![Κλιματική αλλαγή: Γιατί τα κύματα ζέστης επιμένουν – Τι δείχνει έρευνα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/shutterstock_tourism_heat.jpg)
Τα κύματα υπερβολικής ζέστης επιδεικνύουν ολοένα περισσότερο τάση να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις τοποθεσίες που πλήττουν, στοιχείο το οποίο επιτείνει την επικινδυνότητά τους, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιοποιήθηκε χθες Παρασκευή κι αποδίδει κατά κύριο λόγο το γεγονός αυτό στην κλιματική αλλαγή.
Πώς μετακινούνται τα κύματα ζέστης
Προηγούμενες έρευνες καταπιάστηκαν κυρίως με τη συχνότητα και την ένταση των κυμάτων καύσωνα, όμως δεν είναι πολλές αυτές που μελέτησαν το πώς μετακινούνται χωροχρονικά.
Καθώς τα κύματα καύσωνα, όπως ακριβώς και οι καταιγίδες και άλλα μετεωρολογικά φαινόμενα, μετακινούνται από τους ανέμους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γουέι Τζανγκ, εκ των συγγραφέων της έρευνας, η οποία αναρτήθηκε χθες στον ιστότοπο του επιστημονικού περιοδικού Science Advances.
Στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών, τα κύματα καύσωνα επιδεικνύουν την τάση «να μετακινούνται ολοένα βραδύτερα», εξήγησε.
Στοιχείο που σημαίνει «πως μπορεί να παραμένουν σε κάποια περιοχή για μεγαλύτερο διάστημα», κι αυτό «έχει μεγάλες συνέπειες για τον πληθυσμό της».
Τι αποκαλύπτει μελέτη
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα κύματα ζέστης σε παγκόσμια κλίμακα κατά την περίοδο από 1979 ως το 2020, χάρη σε μοντέλα που βασίστηκαν κυρίως σε παρατηρήσεις μετεωρολογικών ραντάρ και δορυφόρων.
Οι αναλύσεις τους έδειξαν πως κάθε δεκαετία, η ταχύτητα μετακίνησης των κυμάτων καύσωνα μειωνόταν κατά περίπου 8 χιλιόμετρα την ημέρα.
Παρατήρησαν ακόμη πως η μέση διάρκεια των καυσώνων πέρασε από τις περίπου 8 ώρες τα χρόνια του 1980 στις 12 στα τέλη της υπό μελέτη περιόδου.
Κατέγραψαν επίσης πως τα κύματα ζέστης φθάνουν πλέον πολύ πιο μακριά από πριν κι επιβεβαίωσαν την αύξηση της συχνότητας αυτών των φαινομένων.
Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής
Οι ερευνητές εξέτασαν κατόπιν τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις μεταβολές. Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποίησαν κλιματικά μοντέλα κάνοντας προσομοίωση δυο σεναρίων —με και χωρίς τις εκπομπές αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου— και συνέκριναν τα αποτελέσματα με την πραγματική συμπεριφορά των κυμάτων καύσωνα.
«Είναι αρκετά σαφές για εμάς ότι ο κυρίαρχος παράγοντας εδώ, για να εξηγηθεί η τάση αυτή, είναι ανθρωπογενής», με άλλα λόγια ότι οφείλεται «στα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» που με τη σειρά τους οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, είπε ο Γουέι Τζανγκ, του πανεπιστημίου της πολιτείας Γιούτα.
Δήλωσε πως ανησυχεί ιδίως για τις πόλεις όπου εγκαθίστανται καύσωνες, καθώς για παράδειγμα μπορεί να μην έχουν βλάστηση ή δροσερούς χώρους για τους λιγότερο προνομιούχους κατοίκους τους, που δεν διαθέτουν συσκευές κλιματισμού.
«Τα κύματα ζέστης που ταξιδεύουν πιο μακριά και μετακινούνται πιο αργά θα έχουν πιο καταστροφικές συνέπειες για τη φύση και την κοινωνία στο μέλλον, αν οι εκλύσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται», προειδοποιεί η έρευνα.
ΑΠΕ – ΜΠΕ
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης