Νέα άνοδο σημειώνουν σήμερα Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, με φόντο τις προσδοκίες για αυστηρότερη προσφορά από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+, τις επιθέσεις στα ρωσικά διυλιστήρια και τα αισιόδοξα στοιχεία για τη βιομηχανία της Κίνας, τα ισχυρότερα εδώ και 13 μήνες, τα οποία υποστηρίζουν τις προοπτικές για βελτίωση της ζήτησης.

Το Brent σημείωσε άνοδο 29 σεντς, ή 0,3%, στα 87,29 δολάρια το βαρέλι έως τις 06:31 ώρα Ελλάδος, μετά την άνοδο κατά 2,4% την περασμένη εβδομάδα.

Πετρέλαιο: Οι 3 λόγοι που δεν κινδυνεύει ο κόσμος με νέα κρίση – Η ανάλυση του Economist

Το αμερικανικό αργό τη ίδια ώρα βρισκόταν στα 83,48 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 31 σεντς ή 0,4%, μετά το +3,2% της προηγούμενης εβδομάδας.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν υψηλότερα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, με το Brent να διατηρείται πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι από τα μέσα του μήνα, καθώς ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή έως τα τέλη Ιουνίου, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά αργού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο.

Την ίδια στιγμή, οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Ουκρανία έριξαν εκτός μάχης πολλά ρωσικά διυλιστήρια, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τις εξαγωγές καυσίμων της Ρωσίας.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για τις προμήθειες αργού και βαριάς πρώτης ύλης προσθέτουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης του δεύτερου τριμήνου του 24ου έτους», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Energy Aspects.

Πράγματι, σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικής ικανότητας επεξεργασίας αργού έχουν τεθεί εκτός παραγωγής, επηρεάζοντας τις εξαγωγές μαζούτ υψηλής περιεκτικότητας σε θείο που επεξεργάζονται κινεζικά και ινδικά διυλιστήρια, πρόσθεσε η εταιρεία συμβούλων.

Στην Ευρώπη, η ζήτηση πετρελαίου ήταν πιο σταθερή από το αναμενόμενο. Τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 100.000 bpd σε ετήσια βάση,  σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs, έναντι της πρόβλεψής της για συρρίκνωση 200.000 bpd το 2024.

Η σταθερή ζήτηση της Ευρώπης, η ήπια αύξηση της προσφοράς στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με πιθανή παράταση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ έως το 2024, αντισταθμίζουν τον καθοδικό κίνδυνο από την επίμονη χαλαρή ζήτηση της Κίνας, έγραψαν σε σημείωμά τους.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο, μειώθηκε κατά 6% τον Ιανουάριο από το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου, μετά τις έντονα χαμηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών.

Όπως επεσήμανε η Goldman Sachs, διακρίνει ότι υπάρχει μια μέτρια τάση ανόδου σε σχέση με την πρόβλεψή της για τιμή στο Brent στα 83 δολάρια/το βαρέλι το 2024.

Επίσης, υποστηρικτική για τις τιμές, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημη έρευνα εργοστασίων την Κυριακή, υποστηρίζοντας τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι η κρίση στον τομέα των ακινήτων παραμένει τροχοπέδη στον οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου