
Σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους για να διαπιστώσει την καταλληλότητα των τροφίμων που εισάγονται στην Ελλάδα, προχωράει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται έλεγχοι και στα εισαγόμενα καρύδια από Χιλή, Ουκρανία και ΗΠΑ, χωρίς να ανιχνευθούν, σε κανένα από τα δείγματα που ελήφθησαν, υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από απάντηση του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη σε Ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
Αρμόδιο για τους ελέγχους είναι το Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ. Όπως γίνεται γνωστό το 2023 η αρμόδια υπηρεσία προχώρησε σε 20 δειγματοληψίες καρυδιών το περασμένο έτος. Από αυτές, οι μισές αφορούσαν εισαγόμενα καρύδια (π.χ. Ουκρανία, Χιλή, Η.Π.Α) και πραγματοποιήθηκαν, τόσο στα σύνορα, όσο και στην εσωτερική αγορά (καταστήματα λιανικής διάθεσης και σημεία διαλογής/μεταποίησης). Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι σε κανένα από τα δείγματα εισαγόμενων καρυδιών που εξετάστηκαν δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Όσον αφορά τους ελέγχους που θα διεξαχθούν το 2024 σε καρύδια, η υπηρεσία έχει προγραμματίσει συνολικά 18 δειγματοληψίες, βλ.https://www.minagric.gr/images/stories/docs/politis/Trofima_Ygeia/MONITO_2024s.pdf
Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι η επιλογή του συνολικού αριθμού των δειγμάτων που λαμβάνονται από κάθε τρόφιμο σε ετήσια βάση, υπολογίζεται με ανάλυση επικινδυνότητας, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια όπως:
ü Το ύψος της παραγωγής τους
ü Τον πιθανό όγκο εισαγωγών
ü Τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών, συμπεριλαμβανομένων και των αποτελεσμάτων από το TRACES, των εκτάκτων ελέγχων και κυρίως περιπτώσεις μη συμμορφώσεων, τη συχνότητα των ευρημάτων, υπερβάσεων, τις ανακοινώσεις στο σύστημα RASFF, τις συστάσεις της EFSA και τα κείμενα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
ü Τα χαρακτηριστικά της ελληνικής διατροφής (δηλαδή τη συμμετοχή του κάθε τροφίμου στο διαιτολόγιο των Ελλήνων).
ü Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (φυτοφάρμακα) που χρησιμοποιούνται στην πράξη για το κάθε τρόφιμο.
Ειδικότερα όσον αφορά στο στάδιο της εισαγωγής τροφίμων φυτικής προέλευσης, πραγματοποιούνται:
1. Έλεγχος εγγράφων: 100% των φορτίων που παρουσιάζονται προς εισαγωγή
2. Έλεγχος ταυτότητας και φυσικός έλεγχος με δειγματοληψία:
ü στα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ειδικού ενωσιακού πλαισίου σε ποσοστά που αναγράφονται στην εν λόγω νομοθεσία (κυμαίνεται από 5 έως 50%)
ü στα προϊόντα εκτός ειδικού ενωσιακού πλαισίου σε ποσοστά που αναγράφονται σε ειδικό πρόγραμμα ελέγχων που καταρτίζει Τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Ασφάλειας Τροφίμων Φυτικής Προέλευσης σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω ελέγχων ελέγχεται και η ορθή σήμανση του προϊόντος σύμφωνα με την ισχύουσα Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία. Στις περιπτώσεις που τα εισαγόμενα προϊόντα δεν συμμορφώνονται με την Ενωσιακή και Εθνική νομοθεσία για τον έλεγχο τροφίμων φυτικής προέλευσης, οι ενέργειες είναι οι ακόλουθες κατά περίπτωση: απαγόρευση εισαγωγής και στη συνέχεια, καταστροφή ή επαναποστολή ή αλλαγή χρήσης ή διορθωτικές ενέργειες (αλλαγή σήμανσης, ανασυσκευασία, διαλογή κ.ά.).
Το ανωτέρω αρμόδιο Τμήμα του ΥΠΑΑΤ εποπτεύει και συντονίζει τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων και μετά το στάδιο της εισαγωγής μέχρι το στάδιο της τελικής διάθεσης, προκειμένου να προστατέψει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να αποφύγει φαινόμενα «ελληνοποιήσεων» εισαγόμενων ποιοτικά υποβαθμισμένων, ατυποποίητων και ενδεχομένως επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία:
ü Ανταγωνίζονται αθεμίτως τα εγχώρια προϊόντα
ü Παραπλανούν τον καταναλωτή
ü Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή
Επιπλέον, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ αλλά και τις ΔΑΟΚ σε όλη την επικράτεια καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια και παρέχοντας οδηγίες για ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας και διασφάλιση του συμφέροντος όλων των νόμιμων επιχειρήσεων και των παραγωγών.
Περαιτέρω, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ),σχετικά με τις εισαγωγές από Τρίτες χώρες /παραλαβές από χώρες της Ε.Ε. καρυδιών σε κέλυφος, κατά τα έτη 2022, 2023 και 2024 (έως σήμερα) εισήχθησαν και παραλήφθηκαν 299, 154 και 87 τόνοι αντίστοιχα. Οι κυριότερες χώρες εισαγωγής ήταν η Χιλή και η Μολδαβία, η Γαλλία όσον αφορά τις χώρες της Ε.Ε., ενώ εντός του έτους 2024 πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές από Ουκρανία και Η.Π.Α.
Όσον αφορά στην εφαρμογή πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων», η ανωτέρω Υπηρεσία ανά τακτά χρονικά διαστήματα δίνει προτεραιότητα στη διενέργεια ελέγχων στην εγχώρια αγορά (χονδρικό και λιανικό εμπόριο), όπου το εν λόγω φαινόμενο ενδεχομένως να λαμβάνει χώρα, επισημαίνοντας όμως τη δυσκολία λόγω της υποστελέχωσης των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών. Σας γνωρίζουμε ότι έως σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων εκτάκτων ελέγχων σε νωπά οπωροκηπευτικά, δεν έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις ελληνοποίησης καρυδιών σε κέλυφος.


Latest News

Σε νέα φάση ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ – Χαμένοι και οι αμερικανοί αγρότες
Οι δασμοί Τραμπ, όπως επισημαίνουν οι αγρότες, αναμένεται να προκαλέσουν νέα απώλεια στο εισόδημά τους

Πληρώθηκαν 608 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς για οικολογικά σχήματα, βαμβάκι και βασική ενίσχυση
Οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση στους αναλυτικούς πίνακες με τα στοιχεία του υπολογισμού της πληρωμής τους

Επτά μέτρα προστασίας της Κομισιόν για τον αμπελοοινικό κλάδο της Ευρώπης
Ο αμπελοοινικός κλάδος αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως οι μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών, η κλιματική αλλαγή και οι αβεβαιότητες της αγοράς

Απώλειες 14,4 εκατ. ευρώ έφερε η ακαρπία στα πορτοκάλια στη Δ. Ελλάδα
Παρέμβαση του περιφερειάρχη Ν. Φαρμάκη για την ακαρπία στην καλλιέργεια πορτοκαλιών «Navelina» στη Δυτική Ελλάδα - Αίτημα αποζημίωσης μέσω του Μέτρου 23

Υπεγράφη η σύμβαση για το πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων
«Η πολυετής συλλογή αξιόπιστων και σύγχρονων αλιευτικών στοιχείων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι απαραίτητη», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας

Πώς θα εφαρμοστεί η παρέμβαση για τις επιχειρησιακές ομάδες - Αιτήσεις έως 500.000 ευρώ
Όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής για τις Επιχειρησιακές Ομάδες - Τι αφορά η χρηματοδότηση της παρέμβασης

Στα σκαριά η επέκταση της Κάρτας του Αγρότη - Τι θα περιλαμβάνει
Το νέο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στρατηγική προτεραιότητα της Πειραιώς - Τι θα ισχύσει για την Κάρτα του Αγρότη

Αδικαιολόγητες και καταχρηστικές παρακρατήσεις σε βάρος αγροτών για τα οικολογικά σχήματα
Τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των αιτήσεων και εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο ΣΣ ΚΑΠ ζητά η ΕΘΕΑΣ από ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ

Έρχονται τα πρώτα… διαστημικά μανιτάρια – Καλλιέργεια σε... τροχιά
Εταιρεία από την Αυστραλία θα εξετάσει πώς τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μανιτάρια μπορούν να αναπτυχθούν στη μικροβαρύτητα

Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ad hoc ενισχύσεις στα μήλα – Οι δικαιούχοι
Ο ΕΛΓΑ καλεί να υποβάλλουν αιτήσεις, οι παραγωγοί των ΠΕ Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας, Φλώρινας