
Βγαίνουν στον «αέρα» οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) που θα παρέχουν σε όλους τους δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια την πλήρη εικόνα των οφειλών τους.
Οι νέες ηλεκτρονικές πλατφόρμες θα πρέπει να δίνουν πληροφορίες στον δανειολήπτη σχετικά με τα ποσά που χρωστά με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες, τυχόν άλλες χρεώσεις, καθώς και το ισχύον επιτόκιο.
Επίσης θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος τους, την ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και τον λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.
Υποχρέωση
Η υποχρέωση αυτή των servicers η οποία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από Δευτέρα 1 Απριλίου, θεσπίστηκε με νόμο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στα τέλη του 2023 με τον οποίο γίνεται μια προσπάθεια βελτίωσης της αγοράς αυτής με μεγαλύτερη διαφάνεια καθώς στον παρελθόν τα παράπονα των δανειοληπτών περί ασυδοσίας των εταιρειών διαχείρισης έπεφταν «βροχή»
Σύμφωνα με πληροφορίες του OT, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπήρξε συνάντηση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εταιρείων διαχείρισης όπου παρουσιάστηκαν οι νέες πλατφόρμες από την πλευρά των εταιρειών με τα στελέχη του ΥΠΕΘΟ να μένουν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη του έργου.
Το ύψος των «κόκκινων» δανείων
Τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν στις τράπεζες ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 11,7 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 7,9% των συνολικών δανείων των τραπεζών (148,466 δισ. ευρώ). Το χρέος προς τα funds και τους servicers φθάνει τα 69,46 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το τελευταία απολογιστικό δελτίο των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων στις 31 Δεκεμβρίου 2023, οι 15 Εταιρείες-Μέλη της ΕΕΔΑΔΠ διαχειρίζονταν δάνεια ύψους 91 δισ. ευρώ (σύνολο απαίτησης) -εκ των οποίων 73 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνονται πλέον σε τραπεζικούς ισολογισμούς- και συναλλάσσονται με 2,4 εκατ. οφειλέτες.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 , οι servicers προχώρησαν σε συναινετικές ρυθμίσεις προς αποπληρωμή συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ για πάνω από 140.000 οφειλέτες.
Η πλειονότητα των ρυθμίσεων αφορoύσε δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε τρίτους επενδυτές (μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια).
Αναλυτικότερα, για το σύνολο του 2023, το ποσόν των 4,5 δισ. ευρώ αφορούσε μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια δανείων και το 1,9 δισ. ευρώ αφορούσε δάνεια τραπεζικών ιδρυμάτων. Για το έτος 2023, το 83% των δανείων σε ρύθμιση περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός
Ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών, με βάση τα στοιχεία της ΓΓΧΤΔΙΧ, κατά το 2023 έγιναν περισσότερες από 13.000 ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 4,8 δισ. ευρώ, με τις Εταιρείες Διαχείρισης να εγκρίνουν 73% των σχετικών προτάσεων ρύθμισης, και την πλειοψηφία των αιτήσεων να αφορά σε οφειλές κάτω των 200.000 ευρώ.


Latest News

Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας - Ποιοι πάνε αύριο ταμείο
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Θα καταβληθούν 1.253.742.257,83 ευρώ σε 2.530.742 δικαιούχους

Πώς η ρήτρα διαφυγής γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ - Ποια μέτρα ενίσχυσης εξετάζονται
Σύμφωνα τη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα απόκλισης από τα συμφωνηθέντα όρια αύξησης δαπανών, ίση με την αύξηση των αμυντικών δαπανών σε σχέση το 2021

Ποια επενδυτικά καταφύγια προτιμούν οι Έλληνες επενδυτές (γραφήματα)
Τι δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΤ – Πώς εξελίσσονται οι επενδύσεις στις καταθέσεις
![Χρυσές λίρες: Φρενίτιδα χωρίς τέλος – Πόσες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/xrises-lires-600x300.jpg)
Φρενίτιδα χωρίς τέλος - Πόσες λίρες πούλησαν και αγόρασαν οι Έλληνες [πίνακες]
Οι κλυδωνισμοί από τον «τυφώνα» των δασμών - Οι Ελληνες πουλάνε τις λίρες τους ενώ ο χρυσός καλπάζει

Επιδόματα: Ποιες πληρωμές θα γίνουν από 22 έως 25 Απριλίου
Το χρονοδιάγραμμα ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ - Ποιοι πάνε ταμείο την ερχόμενη εβδομάδα

Ξεκινά το «παζάρι» για τις νέες φοροελαφρύνσεις - Η ημερομηνία κλειδί και τα σενάρια
Δασμοί και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις - – Όλες οι ημερομηνίες ανά ταμείο
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

Μεγάλη η απήχηση των Youth Pass στους νέους - Πόσοι έλαβαν 150 ευρώ
Το Youth Pass μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών

Ποια ελληνικά προϊόντα χτυπούν οι δασμοί Τραμπ - Πώς επηρεάζονται οι τιμές
Η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου όπως εξελίσσεται αναμένεται να διαταράξει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού απειλώντας την ανθεκτικότητα των οικονομιών

Η επόμενη μέρα για το ελληνικό χρέος - Τι φέρνει η αποπληρωμή των δανείων του Μνημονίου
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που είναι σήμερα το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να «πέσει» κοντά στο 135% του ΑΕΠ μέχρι το 2027