το κέντρο για το μέλλον της εργασίας, το κέντρο για το μέλλον της υγείας και το κέντρο για την κυβερνοασφάλεια. Αυτά είναι ουσιαστικά ερευνητικά κέντρα κατά κάποιο τρόπο όπου φέρνουνε μαζί ερευνητές, εταιρείες αλλά και ανθρώπους από την πολιτεία όπου αναδεικνύουν κυρίως τα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις επάνω σε αυτά τα κομμάτια. Έτσι, εξηγώντας λίγο το τι κάνει το φόρουμ, ουσιαστικά αυτό που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας είναι το ετήσια συνδιάσκεψη, αυτό που γίνεται στους Δελφούς εκεί που μαζεύονται οι τρεισήμισι χιλιάδες άνθρωποι. Που είναι η κορύφωση όλων των δραστηριοτήτων μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι κυρίως το τι γίνεται μέχρι να φτάσουμε εκεί. Έτσι λοιπόν, οι στόχοι μας και η στρατηγική μας είναι να είμαστε συνεχώς ολοένα και πιο διεθνείς επί της ουσίας. Και θέλουμε τώρα τα επόμενα χρόνια, επειδή έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό δίκτυο σε ότι αφορά στο στα δυτικά, δηλαδή στη Δύση, εννοούμε την Αμερική και την Ευρώπη, θέλουμε να συνεχίσουμε να κοιτάμε τώρα πια και προς την Ανατολή. Υπογράψαμε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ORF που είναι ένα think tang ουσιαστικά του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουμε ανταλλαγές και με εκεί, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα. Και εξίσου καλές μετά με τη Μέση Ανατολή. Θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε έξω από εμάς.
Η πλήρης απομαγνητοφώνηση με τον Αντιπρόεδρο και συνιδρυτή του Delphi Economic Forum, Γιάννη Θωμάτο για την 9η διοργάνωση του εμβληματικού θεσμού:
Ν. Φιλιππίδης
Καλώς ήρθες Γιάννη.
Γ. Θωμάτος
Καλως σας βρήκα ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ν. Φιλιππίδης
Φαντάζομαι τρέχεις και εσύ και η ομάδα των Δελφών ατέλειωτα, είναι μια υπερπαραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα. Πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή πρώτα απ’ όλα η οργάνωση;
Γ.Θωμάτος
Ναι, είναι, είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Η ομάδα της παραγωγής ήδη είναι στους Δελφούς και κατασκευάζει τις αίθουσες, τις προσωρινές αίθουσες που έχεις και εσύ επισκεφτεί.
Ν. Φιλιππίδης
Πολλές φορές και στην πρώτη φορά.
Γ. Θωμάτος
Ναι, έτσι για τους ακροατές είναι 1000 τετραγωνικά, 1000 τετραγωνικά προσωρινών κατασκευών, οπότε η ομάδα της παραγωγής είναι ειδική και η ομάδα του περιεχομένου είναι στο γραφείο και ξενυχτάει και προσπαθεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Ν. Φιλιππίδης
Ξεκίνησε η ιδέα το 2016 σωστά;
Γ. Θωμάτος
Το 2015 ξεκίνησε η ιδέα, το 2016 έγινε το πρώτο. Ήτανε, όπως θα θυμάσαι και εσύ μια ζοφερή περίοδος. Γιατί η χώρα και εκεί ο Συμεών ο Τσομώκος ο ιδρυτής σκέφτηκε ότι χρειάζεται. Ήμασταν πολύ απασχολημένοι τότε με την κρίση και το τι γίνεται στη χώρα μας, αλλά ο κόσμος τρέχει και υπάρχουν εξελίξεις και τότε δεν συζητούσαμε αυτές τις εξελίξεις. Οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα φόρουμ το οποίο θα ασχολείται με τα διεθνή και όχι με τα δικά μας στα στενά. Και έτσι ξεκινήσαμε.
Ν. Φιλιππίδης
Ναι, είδαμε στις πρώτες διοργανώσεις ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των εκπροσώπων των θεσμών της τρόικας που λέγαμε, δηλαδή όλες οι προσωπικότητες εκείνης της περιόδου παρήλασαν από τους Δελφούς και από τα σοκάκια, ο Πολ Τόμσεν, ο Βίζερ, ο επικεφαλής επίσης, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ είχε έρθει. Σωστά;
Γ. Θωμάτος
Έτσι είναι ναι. Ο Τόμας Βίζερ είναι Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, είναι φίλος του φόρουμ, θα έρθει και φέτος έρχεται κάθε χρόνο, του αρέσουν πολύ οι Δελφοί. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, και αυτός είναι φίλος του φόρουμ, έχει έρθει πάνω από 3-4 φορές. Ναι, όπως είπα από την αρχή, εμείς αυτό που θέλαμε και αυτό που ζητούσαμε είναι να δώσουμε μια διεθνή προοπτική στο φόρουμ και να βγούμε προς τα έξω. Και εμείς οι ίδιοι, αλλά και ως χώρα. Ανοιχτήκαμε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με την Παγκόσμια Τράπεζα, συνεργαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το IMFΟ, με τον EMCM, με όλους αυτούς τους οργανισμούς που εκείνη την περίοδο δεν ήταν και πολύ δημοφιλής. Αλλά σε κάθε περίπτωση ξέρεις και εσύ ότι είναι οργανισμοί που επηρεάζουν τα πράγματα.
Ν. Φιλιππίδης
Γιατί στους Δελφούς;
Γ. Θωμάτος
Γιατί όχι στους Δελφούς; Έχει όλα χαρακτηριστικά. Βέβαια έχει και μειονεκτήματα έτσι. Αλλά τι είναι το κύριο; Το κύριο είναι ότι το γνωρίζουν όλοι οι Δελφοί τους, γνωρίζουν όλοι. Σε όποιο σημείο του κόσμου και να πας ξέρεις τι είναι οι Δελφοί και πού είναι οι Δελφοί. Μετά είναι όλη αυτή η συμβολική σημασία που κουβαλάνε και φέρουνε και μετά είναι κάποια πιο πρακτικά ζητήματα όπως το ότι είναι κοντά στην Αθήνα, όπως το ότι έχει και αυτό το υπέροχο πολιτιστικό κέντρο, το συνεδριακό, το οποίο είναι φτιαγμένο και εκεί από τη δεκαετία του ‘60 και νομίζω ότι ήταν μια φυσική επιλογή. Δεν θέλαμε να γίνει στην Αθήνα. Θέλαμε να γίνει κάπου μακριά από το κέντρο των αποφάσεων. Είναι μια φυσική επιλογή κυρίως για τη συμβολική σημασία.
Ν. Φιλιππίδης
Στην αρχή στις πρώτες διοργανώσεις, έτσι, πώς το υποδέχτηκαν οι προσκεκλημένοι σας; Το γεγονός δηλαδή ότι δεν θα ερχόντουσαν απλώς που διέρχονται από το εξωτερικό να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο των Αθηνών και στη συνέχεια να κατευθυνθούν σε κάποιο κεντρικό σημείο, αλλά θα πρεπε να κάνουν και μερικά χιλιόμετρα και άλλοι από δω απ την Αθήνα ή από τη Θεσσαλονίκη να φύγουν από το γραφείο τους ενδεχόμενους για μία, για 2, για 3 μέρες.
Γ.Θωμάτος
Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αλλά τι έχει σημασία; Σημασία έχει ότι πρέπει να είσαι κάπου που να ευνοεί τις συζητήσεις εκτός της κίνησης. Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στη σκηνή. Ένα συνέδριο είναι και κυρίως αυτό που γίνεται εκτός σκηνής. Τι πηγαδάκια θα δημιουργηθούνε έξω στο διάλειμμα. Τι θα γίνει το βράδυ όταν τελειώσει αυτό. Και αυτό στο δίνουν οι Δελφοί.
Ν. Φιλιππίδης
Αυτό είναι κάτι το οποίο η αλήθεια είναι καλά, κάνεις και το λες στα πηγαδάκια. Δηλαδή ο θυμάμαι τουλάχιστον τις πρώτες 2 – 3 διοργανώσεις ήτανε πολύ έντονο αυτό το στοιχείο στη δική μου περίπτωση ήταν μια σειρά από ατελείωτων ραντεβού σε διαφορετικούς χώρους από αυτούς των συνεδρίων, άνθρωποι που θα συναντιόμαστε για να μιλήσουμε για οικονομία. Στο πλαίσιο της δουλειάς, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, το οποίο κάναμε. Το θέμα είναι βέβαια αν παράγεται πολιτική, αν παράγεται κάτι που μένει. Και μετά. Έτσι, από τόσα χρόνια που το παρακολουθείς και το δουλεύεις, έχουν γίνει πράγματα τα οποία έτσι έχουν αφήσει το στίγμα τους;
Γ. Θωμάτος
Όσο μπορώ να ξέρω, ναι. Αλλά τι σημασία έχει. Δηλαδή από το από αυτά που ξέρω και από αυτά που δεν ξέρω και μια γνωριμία δεν ξέρεις ποτέ τι θα φέρει, μια συζήτηση δεν ξέρεις ποτέ τι θα φέρει. Εγώ βλέπω κόσμο που γνωρίζετε, βλέπω κόσμο που γνωρίζετε για πρώτη φορά που ενώ θα ήθελα να είναι λίγο πιο κοντά δεν ήτανε και το φόρουμ τους έχει φέρει. Έχω δει διεθνείς οργανισμούς να συζητάνε με δικούς μας παράγοντες. Αλλά τι έχει προκύψει από αυτό; Ποτέ δεν θα το μάθουμε. Αλλά σίγουρα όμως οι ζυμώσεις αυτές κάποια στιγμή θα φέρουν αποτέλεσμα.
Ν. Φιλιππίδης
Η κορυφαία στιγμή ποια είναι κατά τη γνώμη σου σε αυτά τα 9 χρόνια;
Γ. Θωμάτος
Η κορυφαία στιγμή είναι στο πρώτο που καταφέραμε και κλείσαμε τον μεγαλύτερο μας ομιλητή τότε ήμασταν πολύ περήφανοι και χαρούμενοι, οποίος ήταν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, ο Γούλφαν Σούσχεν. Τότε ήτανε πολύ μεγάλη επιτυχία να καταφέρουμε να πείσουμε έναν πρώην καγκελάριο να έρθει σε ένα χωριό επί της ουσίας, έτσι στους Δελφούς. Τώρα οι ομιλητές είναι πάρα πολύ. Και ο Βίζερ ήταν μια καλή περίπτωση γιατί τότε κανείς δεν ήθελε να τον συναντήσει. Ήταν ο κακός. Αλλά είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και του αρέσουν πολύ οι Δελφοί. Και του αρέσει πολύ και η ελληνική φιλοξενία. Είναι ένας πολύ προσιτός άνθρωπος. Πέρσι είχαμε φέρει τον Πετρέους. Πολύ ιδιαίτερος και αυτός με την έννοια ότι έχει δει τόσα πολλά, έχει δει όλες τις εμπόλεμες ζώνες, ήταν ο στρατηγός που φώναξε Obama για να καθαρίσει την υπόθεση του Αφγανιστάν, ήταν επικεφαλής όλων των συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ έχει γίνει ταινία που ιστό η ζωή του. Έρχεται και φέτος. Είναι πάρα πολύ, είναι πάρα πολύ.
Ν. Φιλιππίδης
Πώς προσεγγίζετε αυτούς τους ανθρώπους; Μιλάτε με ένα πρακτορείο και κανονίζετε μια αμοιβή; Πώς γίνεται αυτή η επαφή με τόσο σημαντικά ονόματα; Γιατί θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να θέλουν κιόλας να έρθουν έτσι;
Γ. Θωμάτος
Το φόρουμ δεν δίνει αμοιβές. Αυτό είναι θέμα αρχής για μας. Υπάρχει μια ομάδα περιεχομένου. Αυτή η ομάδα περιεχομένου αρχίζει και συσκέπτεται αμέσως μετά το τέλος του φόρουμ.
Ν. Φιλιππίδης
Και δουλεύετε 12 μήνες το χρόνο.
Γ. Θωμάτος
Ναι και αυτό το πράγμα κλιμακώνεται, έτσι δεν δουλεύουμε σε αυτή την ένταση 12 μήνες το χρόνο. Άρα μόλις τελειώσει το μόλις τελειώσει αυτό που κάνουμε αρχίζουμε και σκεφτόμαστε το τι πήγε καλά, τι δεν πήγε καλά και πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε. Μέσω της συμβουλευτικής μας επιτροπής μας δίνουν τα μεγάλα ζητήματα, δηλαδή μας δίνουν κάποιες κατευθύνσεις και πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις εμείς πάμε μετά και εξειδικεύουμε. Όταν λοιπόν φτάσουμε σε ένα θέμα, εκεί ψάχνουμε να βρούμε ποιοι θα μπορούσαν να το καλύψουν από τη διεθνή σκηνή. Και απλά στέλνετε ένα email. Είναι το ένατο μετά από τόσα χρόνια το φόρουμ έχει δημιουργήσει μια φήμη μας ξέρουν, ξέρουν ότι είναι ένα ποιοτικό φόρουμ, ότι γίνονται εκεί πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και ενδιαφέροντες συζητήσεις ότι θα γνωρίσουν σημαντικούς ανθρώπους και έτσι είναι λίγο πιο εύκολο να προσελκύσουμε ομιλητές. Τα πρώτα χρόνια ήταν πιο δύσκολο, έπρεπε να πείσεις. Γι αυτό και θυμάμαι ότι όταν είχαμε αποφασίσει να το κάνουμε γιατί δεν ήταν και εύκολο. Να πεις ότι το κάνεις είναι μια άσκηση ρίσκου αυτή που είχε ρίσκο. Ότι μαζί με τον Συμεών είχαμε πάει ταξίδι, είχαμε, πάει ένα μεγάλο ταξίδι. Σε Αμερική σε Ευρώπη, Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ισραήλ, όπου συναντούσαμε ανθρώπους, συναντούσαμε think tank. Σήμερα συναντούσαμε ανθρώπους που είχαμε κλείσει ραντεβού και προσπαθούσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι σοβαρό. Άλλοι μας άκουσαν, άλλοι δεν μας άκουσαν. Είχαμε καταφέρει και είχαμε μπει σε πολύ σημαντικά think tank της Αμερικής κυρίως είχαμε καταφέρει και είχαμε κλείσει ραντεβού, θυμάμαι στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε αρκετά ψηλά ιστάμενους. Άλλους πείσαμε άλλους, δεν πείσαμε.
Ν. Φιλιππίδης
Οι κυβερνήσεις, οι εκάστοτε είναι κοντά σας;
Γ. Θωμάτος
Πάντα είναι με τον τρόπο τους. Ακόμα και όταν είχαμε ξεκινήσει, γιατί λέω και πάλι τώρα έχει κάποια φήμη και τα πράγματα είναι λίγο ευκολότερα, αλλά πάντα ήτανε. Πάντα προσπαθούσαμε να έχουμε εκεί πέρα εκπροσώπους. Ο τωρινός πρωθυπουργός έρχεται από το πρώτο φόρουμ σαν τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης. Και τον ευχαριστούμε. Μας τιμά πάντα με την παρουσία του. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήτανε από την πρώτη στιγμή και αυτό ήταν μια επιτυχία το φόρουμ τέθηκε κάτω από την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπότε ναι, ήμασταν και κάπως πώς να το πω με τυχεροί με την έννοια ότι αυτό που σκεφτήκαμε κάποιοι το αγκάλιασαν.
Ν. Φιλιππίδης
Ναι, η αλήθεια είναι ότι εμείς το λέμε εδώ, αλλά αν κάποιος δεν το ζήσει όλο αυτό. Δηλαδή να καταλάβει ότι είναι πολλοί άνθρωποι σημαντικοί σε πολύ μικρούς χώρους, όπως είναι οι χώροι των Δελφών ότι είναι από μόνο του ένα σημαντικό επίτευγμα. Kαι όλα όσα έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια που έχει τύχει να βρεθώ, έχουν λειτουργήσει ρολόι και αυτό είναι λίγο περίεργο, επίσης. Γιατί προφανώς ούτε υποδομές εκεί ήταν έτοιμες να υποδεχτούν κάτι τέτοιο. Γιατί για πόσα άτομα μιλάμε τώρα Γιάννη;
Γ. Θωμάτος
Οι σύνεδροι είναι γύρω στις 3,5 χιλιάδες – 3.200 ήταν πέρσι, αλλά σε αυτούς όλους η αίσθηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί στους 3.200 συνέδρους πρέπει να υπολογίσουμε συνοδούς ασφαλείας σε προσωπικό. Πόσοι έρχονται με τις οικογένειές τους, αλλά η αίσθηση που έχει κανείς στο χώρο είναι πολλοί ότι υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος απ αυτούς που πράγματι υπάρχει. Αλλά καταφέρνουμε ναι και έχουμε εκεί. Πέρσι, όπως είπα 3.200 συμμετοχές, οι οποίες το 42% από αυτούς είναι από είναι εκτός Ελλάδος.
Ν. Φιλιππίδης
Μάλιστα. Οπότε είναι λίγο και δέλεαρ η αλήθεια είναι να πεις σε κάποιον ότι θα πάει στο μέρος που ήταν το Μαντείο των Δελφών. Φαντάζομαι ότι λειτουργεί και αυτό με έναν τρόπο.
Γ. Θωμάτος
Σίγουρα. Οπωσδήποτε. Θυμάμαι τον όχι, θυμάμαι. Υπάρχει το email, το πρώτο με τον Μάρτιν Γουλφ είναι ο επικεφαλής σχολιαστής για τα οικονομικά στους Financial Times. Πολύ ισχυρός άνθρωπος, ο οποίος αφού ήρθες στο φόρουμ τον φέραμε και στα πρώτα κιόλας, έστειλε ένα ευχαριστήριο email μετά και λέει ότι ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και τα λοιπά, αλλά περισσότερο από όλα ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επισκεφτώ τους Δελφούς μετά από 30 χρόνια. Φαντάζομαι αυτός είχε έρθει νέος με τη γυναίκα του. Και εκτίμησε αυτό. Οπότε ναι έχει βοηθήσει βέβαια.
Ν. Φιλιππίδης
Η πιο δύσκολη στιγμή ποια ήταν;
Γ. Θωμάτος
Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν φυσικά όταν ακυρώσαμε λόγω του κορονοϊού. Το φόρουμ ήταν έτοιμο να ξεκινήσει. Θα ξεκινούσε Τετάρτη. Και το Σάββατο έπρεπε να τραβήξουμε την πρίζα. Αυτό ήταν πραγματικά δύσκολο. Γιατί ήταν όλα έτοιμα. Είχαν τότε αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα κρούσματα. Ήμασταν σε τηλέφωνα διαρκώς με το Υπουργείο για να δούμε τι σκέφτονται για καραντίνα ή οτιδήποτε. Βλέπαμε τις σκηνές από την Ιταλία.
Ν. Φιλιππίδης
Σωστά Μάρτιος του ‘20 λογικά.
Γ. Θωμάτος
Ναι ναι. Βλέπαμε τις σκηνές από την Ιταλία και τελικά παρόλο που είχαμε έτσι από δεν είχε ανακοινωθεί κάτι επίσημα, αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλύτερο για μας να το ακυρώσουμε, γιατί περιμέναμε πάρα πολύ κόσμο από το εξωτερικό. Και δεν θέλαμε να πάρουμε το ρίσκο να φύγουμε και μετά να υπάρχει κάποια έξαρση στους Δελφούς ή στα γύρω χωριά ή οτιδήποτε. Οπότε αυτό ήταν κάτι πάρα πολύ δύσκολο αλλά αναγκαίο. Ήταν η δύσκολη στιγμή αυτή ναι.
Ν. Φιλιππίδης
Κάνατε και μία εμβόλιμη διοργάνωσαν δεν κάνω λάθος στο Ζάππειο, σωστά;
Γ. Θωμάτος
Ναι 2 φορές. Αυτό ακυρώθηκε, το ακυρώθηκε εκεί το Μάρτιο, όμως είπες πριν. Μετά ήρθε η καραντίνα. Αρχίσαμε εκεί, τότε κάποια ονλάιν. Και αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να γίνει ονλαιν και το κάναμε ονλαιν τον Ιούνιο. Και μετά την επόμενη χρονιά, δεν θυμάμαι ακριβώς, αλλά ήταν αυτό το είμαστε σε καραντίνα, δεν είμαστε σε καραντίνα κάπου εκεί, ήταν αυτό και επίσης αποφασίσαμε να μην πάμε στους Δελφούς αλλά να το κάνουμε υβριδικό, έτσι όπως τα λέμε στο Ζάππειο να ήταν 2 χρονιές.
Ν. Φιλιππίδης
Μίλησέ μας για τη φετινή διοργάνωση, η οποία ξεκινάει 10 Απριλίου. Σωστά;
Γ. Θωμάτος
Ναι, ξεκινάει Τετάρτη και τελειώνει Σάββατο όπως κάθε φορά. Θα είναι πάλι το ίδιο. Εννοώ από άποψη κόσμου και από άποψη θεματικών. Το φόρουμ δεν είναι μόνο οικονομικό. Οι θεματικές του τρέχουνε σε κάποιους κύριους άξονες. Ο ένας ο άξονας είναι η οικονομία, ο άλλος είναι γεωπολιτική και διεθνή. Ο τρίτος είναι το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τέταρτος στο θέμα της τεχνολογίας και έχουμε και άλλο 1/5 το οποίο είναι η κοινωνία. Έτσι το λέμε, people. Κάτω από αυτούς τους κεντρικούς άξονες αρχίζουμε και εξειδικεύουμε. Έτσι λοιπόν φτάνουμε σε ένα σημείο, μέσα σε αυτές τις 4 μέρες συζητάμε περίπου στα 150 θέματα 150-170 θέματα.
Τα οποία μπορεί να είναι από το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και την απολιγνιτοποίηση μέχρι θέματα που έχουν να κάνουν με το ανθρώπινο δυναμικό και soft skills. Αυτά τα συζητάμε. Προσπαθούμε να βρούμε τους πλέον ειδικούς για να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν εμάς αφορούν τις επιχειρήσεις, αφορούνε τους θεσμούς. Ας το πούμε έτσι.
Ν. Φιλιππίδης
Θα έχει πόσους αυτή τη στιγμή ομιλητές; Τα βασικά έτσι τα key fingers που λέμε πάντα.
Γ. Θωμάτος
Τα key fingers είναι ότι θα είναι περίπου στις 800 ομιλητές πάλι και οι μισοί από αυτούς θα είναι σίγουρα από το εξωτερικό. Πέρυσι είχαμε 52 χώρες.
Ν. Φιλιππίδης
Ορισμένα ονόματα έτσι από το εξωτερικό, τα πιο σημαντικά.
Γ. Θωμάτος
Όπως και πέρσι σχεδόν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των Βαλκανίων. Φέτος έχουμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας που έχει ιδιαίτερη σημασία. Θέλω να πιστεύω και είμαστε πολύ κοντά να έχουμε και τον Ζελένσκι, ονλάιν βέβαια. Αλλά θα είναι και αυτό μεγάλη επιτυχία. Έχουμε την Πρόεδρο της Σλοβενίας. Μεγάλους διανοητές, όπως ο Φέργκυσον τον ξέρουν οι περισσότεροι από τα βιβλία του. Ο Ρόμπερτ Κέηγκαν έρχεται πάλι όπως είπα πριν ο Πετρέους. Έχουμε από εταιρείες εκπροσώπους από το εξωτερικό, μεγάλες εταιρείες, δηλαδή φέρνουν γιατί φέτος, νομίζω δεν είναι έκπληξη, αλλά θα συζητήσουμε πάρα πολύ για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ν. Φιλιππίδης
Σωστά.
Γ. Θωμάτος
Οπότε φέρνουμε κόσμο απ έξω που είναι μέσα στην αιχμή των εξελίξεων. Όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Έχουμε θέματα για τη ναυτιλία, για τον τουρισμό.
Ν. Φιλιππίδης
Η αλήθεια είναι ναι, είναι εντυπωσιακό ότι μέσα στα ονόματα βλέπω για παράδειγμα, ξέρω γω η Βασίλισσα της Ιορδανίας, βλέπουμε Πρόεδρους, όπως ανέφερες νωρίτερα η Πρόεδρος της Σλοβενίας. Πρόσωπα που η αλήθεια είναι σε πολλές περιπτώσεις δεν περιμένεις όταν θα τα συναντήσεις στο ίδιο σημείο, στο ίδιο μέρος μαζεμένα έτσι είναι.
Γ. Θωμάτος
Η Βασίλισσα της Ιορδανίας έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Η βασίλισσα αυτή έχει φτιάξει ένα σχολείο το οποίο φιλοξενεί φοιτητές, σπουδαστές, τέλος πάντων, από περιοχές που είναι μέσα σε συγκρούσεις. Κύπρο, Βοσνία και έτσι έρχεται και μαζί με εκείνη φέρνει και αρκετούς από αυτούς τους σπουδαστές. Άρα θα γίνει μία συζήτηση on stage για τη σημασία της εκπαίδευσης. Αυτό το λέω με την έννοια ότι ακούμε οικονομικό φόρουμ Δελφών, αλλά πολλές φορές οι συζητήσεις είναι και πέρα από ότι είναι.
Ν. Φιλιππίδης
Όλα οικονομία είναι όλα οικονομία είναι. Το μάθαμε αυτό μαζί με την εκπαίδευση. Τι είναι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη οικονομία. Αλλά βλέπουμε για παράδειγμα, θέματα ναυτιλίας. Όπως ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας, Αρσένιο Ντομίγκες λέγεται. Θα έχει και θέματα ναυτιλίας φέτος.
Γ. Θωμάτος
Ναι, έχουμε θέματα ναυτιλίας, έχουμε μια συνεργασία με την ελληνική Ένωση Εφοπλιστών και με άλλους φορείς διεθνείς. Έχουμε επίσης μια συνεργασία με το World Maritime University, που είναι το πανεπιστήμιο του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Αυτοί θα μιλήσουν για τις νέες τεχνολογίες και το πώς αλλάζουνε, πως θα είναι ναυτιλία του μέλλοντος. Έχουμε ναυτιλία πάντα φιλόξενουμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους. Μπορούμε ότι είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει τόσο η ναυτιλία αυτή καθεαυτή όσο και το οικοσύστημα των εταιρειών που τροφοδοτεί στη χώρα μας και το πώς ενισχύει την ελληνική οικονομία. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό.
Ν. Φιλιππίδης
Η ναυτιλία η οποία πραγματικά ανθεί και ένα σημαντικό μέρος αυτής της υπεραξίας, η οποία δημιουργείται, έρχεται και στην Ελλάδα και γίνεται μέρος της ελληνικής μας οικονομίας. Τώρα υπάρχει και το ζήτημα βέβαια διαβάζω Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τον Τόμας Μπαχ. Αν καταλαβαίνω καλά, πρώτα από όλα είμαστε σε μια χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, άρα είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Γ. Θωμάτος
Σωστά ναι. Εκτός ότι είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων έχουμε και 20 χρόνια από τη δικιά μας ολυμπιάδα. Και καλό θα ήτανε να τη θυμηθούμε και θα τη θυμηθούμε στο φόρουμ. Και η κυρία Δασκαλάκη θα κάνει μια σχετική έτσι ομιλία για αυτά τα 20 χρόνια. Αλλά και έχουμε συζήτηση που έχει να κάνει με το πώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες και πώς γενικώς οι εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τα σπορ, που θα συμμετάσχουν και ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες. Οπότε και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα υπήρχε. Αλλά τώρα έτσι επειδή είναι επετειακό. Νομίζω είναι σημαντικό και αυτό.
Ν. Φιλιππίδης
Μια προσθήκη την οποία βλέπω στο φετινό φόρουμ είναι αυτές οι μεγάλες συζητήσεις που τις λέτε για την Ελλάδα. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει;
Γ. Θωμάτος
Ναι. Υπάρχουν μερικά μεγάλα ζητήματα. Θέλω να πω ότι χρειάζονται αρκετοί τομείς της οικονομίας να υπάρχουν μεταρρυθμίσεις. Αυτοί οι τομείς όπως η εκπαίδευση, όπως η ελληνική βιομηχανία, όπως το θέμα του ορυκτού πλούτου της χώρας, αυτές θα συζητηθούν σε στρογγυλά τραπέζια στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς και όλοι οι εταίροι, ενώ κυβέρνηση, εταιρείες, ακαδημαϊκός χώρος. Και αυτές θα ηχογραφηθούν και θα προσπαθήσουμε μετά να τις εκδώσουμε να εκδώσουμε τα συμπεράσματα. Αυτό εννοούμε μεγάλες κουβέντες, κουβέντες δηλαδή που είναι επικεντρωμένες στην χώρα μας. Σε κλάδους και της οικονομίας αλλά και της ζωής μας που μας αφορούν και το πώς μπορούν να δοθούν λύσεις.
Ν. Φιλιππίδης
Κλειστά τραπέζια θα είναι αυτά;
Γ. Θωμάτος
Αυτά θα είναι κλειστά στρογγυλά τραπέζια, εννοώ τη λίστα με την έννοια ότι θα υπάρχουν και θα συζητιούνται, έτσι. Φυσικά ο κόσμος θα μπορεί να πάει.
Ν. Φιλιππίδης
Το οποίο θα είναι σε παράλληλους χώρους, σε άλλους χώρους από το συνεδριακό ή μέσα στο συνεδριακό; Ή μέσα στο συνεδριακό;
Γ. Θωμάτος
Φέτος για πρώτη φορά πάμε και στην Αράχωβα. Άρα θα υπάρχουν και εκδηλώσεις στην Αράχωβα. Υπάρχει ένα ξενοδοχείο στην Αράχωβα με ένα πολύ ωραίο χώρο τον οποίο τον έχουμε κλείσει και εκεί θα γίνουν αυτές οι συγκεκριμένες συζητήσεις.
Ν. Φιλιππίδης
Οπότε γίνεται φέτος αυτή η επέκταση. Γιατί η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούνταν περισσότερο η Αράχωβα ως χώρος φιλοξενίας για ένα μέρος των προσκεκλημένων, αλλά στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο βάρος έπεφτε πάνω στους Δελφούς. Στους Δελφούς πως το βλέπουν όλο αυτό που γίνεται; Οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες.
Γ. Θωμάτος
Ναι, θεωρώ ότι μας αγαπάνε, δηλαδή θέλω να πω ότι προσπαθεί και ο δήμος εκεί και οι τοπικοί φορείς, αλλά και οι κάτοικοι να βοηθήσουν όσο μπορούν εννοώ τα ξενοδοχεία να είναι έτοιμα, να ετοιμαστούν, οι δρόμοι γιατί επιβαρύνει πολύ την πόλη. Φυσικά έχουμε και ανθρώπους που τους αρέσει περισσότερο η ησυχία τους. Θυμάμαι, παίρνουμε κάθε χρόνο ένα email από κάποιον ο οποίος μας λέει ότι δεν θέλω να παρκάρετε έξω από το σπίτι μου. Αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί. Νομίζω ότι το περιμένουν και αυτοί.
Ν. Φιλιππίδης
Έχουν γίνει επενδύσεις, έχει αποτυπωθεί έτσι το οικονομικό έσοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Η οποία αλήθεια φαντάζομαι, ότι από τη στιγμή που δημιουργείται μια τάση επίσκεψης τόσο σημαντικών ανθρώπων, οι οποίοι μιλούν και αυτοί με ακόμα περισσότερους ανθρώπους, φαντάζομαι ότι ακόμα και για το δημοφιλέστατο προορισμό που λέγεται Δελφοί, πρέπει να αφήνει παραπάνω λεφτά.
Γ. Θωμάτος
Είναι ένα τετραήμερο που είναι όλα sold out, είναι όλα sold out. Εμάς ο ζωτικός(??) μας χώρος είναι επί της ουσίας από την Άμφισσα μέχρι τη Λιβαδειά και εκείνες τις μέρες είναι όλα fully booked. Οπότε και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, είναι επίσης και όλα τα καφέ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά μαγαζιά και ότι δουλεύει. Άρα λοιπόν ένα πολύ καλό τετραήμερο εννοώ από άποψη εσόδων για όλο τον τουριστικό κλάδο από την Άμφισσα, το Γαλαξίδι, την Ιτέα. Την ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού θα έλεγα. Δηλαδή εμείς έχουμε στέλνουμε καλεσμένους μας και στο Λιβάδι και πίσω στην Αγόριανη. Σίγουρα αρκετούς στο Γαλαξίδι, οπότε είναι μια τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ναι, σίγουρα.
Ν. Φιλιππίδης
Νιώθω πολλές φορές ότι για αυτή την κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι έχουν μάθει να πηγαίνουν σε συνέδρια, αλλά να πηγαίνουμε και σε χώρους που κάνουν και άλλα πράγματα, δηλαδή μπορούν να κάνουν ένα σπορ παράλληλα ή να κάνουν μια δραστηριότητα τέλος πάντων, η οποία είναι εκτός. Φαίνεται σαν να μην έχει πολλά πράγματα να κάνεις πέρα απ το αρχαιολογικό, ενδεχομένως ενδιαφέρον της περιοχής. Μια μεγάλη τουριστική επένδυση στην περιοχή δεν δημιουργήθηκε τόσα χρόνια.
Γ. Θωμάτος
Ναι, οι ξένοι πάντα βρίσκουν κάτι να κάνουν.
Ν. Φιλιππίδης
Οι Έλληνες γκρινιάζουμε.
Γ. Θωμάτος
Οι Έλληνες μπορούν να το ξέρουνε τον τόπο και να μην τους ασκεί τόσο γοητεία. Θυμάμαι ο πρώην πρέσβης στο εδώ στην Αμερική, ο Πάιατ, ερχότανε και πάντα έκανε σκι, πήγαινε στην Αράχωβα έκανε σκι και μετά κατέβαινε στο φόρουμ. Εμείς οι ίδιοι κάνουμε, έχουμε Run, το οποίο όποιος θέλει μπορεί να τρέξει, δημιουργούμε περιπάτους, έχουμε διάφορα πράγματα που μπορούν έτσι λίγο να κάνουν εκεί οι καλεσμένες μας αλλά και οι ίδιοι. Ανακαλύπτουν, τους αρέσει να ανακαλύπτουν πράγματα, να κάνουνε. Νομίζω είναι σημαντικό. Επίσης ασκεί μια γοητεία και όλη η περιοχή. Εκεί το Γαλαξίδι είναι υπέροχο απ τον Απρίλιο και όλες τις εποχές, αλλά τότε που είμαστε εμείς είναι ακόμα πιο γλυκό. Η Άμφισσα είναι και αυτή μια πόλη που έχει το χαρακτήρα της.
Ν. Φιλιππίδης
Έχει πολύ έκπληξη όσο πιο πολύ την περπατήσεις.
Γ. Θωμάτος
Ναι και εκεί κάνουμε εκδηλώσεις. Εκεί κάνουμε εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό. Και πηγαίνουμε ομιλητές του φόρουμ οργανώνουμε συζητήσεις και είναι ανοιχτές σε όλους.
Ν. Φιλιππίδης
Έχει ενδιαφέροντες χώρους τέχνης στην Άμφισσα, την οποία πολλοί την έχουν συνδυάσει με άσχημα πράγματα. Επειδή έχει φύλακες, έχει άλλα πράγματα, άλλες δραστηριότητες. Είναι μια πολύ ωραία πόλη για ένα σύντομο προορισμό. Αυτό που θέλω να σε ρωτήσω Γιάννη τώρα είναι πως βλέπεις γενικά το μέλλον; Δηλαδή πώς μπορεί να εξελιχθεί και πως το φαντάζεστε εσείς που το τρέχετε από την πρώτη;
Γ. Θωμάτος
Μέρα για μας αυτό που θέλουμε είναι να συνεχίσουμε να κοιτάμε όλο και περισσότερο προς τα έξω. Το φόρουμ δεν είναι μόνο το Συνέδριο ή ετήσια συνδιάσκεψή μας, όπως τους λέμε στους Δελφούς. Το φόρουμ ουσιαστικά είναι μια δεξαμενή σκέψης που όλο το χρόνο έχει δραστηριότητα. Κάνουμε και αυτό είναι μέσα στη στρατηγική μας, έτσι δηλαδή κάνουμε περιφερειακά συνέδρια σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια κάνουμε περιφερειακά συνέδρια στα Τίρανα, στο Βελιγράδι, στα Σκόπια, στη Σόφια και στην Κύπρο. Ότι προκύπτει από αυτά τα συνέδρια πηγαίνουμε και ασχολούμαστε όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά κυρίως με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε αυτό που ονομάζουμε κέντρα αποφάσεων. Άρα έχουμε δραστηριότητα στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες. Φέτος πήγαμε και κάναμε μια συνεργασία και στο Παρίσι με το Ίδρυμα Θαλασσών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και έχουμε και παρουσία στο Τορόντο γιατί εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη ελληνική κοινότητα και διασπορά και υπάρχει ενδιαφέρον. Πέρα λοιπόν από όλα αυτά, πέρα από τα περιφερειακά συνέδρια, όλα αυτά έρχονται και κορυφώνονται στο στην ετήσια συνδιάσκεψη. Παράλληλα, έχουμε ιδρύσει και 3 κέντρα. Έχουμε ιδρύσει το κέντρο για το μέλλον της εργασίας, το κέντρο για το μέλλον της υγείας και το κέντρο για την κυβερνοασφάλεια. Αυτά είναι ουσιαστικά ερευνητικά κέντρα κατά κάποιο τρόπο όπου φέρνουνε μαζί ερευνητές, εταιρείες αλλά και ανθρώπους από την πολιτεία όπου αναδεικνύουν κυρίως τα προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις επάνω σε αυτά τα κομμάτια. Έτσι, εξηγώντας λίγο το τι κάνει το φόρουμ, ουσιαστικά αυτό που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας είναι το ετήσια συνδιάσκεψη, αυτό που γίνεται στους Δελφούς εκεί που μαζεύονται οι τρεισήμισι χιλιάδες άνθρωποι. Που είναι η κορύφωση όλων των δραστηριοτήτων μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι κυρίως το τι γίνεται μέχρι να φτάσουμε εκεί. Έτσι λοιπόν, οι στόχοι μας και η στρατηγική μας είναι να είμαστε συνεχώς ολοένα και πιο διεθνείς επί της ουσίας. Και θέλουμε τώρα τα επόμενα χρόνια, επειδή έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό δίκτυο σε ότι αφορά στο στα δυτικά, δηλαδή στη Δύση, εννοούμε την Αμερική και την Ευρώπη, θέλουμε να συνεχίσουμε να κοιτάμε τώρα πια και προς την Ανατολή. Υπογράψαμε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία, υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ORF που είναι ένα think tang ουσιαστικά του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχουμε ανταλλαγές και με εκεί, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα. Και εξίσου καλές μετά με τη Μέση Ανατολή. Θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε έξω από εμάς.
Ν. Φιλιππίδης
Και να κοιτάξουμε βέβαια και να συζητάμε με σοβαρότητα, θέματα τα οποία άλλοτε τα αφήναμε να αιωρούνται με μύθους, ότι άλλοι αποφασίζουν για μας και ελάχιστα να τα συζητάμε εδώ στη χώρα μας.
Γ. Θωμάτος
Ουσιαστικά αυτή ήταν και η αιτία που ξεκίνησε το φόρουμ, έτσι; Ο κόσμος τρέχει και δεν περιμένει κανέναν. Οι εξελίξεις επίσης τρέχουν. Η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά συμβαίνουν έξω από μας. Εννοώ ότι η χώρα μας είναι πολύ μικρή. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να τα συζητάμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε και εμείς να επηρεάσουμε όσο μπορούμε τις εξελίξεις και σίγουρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάτσουμε και να κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας και τα δικά μας προβλήματα. Γιατί όσο εσύ ασχολείσαι με τα δικά σου, κάποιοι άλλοι τρέχουν.
Ν. Φιλιππίδης
Γιάννη Θωμάτο, ευχαριστώ θερμά.
Γ. Θωμάτος
Και εγώ ευχαριστώ.
Latest News
Άγγιξαν τα 2 δισ. οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα το 2024 - Τι αναμένεται το 2025
H φιλοξενία ενίσχυσε τη θέση της ως ο πιο ελκυστικός επενδυτικός κλάδος στα εμπορικά ακίνητα με αύξηση 100%
Τα 10 «κλειδιά» για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων
Ποιες δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά στην πλατφόρμα myProperty και ποιες χειρόγραφα – Πότε πληρώνεται ο φόρος
Ποια ασφάλιστρα (δεν) μειώνουν οι ασφαλιστικές – Η τροπολογία ΠΑΣΟΚ και η πίεση Θεοδωρικάκου
Ποια ασφάλιστρα υγείας μειώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες – Το μήνυμα Θεοδωρικάκου – Το ραντεβού με ΠΑΣΟΚ
Το «δώρο» των 2,2 δισ. του πληθωρισμού στα σούπερ μάρκετ
Πάνω από 2,2 δισ. οι επιπλέον εισπράξεις των σούπερ μάρκετ την τελευταία πληθωριστική τριετία – Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα τροφοδοτούν την κατανάλωση
Ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης σε τρία χρόνια - Τι δείχνει έρευνα
Το κόστος στέγασης πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα, σημειώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ
Βαμβακίδης (BofA): Οι 2 προϋποθέσεις για να έχει η Ελλάδα μια μακρά θετική πορεία
Ο κ. Βαμβακίδης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλύτερα από ότι περιμέναν οι αγορές μετά την πανδημία
ΟΔΔΗΧ: Πάνω από 40 δισ. οι προσφορές για το δεκαετές ομόλογο - Αντλήθηκαν 4 δισ.
Για το 2025 η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. - Στο 3,6% το επιτόκιο του ομολόγου
Η αντεπίθεση των... PIIGS στην Ευρώπη - Γύρισμα της τύχης ή πραγματικότητα;
Με τη γερμανική οικονομία σε τέλμα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία αναδεικνύονται σε πυλώνες σταθερότητας στην ευρωζώνη
Έρχονται δάνεια έως 25.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις - Οι εταιρείες μικροπιστώσεων
Η Αναπτυξιακή Τράπεζα μέσα από το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα χρηματοδοτεί άτοκα μικρές επιχειρήσεις μέσω των εταιρειών μικροπιστώσεων
Πράσινο φως από επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για τα Airbnb
Στη «σωστή κατεύθυνση» κινείται το νομοσχέδιο για τη θέσπιση προδιαγραφών στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb