Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, τις ασφαλιστικές εισφορές και τα αναδρομικά συνταξιούχων έκανε λόγο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Μιλάμε για πάνω από ένα εκατομμύριο που επηρεάζονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA.
Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι «την αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα την λάβουν μόνο οι 560.000 που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Θα την πάρουν και άλλοι τόσοι, αν όχι λίγο περισσότεροι, που εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Όσοι παίρνουν επιδόματα μητρότητας τα οποία για 9 μήνες πλέον θα τα λαμβάνουν και οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες. Αλλά και οι πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που είναι στο τακτικό επίδομα ανεργίας. Οπότε πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Επιπλέον όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και στους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού».
Πόσοι αμείβονται με τον κατώτατο σε σχέση με το 2019
«Το 2019 το 27% των μισθωτών αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Το 2023, με υψηλότερο κατώτατο μισθό το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υποχώρησε στο 22%. Δηλαδή, έχει μειωθεί αισθητά το ποσοστό των μισθωτών που είναι στον κατώτατο μισθό».
Για πληθωρισμό, ακρίβεια, αγοραστική δύναμη
«Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη όμως πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ποιος είναι αυτός; Ότι στην Ευρώπη έχουν αντίστοιχη αύξηση των τιμών και υψηλότερους μισθούς. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό είμαστε ακριβώς στη μέση και θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από ουραγός και τώρα είμαστε 11οι στις 22 Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κατώτατο μισθό. Και στο κομμάτι του πληθωρισμού, δηλαδή της αύξησης των τιμών από το 2019 στο μέσο όρος της Ευρώπης ο πληθωρισμός έχει ανέβει 22% και στην Ελλάδα 16%.
Επιπλέον με την τέταρτη, από το 2019, διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό ο Έλληνας έχει τρεις παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη του και είναι εξοπλισμένος σχετικά καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος έχει νοιώσει δυστυχώς στο νοικοκυριό του τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών ακόμη περισσότερο από ότι ο Έλληνας στον οποίο δίνουμε έκτακτες ενισχύσεις όπως το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γέννησης».
Για αντοχές επιχειρήσεων και ασφαλιστικές εισφορές
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι μια άσκηση που ισορροπεί μεταξύ του πως θα ενισχύσουμε τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά και του τι αντέχει η αγορά, τι αντέχει ο εργοδότης κι όχι τι αντέχει ο εργοδότης ο πλούσιος ο τεράστιος βιομήχανος, τι αντέχει η μικρομεσαία επιχείρηση να πληρώσει χωρίς να διώξει αυτόν που μόλις προσέλαβε.
Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έγινε στην προηγούμενη διακυβέρνηση έφτασε τις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν έγινε εφάπαξ, αλλά σταδιακά, ακριβώς για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οφείλει να γίνει με σχέδιο προκειμένου να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία καθώς κάθε μία ποσοστιαία μονάδα μείωσης αντιστοιχεί σε περίπου 400 εκατ. ευρώ».
Για τα αναδρομικά που αφορούν την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικές αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο. Επομένως αναμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που είναι αρμόδιο να αποφασίσει. Σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και περιμένουμε την οριστική κρίση της δικαιοσύνης».
Για τα Τέμπη
«Δεν υπήρχε καμία, μα καμία συγκάλυψη, ούτε προσώπων, ούτε διαδικασιών. Η υπόθεση των Τεμπών, δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά μια εθνική τραγωδία που μας συγκλονίζει όλους. Οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν δικαιοσύνη. Την δικαιοσύνη δεν μπορούμε να την δώσουμε να την δώσουμε εμείς, είμαστε ένα κράτος δικαίου και άλλος αυτός που αποδίδει δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη έχει κινηθεί πολύ γρήγορα στην περίπτωση αυτή».
Latest News
Καφέ και παντοπωλεία η μία στις τρεις νέες επιχειρήσεις
Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ, η μία στις τρεις νέες επιχειρήσεις το 2024 αφορούσε εστίαση και εμπόριο – κυρίως καφέ και παντοπωλεία, μίνι-μάρκετ
Πόλος έλξης η Αθηναϊκή Ριβιέρα - Ενδιαφέρον απο διεθνή και εγχώρια αγορά
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι ελκυστική, παρά το γεγονός της μεγάλης αύξησης των τιμών τα τελευταία χρόνια- Εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ από τις τιμές στην Γαλλική και την Ισπανική Ριβιέρα
Θεοδωρικάκος για ασφάλιστρα υγείας: Προστατεύουμε καταναλωτές και σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
Ο κ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε πως «Θα προχωρήσουμε με νέο δείκτη από την ΕΛΣΤΑΤ που να είναι δίκαιος και να δουλεύει σωστά και ο οποίος θα ισχύει από 1-1-2026»
«Πρεμιέρα» από από αύριο στις εκπτώσεις - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Χειμερινές εκπτώσεις: Τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ στο δίμηνο βλέπει ο εμπορικός κόσμος
«Ανοιχτή πληγή» το εμπορικό έλλειμμα - Το καμπανάκι της Κομισιόν
Οι κίνδυνοι για τη χώρα μας εν μέσω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και των απειλών Τραμπ για επιβολή δασμών
Ο «χάρτης» των πληρωμών της εβδομάδας - Πότε θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς
Αναλυτικά οι ημερομηνίες, τα ποσά και οι δικαιούχοι που έχουν λαμβάνειν από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
Πού επένδυσαν οι Έλληνες το 2024 τα χρήματα τους [γράφημα]
Ο ΟΤ παρουσιάζει τις επενδύσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον – Ποιο προϊόν έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση και πώς αξιοποιήθηκε η περιουσία των Ελλήνων
Θεοδωρικάκος: Να επισπεύσει η Επ. Ανταγωνισμού την έρευνα για την ιδιωτική υγεία
«Παρεμβαίνουμε για να προασπίσουμε τους καταναλωτές, αλλά και να προστατεύσουμε την ασφαλιστική πίστη» είπε ο Θεοδωρικάκος
Μισό εκατ. ευρώ για μία θέση στάθμευσης – Χρυσά συμβόλαια για μία σπιθαμή γης
Στην ελληνική κτηματαγορά, σύμφωνα με το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα συμβόλαια αγοραπωλησιών το 2024 έκλεισαν σε ακραίες αξίες
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία