Η ΕΕ διαθέτει την πιο προηγμένη πράσινη νομοθεσία στον κόσμο, αλλά δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο για επίτευξη των στόχων για το κλίμα, ακόμη και όταν πλησιάζει τις προθεσμίες για την παράδοση λεπτομερών οδικών χαρτών για το πώς θα επιτευχθούν.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Βόπκε Χέκστρα, δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ θα μειώσουν τις εκπομπές κατά 51% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 , κάτω από τον στόχο του 55%. Αυτό ακολουθεί περισσότερες από τρεις δεκαετίες σκληρής προόδου στη μείωση των εκπομπών από την κορύφωσή τους το 1990, σημειώνουν οι Financial Times.

Κλιματική αλλαγή: Η ΕΕ επιδιώκει να πληρώσει η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν σχέδιά για την μείωση του μεριδίου τους στις εκπομπές έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο υπολογισμός του Χέκστρα, με βάση τα προσχέδια που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, φαίνεται αισιόδοξος. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει εκτιμήσει ότι είναι πιθανή μείωση κατά 48%.

Κρίσιμη διαφορά

Η διαφορά μερικών ποσοστιαίων μονάδων είναι κρίσιμη όταν ο κόσμος πλησιάζει σταδιακά το όριο υπερθέρμανσης 1,5 C που κατοχυρώθηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού του.

Ως μέρος μιας ενδιάμεσης ανασκόπησης της κλιματικής προόδου, η Κομισιόν σνέφερε ότι ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των εκπομπών την τελευταία δεκαετία θα πρέπει σχεδόν να τριπλασιαστεί προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Όμως, καθώς ο παγκόσμιος αγώνας για καθαρή τεχνολογία επιταχύνεται, η ΕΕ παλεύει να πείσει τον βιομηχανικό τομέα για  τη φιλόδοξη ατζέντα της.

«Αποφασίσαμε τα μέτρα πολιτικής. Έχουμε τα όργανα στο χέρι. Και τώρα πρέπει να το εφαρμόσουμε», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Κλίματος Λεονόρ Γκεβέσλερ.

Τα στοιχεία από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel δείχνουν ότι η Ευρώπη υστερεί έναντι ορισμένων παγκόσμιων ανταγωνιστών στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών, παρά τον πρωτοποριακό της ρόλο.

«Οι επιδοτήσεις για την ανάπτυξη ΑΠΕ είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια και αυτό έχει τοποθετήσει την Ευρώπη ως κύριο κινητήριο μοχλό, αλλά τώρα το έχει αναλάβει η Κίνα», δήλωσε ο Σιμόν Ταλιαπέτρα, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel.

Το ενεργειακό think-tank Ember διαπίστωσε ότι παρότι στην ΕΕ εγκαταστάθηκε πρόσθετη ηλιακή ισχύ ρεκόρ 56 GW πέρυσι, τα εθνικά σχέδια δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030. Η ανάπτυξη αιολικής ενέργειας έπρεπε να αυξάνεται κατά 15% ετησίως, είπε.

Πιθανή φυγή βιομηχανιών στις ΗΠΑ

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες ανησυχούν ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών του μπλοκ, οι οποίοι αναστέλλουν δραστηριότητες λόγω υπερπροσφοράς από την Κίνα.

Ωστόσο, προειδοποίησε ο Ταλιαπέτρα, η ΕΕ δεν πρέπει να επιχειρήσει να πάει κόντρα στο ρεύμα εισάγοντας εμπορικούς φραγμούς.

Προβληματίζουν επίσης οι ανησυχίες ότι οι εταιρείες της ΕΕ θα μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ λόγω του πακέτου εκπτώσεων φόρου και επιδοτήσεων του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γιούτα Πάουλους, Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, είπε ότι οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να είναι «πιο έξυπνες» σχετικά με τον πως ξοδεύουν χρήματα, επειδή είχαν λιγότερα να προσφέρουν από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

Οι πολιτικές που αγγίζουν την καθημερινή ζωή έχουν γίνει πολιτικά σημεία ανάφλεξης. Η Γερμανία αναγκάστηκε να καταργήσει τους κανόνες που θα έθεταν εκτός νόμου τους νέους λέβητες φυσικού αερίου φέτος, αφού η κακώς εκτελούμενη πολιτική σχεδόν προκάλεσε την διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της ΕΕ, οι νομοθέτες φοβούνται ότι οι πράσινες πολιτικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακροδεξιές αντιδράσεις. Οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενώ ένας νόμος ορόσημο για την προστασία της φύσης βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αφού η Ουγγαρία και η Ολλανδία εξέφρασαν ξαφνικά αντίθεση.

Οικονομικά σοκ από την υπερθέρμανση

Η ΕΕ προειδοποίησε για αυξανόμενο κίνδυνο συστημικών οικονομικών σοκ από την υπερθέρμανση της ηπείρου

Το φιλελεύθερο FDP της Γερμανίας έχει αμφισβητήσει πολλές πράσινες πολιτικές της ΕΕ, ως τρόπο να αναζωογονήσει τη δεινή θέση του στις δημοσκοπήσεις.

Ο Γκεβέσλερ είπε ότι η μετάβαση δεν θα λειτουργούσε χωρίς τα κατάλληλα κίνητρα. Η εισαγωγή ενός φορολογικού συστήματος άνθρακα στην Αυστρία ως μέρος του προγράμματος «οικο-κοινωνικής» μεταρρύθμισής της σήμαινε ότι το κόστος του άνθρακα εξισορροπήθηκε με ένα «μπόνους για το κλίμα» για την αποζημίωση των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος.

Οι υπεύθυνοι στις Βρυξέλλες συζητούν εάν θα θέσουν έναν ενδιάμεσο στόχο για μείωση των εκπομπών στο μπλοκ κατά 90% έως το 2040 ως ορόσημο για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών το 2050, παρόλο που κουρασμένοι από το στόχο επιχειρηματικές και βιομηχανικές ενώσεις διαμαρτύρονται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μακροπρόθεσμο.

Αλλά ο Χόκστρα υποστηρίζει ότι οι ψηφοφόροι θέλουν δράση για το κλίμα: «Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό. Θα ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την πρόκληση και αυτό απαιτούν οι πολίτες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κλιματική αλλαγή
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου