Tα μηνύματα από την πορεία του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ιταλία ενισχύουν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει σύντομα τη μείωση των επιτοκίων, ενώ τα «περιστέρια» της ΕΚΤ έχουν κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις αυτή την εβδομάδα υπερασπίζοντας αυτή τη θέση. Εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε ρότα να φθάσει το στόχο και το επίδικο της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να είναι η οικονομία της ευρωζώνης. Υποστηρίζουν τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ενώ μια από τις ηγετικές μορφές, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είναι «ανοιχτός» να γίνει η μείωση τον Απρίλιο.
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο θεωρεί την συνεδρίαση του Ιουνίου ως την πιθανή για να συζητηθεί η αποκλιμάκωση των επιτοκίων.
EKT: Η «επίθεση» των περιστεριών – Να ξεκινήσει η μείωση των επιτοκίων
Κατά διάρκεια ομιλίας της στη Φρανκφούρτη η Κριστίν Λαγκάρντ πριν 10 μέρες τόνισε ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε μια νέα σειρά στοιχείων που θα επιβεβαιώνουν εάν η πορεία του πληθωρισμού που είχαμε προβλέψει στις εκτιμήσεις μας για τον Μάρτιο παραμένει έγκυρη». Διεμήνυσε ότι πέρα από τον Ιούνιο τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο και με δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται βάσει αδιάσειστων στοιχείων, δεν μπορεί να δεσμευτεί από τώρα για τα επόμενα βήματα της τράπεζας.
Ο πληθωρισμός
Στη Γαλλία ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 3% για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αυξήθηκε κατά 2,4% σε σχέση με πέρυσι τον Μάρτιο μετά από αύξηση 3,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή η στατιστική υπηρεσία Insee. Η επιβράδυνση ήταν μεγαλύτερη από την πρόβλεψη 2,8% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης του πληθωρισμού των υπηρεσιών στο 3%, της ενέργειας στο 3,4% και της απότομης πτώσης του πληθωρισμού των τροφίμων στο 1,7%. Οι τιμές των νωπών τροφίμων μειώθηκαν κατά 3,9% το έτος έως τον Μάρτιο.
Σε μηνιαία βάση επιβραδύνθηκε από 0,9% σε 0,3%.
Στην Ιταλία ο Δείκτης Τιμών (NIC) αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 1,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2023 (από +0,8% τον Φεβρουάριο). Η ιταλική στατιστική υπηρεσία δήλωσε ότι η αύξηση αντανακλά το τέλος των εποχικών πωλήσεων ενδυμάτων, καθώς και τις υψηλότερες τιμές για τις υπηρεσίες μεταφορών και την βραδύτερη μείωση του κόστους ενέργειας. Ωστόσο κινήθηκε χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων που ανέμεναν πληθωρισμό 1,5%.
#istat – #consumerprices (provisional data) – In March 2024 the #CPI +0.1% compared with the previous month and +1.3% y-o-y, while the #HICP was +1.2% on monthly basis and +1.3% on annual basis
👉https://t.co/woFGipiaTh pic.twitter.com/QeozGSOOK8— Istat (@istat_en) March 29, 2024
Στην Ισπανία τα στοιχεία που ανακοινώθηκα την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, αυξήθηκε ελαφρώς λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν ευρέως, από 2,9% τον Φεβρουάριο σε 3,2% τον Μάρτιο. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων για να δώσει μια καλύτερη εικόνα των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές, επιβραδύνθηκε από 3,5% τον Φεβρουάριο σε 3,3% τον Μάρτιο.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης με τις εκτιμήσεις να διαμορφώνεται σε μικρή υποχώρηση στο 2,5% και, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πιθανό να εδραιώσουν τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το αργότερο έως τον Ιούνιο.
Η οικονομία στο προσκήνιο
Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, που σε προηγούμενη παρέμβαση του υποστήριξε ότι η μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να γίνει την άνοιξη, η χρονική διάρκεια της οποίας περιλαμβάνει την συνεδρίαση του Απριλίου και του Ιουνίου, επανέλαβε την θέση του. Προειδοποίησε μάλιστα για τους οικονομικούς κινδύνους που ενέχει η διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον κίνδυνο να επιβαρύνουμε υπερβολικά τη δραστηριότητα κρατώντας το πόδι μας πατημένο στο νομισματικό φρένο για πολύ καιρό», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «ήρθε η ώρα» να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια αυτή την άνοιξη. «Η ακριβής ημερομηνία της πρώτης μείωσης – Απρίλιος ή αρχές Ιουνίου – δεν έχει υπαρξιακή σημασία», πρόσθεσε.
Ήταν ο τελευταίος από την ομάδα των περιστεριών της ΕΚΤ που μίλησε αυτή την εβδομάδα για τη μείωση των επιτοκίων επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα χωρίς να παρεκκλίνει από το στόχο για τον πληθωρισμό θα πρέπει να αποσκοπεί και στην ήπια προσγείωση της οικονομίας. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, όπως αναφέρει το Bloomberg, ανήκει σε μια μικρή μέχρι τώρα ομάδα που θεωρεί θα μπορούσε η μείωση των επιτοκίων να αποφασιστεί και στη συνεδρίαση του Απριλίου.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο, πλησιάζοντας τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Στο τραπέζι η μείωση τον Απρίλιο;
Μετά τις «τρεις προς τρεις πτωτικές εκπλήξεις στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία» αυτής της εβδομάδας, ο Claus Vistesen της Pantheon Macroeconomics ανήρτησε στο X: «Υπάρχει στο μενού μια μείωση τον Απρίλιο; Δεν είμαι σίγουρος, αλλά τώρα είναι σφιχτά. Δεν βλέπω τα γερμανικά στοιχεία να κινούνται πολύ προς τα πάνω εδώ. Κάτι που θα πρέπει να σκεφτεί η ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.»
Happy Easter Weekend! Three for three downside surprises in EZ inflation; France, Spain and Italy. Is an April cut back on the menu? Not sure, but it’s now tight. I can’t see the German data swinging much to the upside here. Something for the ECB to ponder over the long weekend.
— Claus Vistesen (@ClausVistesen) March 29, 2024
Ωστόσο, οι επιτηρητές των επιτοκίων, επισημαίνουν οι Financial Times, ανησυχούν ότι η ταχεία αύξηση των μισθών εξακολουθεί να ωθεί προς τα πάνω τις τιμές στον τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας, όπου ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε μόνο ελαφρώς σε ετήσιο ρυθμό 3,9% τον Φεβρουάριο. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΚΤ έχουν πει ότι θα περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για να εξετάσουν αν οι μισθολογικές πιέσεις τιθασεύονται και δεν επηρεάζουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.
Latest News
Αναταράξεις στην Airbus εν μέσω ανησυχιών για τον πόλεμο των δασμών
Ο όμιλος της Airbus θεωρεί το ελεύθερο εμπόριο ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ευημερία, όπως ξεκαθάρισε ο CEO της Airbus China
Η Shell κέρδισε την έφεση εναντίον ιστορικής απόφασης του εφετείου της Χάγης
O CEO της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία πιστεύει πως η απόφαση του εφετείου «ήταν η σωστή για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση»
Βουτιά στο εμπόριο σπάνιων γαιών στην ΕΕ - Μεγάλη εξάρτηση από Κίνα
Συνολικά 5.600 τόνοι σε σπάνιες γαίες εξήχθησαν από την ΕΕ, σημειώνοντας μείωση 18,7% σε όγκο και 27,8% σε αξία σε σύγκριση με το 2022
Διέψευσε τις προβλέψεις - Σε άνοδο οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην κινεζική Single's Day
Πώς απέδωσε η Single's Day παρά τους φόβους και τις εκτιμήσεις για χαμηλή εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Αντιδασμούς στον Τραμπ εξετάζει το Μεξικό
Ο Υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι το Μεξικό μπορεί να απαντήσει με δικούς της δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές
Ξεπέρασε τον σκόπελο της Μελόνι η Lufthansa - Προχωράει η εξαγορά της ΙΤΑ
Η συμφωνία για να αναλάβει την ιταλική ITA Airways θα περάσει μετά από σθεναρή εμμονή της Ιταλίας στο τίμημα
Μαθήματα επαγγελματικής επιτυχίας από τον Χάουαρντ Σουλτς - Τι λέει ο δημιουργός των Starbucks
Ο Χάουαρντ Σουλτς ξέρει να ξεπερνάει τα εμπόδια και να βρίσκει την επιτυχία - Ποια συμβουλή θα έδινε σε έναν εκκολαπτόμενο επιχειρηματία;
Η νέα «βασίλισσα» του TikTok - Πώς η Garnier της L'Oreal αύξησε τις πωλήσεις της
Η Garnier ξεπέρασε τις 2,4 εκατομμύρια προβολές, επιτυγχάνοντας το 11% των μηνιαίων εσόδων της σε μία μόνο ημέρα - Οι στόχοι της καμπάνιας στο TikTok
Αυτό το wagyu ποιος θα το πάρει; Μια νέα οικονομία γεννιέται και έξω από την Ιαπωνία
Το wagyu από την Ιαπωνία γίνεται δημοφιλές σε χώρες όπως η Βρετανία καθώς οι καταναλωτές έχουν αποφασίσε να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για premium προϊόντα στα σούπερ μάρκετ
Είναι... πολλά τα λεφτά για τον Μασκ - Πόσα κερδίζει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Οι εταιρείες του Μασκ δεν παίρνουν άμεσα συμβόλαια από σκιώδεις συναλλαγές με κρατικούς φορείς αλλά παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνονται αδρά