![Ένωση Πνευμονολόγων: Συνιστά προσοχή καθώς η αφρικανική σκόνη δημιουργεί ιδιαίτερα τοξικό μίγμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/IMG_0047.jpg)
Με την αφρικανική σκόνη να έχει σκεπάσει τη χώρα και να έχει φτάσει μέχρι τα Ιωάννινα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Όπως τονίζουν οι πνευμονολόγοι, τα μεταφερόμενα σωματίδια που περιέχει αυτή η σκόνη δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ισχυρή σύσταση δίνεται στους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους.
Για το θέμα μίλησε το πρωί της Πέμπτης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξήγησε πώς η αφρικανική σκόνη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό και τι πρέπει να κάνουν τα άτομα που είναι ευάλωτα.
Μιλώντας στο Open, ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι «πάντα όταν επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα, ιδίως με μικροσωματίδια, οι άνθρωποι που έχουν ευπάθεια, προϋπάρχουσες νόσους δηλαδή στο αναπνευστικό τους και στο κυκλοφορικό τους επιβαρύνονται αρκετά.
Ο λόγος είναι απλός, όπως εξήγησε: «Οποτεδήποτε μπαίνει σκόνη και την εισπνέουμε τα μικρά αυτά σωματίδια κάθονται στο βλεννογόνο του αναπνευστικού και κάνουν φλεγμονή. Σε έναν υγιή οργανισμό αυτή η φλεγμονή είναι μικρή και δεν του προκαλεί τίποτα. Σε έναν όμως οργανισμό που έχει ήδη φλεγμονή από κάποια νόσο, από ένα άσθμα, από μια αλλεργική ρινίτιδα, η φλεγμονή επικάθεται στην προϋπάρχουσα φλεγμονή και αυξάνει ή προκαλεί συμπτώματα».
Τι να προσέξετε
Αναφορικά με το τι πρέπει να προσέξει κανείς αυτήν την περίοδο, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι αν το άτομο «έχει κάποια νόσο και την γνωρίζει, να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του προκειμένου να πάρει οδηγίες για το πώς πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του».
«Συνήθως χρειάζεται μια εντατικοποίηση της αγωγής, είτε αυξάνοντας τη δόση του φαρμάκου που παίρνουμε είτε τη συχνότητα. Ποτέ δεν κάνουμε τον γιατρό του εαυτού μας. Όπως δεν μπορείς να χτίσεις ένα σπίτι από τον ίντερνετ, έτσι δεν μπορείς να γίνεις και γιατρός από το ίντερνετ», πρόσθεσε.
Το δεύτερο είναι ότι εάν έχει συμπτώματα σήμερα και αύριο που θα έχουμε σκόνη μην το αποδώσει εκεί. Σε ένα υγιή άνθρωπο η σκόνη δεν κάνει τίποτα. Εάν του κάνει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει κάποια νόσο που δεν ξέρει, όπως πχ. αλλεργική ρινίτιδα. Θα πρέπει να πάει στον πνευμονολόγο να εξεταστεί. Γιατί βήχει; Δεν είναι φυσιολογικό να βήχουμε ακόμα και εάν υπάρχει αφρικανική σκόνη. Εάν βήχουμε μάλλον έχουμε άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και δεν το ξέρουμε. Δυο τρομερά συχνά νοσήματα, περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από αυτά, και οι μισοί δεν ξέρουν ότι πάσχουν. Το να βάλουμε μια μάσκα υψηλής προστασίας είναι ότι καλύτερο υπάρχει».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/elpen-production-600x300.jpg)
Συγκράτηση στη φαρμακευτική δαπάνη και ενίσχυση των γενοσήμων το 2025
Μείωση του clawback, επιμερισμό της δαπάνης σε πρωτότυπα και γενόσημα και χώρο για την καινοτομία, οι στόχοι του υπουργείου Υγείας για το 2025
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Εργαζόμενοι: Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις – Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον φέρνει αποχωρήσεις - Πόσοι έφυγαν από τη δουλειά τους
Τα ευρήματα της έρευνας Workmonitor της Randstad για τις προσδοκίες των εργαζομένων
![Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tom-robbins-600x400.jpg)
Πέθανε ο συγγραφέας Τομ Ρόμπινς
Την είδηση γνωστοποίησε η σύζυγός του, Αλέξα Ρόμπινς, στο Facebook.
![Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/GjWiqzjWAAAB_8x.jpeg)
Χάρι Πότερ: Σπάνιο βιβλίο σώθηκε από τα σκουπίδια και πωλήθηκε για 25.000 ευρώ
Ο δημοπράτης Ντάνιελ Πιρς βρήκε το βιβλίο πρώτης έκδοσης Χάρι Πότερ ανάμεσα σε αντικείμενα που προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων.
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/shutterstock_1548988871-600x251.jpg)
Εστιακή θεραπεία προστάτη με το ρομποτικό σύστημα FocalOne
Το ενεργό παρόν αλλά και το πολλά υποσχόμενο μέλλον στον χαμηλού κινδύνου καρκίνο προστάτη
![Υγεία: Δύο στους τρεις ακάλυπτους ασθενείς αδυνατούν να πληρώσουν τις θεραπείες τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/dapanesygeia-600x273.jpg)
Γιατί μένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών στην Ελλάδα - Η αρνητική διάκριση στην ΕΕ
Σχεδόν το 70% των ιατρικών αναγκών που δεν καλύπτονται αφορούν οικονομικούς λόγους – Η κρατική χρηματοδότηση πάντα λιγότερη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της