Από τον… Doctor Botox μέχρι τον κορυφαίο λομπίστα του Facebook, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που προτίμησαν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας είτε γιατί τη βρήκαν πιο επικερδή ως δραστηριότητα, είτε επειδή εκτίμησαν ότι ο κόσμος της πολιτικής εξουσίας δεν είναι… η κλίση τους ή απλώς γιατί για αυτούς είχε κλείσει ένας κύκλος.
Σε μερικές ενδεικτικές τέτοιες περιπτώσεις πρώην πολιτικών που έβγαλαν πολλά χρήματα όταν εγκατέλειψαν την πολιτική και βούτηξαν στα βαθιά νερά του επιχειρείν αναφέρεται το Politico.
Bain & Company: Στο ραντάρ μεγάλων funds η Ελλάδα
Ιδού:
Doctor Botox
Η ανακοίνωση του Ολιβιέ Βεράν, πρώην εκπροσώπου του γαλλικής κυβέρνησης, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας, ότι αποσύρεται από την πολιτική για να επιστρέψει στον χώρο της υγείας δεν ήταν από μόνη της τόσο περίεργη, αφού ο ίδιος ήταν ιατρός νευρολόγος.
Αυτό το οποίο έγινε θέμα συζήτησης στην ιατρική κοινότητα, ήταν η απόφασή του να ενταχθεί σε μια κλινική υψηλού επιπέδου που ειδικεύεται στην αισθητική ιατρική και τη χειρουργική, όπως είναι η Clinique des Champs-Élysées.
Ο Βεράν έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή του λέγοντας ότι δεν θα κάνει επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, εστιάζοντας στην αισθητική ιατρική. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε τη Le Point να τον βαφτίσει “Doctor Botox”.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Facebook
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Νικ Κλεγκ, βρήκε μια εξόχως προσοδοφόρα θέση στη Silicon Valley. Ως πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων στη Meta, χειρίζεται τις σχέσεις της εταιρείας με τις κυβερνήσεις, ένας άχαρος ρόλος σε μια εποχή κατά την οποία το Facebook έχει γίνει συνώνυμο της πολιτικής παραπληροφόρησης.
Το 2021, ο Guardian τον ονόμασε «άνθρωπο της πτώσης» για τα προβλήματα της εταιρείας. Τουλάχιστον έχει βγάλει αρκετά χρήματα για να αγοράσει πολλά πολυτελή σπίτια, σχολιάζει δηκτικά το Politico.
Μέλι, μέλι
Ένας πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, ο σοσιαλιστής Αρνό Μοντεμπούργκ, έγινε πιο δημιουργικός αφού άφησε την πολιτική για να ασχοληθεί… με το μέλι.
Αφού παραιτήθηκε το 2014 και προσπάθησε —χωρίς επιτυχία— να κερδίσει την υποψηφιότητα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Μοντεμπούργκ στράφηκε στο… μέλι. Το 2018 ίδρυσε την «Bleu, Blanc, Ruche», μια εταιρεία που παράγει και πουλά 100% μέλι γαλλικής παραγωγής, ενώ επικεντρώνεται στην αύξηση του πληθυσμού των μελισσών.
Μάλιστα, κέρδισε το βραβείο περιβάλλοντος στην έκθεση «Made in France» του 2021.
Ενας καινούργιος… κόσμος
Η Σάνα Μαρίν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέβηκε στην κορυφή της φινλανδικής πολιτικής το 2019 σε ηλικία 34 ετών. Μετά την ήττα στις εκλογές το 2023 και την παραίτηση από την πολιτική, ένας νέος κόσμος γεμάτος προοπτικές ανοίχτηκε για εκείνη. Έγινε μέλος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Αλλαγής του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, μιας δεξαμενής σκέψης πολιτικής με έδρα το Λονδίνο, και πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με αμερικανικό πρακτορείο ψυχαγωγίας και ταλέντων για να εξερευνήσει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ευκαιρίες.
Και στο Χόλιγουντ
Ο πρώην πλανητάρχης, Μπαράκ Ομπάμα, χρεώνει έως και 370.000 ευρώ για κάθε ομιλία του.
Υπέγραψε μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για τα απομνημονεύματά του «A Promised Land», που έγινε διεθνές μπεστ σέλερ.
Μαζί με τη σύζυγό του, πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα, ίδρυσε επίσης μια εταιρεία παραγωγής ταινιών το 2018, η οποία παρήγαγε περιεχόμενο για το Netflix και ένα podcast σε αποκλειστική συνεργασία με το Spotify.
Αυτά τα εγχειρήματα επέτρεψαν στους Ομπάμα μια πολύ άνετη διαβίωση επιπρόσθετα στην ετήσια σύνταξη πρώην προέδρου των ΗΠΑ που ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.
Γκουρού του πετρελαίου
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, κάποτε επαινέθηκε για την άρνησή του να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ και για τη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία. Από τότε έχει κερδίσει εκατομμύρια προωθώντας τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα και αναπτύσσοντας στενές σχέσεις με τον Πούτιν.
Έτσι, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη όταν ο Σρέντερ έγινε μέλος της επιτροπής μετόχων της ρωσικής Nord Stream, με ετήσιες αποδοχές περίπου 250.000 ευρώ.
Από το 2017, διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft έως ότου παραιτήθηκε τον Μάιο του 2022, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ένας λομπίστας
Κάποτε ήταν ανερχόμενο αστέρι στη συντηρητική πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς έγινε ο νεότερος καγκελάριος της Αυστρίας σε ηλικία 31 ετών το 2017. Τα τέσσερα χρόνια στην εξουσία του σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα και καταγγελίες διαφθοράς. Κατόπιν, φαίνεται να βρήκε τον δρόμο του ως λομπίστας για τον αμερικανό δισεκατομμυριούχο τεχνολογίας Peter Thiel —συνιδρυτή του Paypal και άλλοτε υποστηρικτή του Τραμπ— και φέρεται, όπως γράφει το Politico, να κερδίζει 300.000 ευρώ το χρόνο.
Ο Kurz ίδρυσε επίσης μια startup με τον Shalev Hulio, τον ισραηλινό εφευρέτη του αμφιλεγόμενου συστήματος παρακολούθησης Pegasus. Τον Φεβρουάριο, ο Kurz κρίθηκε ένοχος για ψευδορκία.
Ο κ. Αναποφάσιστος
Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ζουν πολλές ζωές στη διάρκεια μόνο μιας. Μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος αφότου έφυγε από την πολιτική το 2017 έχει εργαστεί σε μια σειρά από θέσεις σε διάφορους κλάδους.
Τα τελευταία επτά χρόνια, ήταν συντάκτης της London’s Evening Standard, σύμβουλος της BlackRock (μια θέση που του αποφέρει 650.000 στερλίνες ετησίως), πρόεδρος της North Powerhouse Partnership, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και συνεργάτης στην επενδυτική τράπεζα Robey στη Βαρσοβία.
Ανώτερο…κάλεσμα
Στον αντίποδα όλων των παραπάνω παρουσιάζεται η διαδρομή του βρετανού πρώην υπουργού Τζόναθαν Άιτκεν ο οποίος βρέθηκε στη φυλακή για ψευδορκία το 1999, μετά την κατάρρευση της υπόθεσης συκοφαντίας του εναντίον του Guardian.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επτά μηνών πίσω από τα κάγκελα, ο Άιτκεν εντάχθηκε σε μια θρησκευτική ομάδα την οποία δημιούργησε ένας ιρλανδός διαρρήκτης. Εγινε Χριστιανός και βρήκε την κλήση του: τον Θεό.
Βγαίνοντας από τη φυλακή, ο Άιτκεν πήρε πτυχίο θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το 2018, χειροτονήθηκε διάκονος και τελικά έγινε ιερέας της φυλακής.
Latest News
Ανησυχητικά χαμηλά τα επίπεδα αποθέματος φυσικού αερίου στη Βρετανία, λέει η Centrica
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αεριου στη Βρετανία είναι 26% χαμηλότερα απο την αντίστοιχη περυσινή περίοδο
Το sell off στα ομόλογα απειλεί να τινάξει στον αέρα τον προϋπολογισμό των Εργατικών
Το ξεπούλημα των βρετανικών ομολόγων οδηγεί υψηλά το κόστος δανεισμού
Ξεπέρασε τις προσδοκίες η απασχόληση στις ΗΠΑ - Στο 4,1% η ανεργία
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed στις ΗΠΑ θα καθυστερήσει να μειώσει τα επιτόκια
«Ανεβαίνει» ο ανταγωνισμος ανάμεσα στη Blue Origin και τη SpaceX - Την Κυριακή η εκτόξευση του πυραύλου New Glenn
Με ύψος 30 ορόφων, ο New Glenn αποτέλεσε βασικό στόχο της Blue Origin και επιδιώκει να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από τον Falcon 9 της SpaceX
Καλιφόρνια: Η μεγάλη φυγή των ασφαλιστικών και η προσπάθεια δελεασμού για να επιστρέψουν
Οι κανόνες που στοχεύουν να πείσουν τις ασφαλιστικές να επιστρέψουν στην Καλιφόρνια οριστικοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο
Γυρίζουν την πλάτη στην Καλιφόρνια οι ασφαλιστικές εταιρείες - Η φωτιά θα επιδεινώσει το πρόβλημα
Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες διέκοψαν την κάλυψη σε περιοχές της Καλιφόρνια μετά τις πυρκαγιές του 2017 και του 2018
«Ψήνεται» mega deal στην μόδα - Η Prada φλερτάρει με την Versace
Τι θα σημαίνει για την αγορά πολυτελείας η συμφωνία Prada με Versace - Γιατί «κόπηκε» η συμφωνία με την Tapestry και την Coach
Η Ινδία θα... πληρώσει - Οι παγκόσμιες εταιρείες αλκοόλ απαιτούν 466 εκατομμύρια δολάρια
Diageo, η Pernod Ricard και η Carlsberg, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που ζητούν τις οφειλές από την Ινδία - Ο ρόλος της κατανάλωσης
Ποιες αναδείχθηκαν οι καλύτερες πόλεις για να ζεις το 2024 - Η θέση της Αθήνας
Στις 25 καλύτερες πόλεις του κόσμου για να ζει κανείς συμπεριλήφθηκε και η Αθήνα για το 2024 - Ποιες είναι οι χειρότερες στη λίστα
Η διώρυγα των «στεναγμών» - Ο Τραμπ ανεβάζει το θερμόμετρο για τον Παναμά [γράφημα]
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σημαντική αύξηση της επιρροής της Κίνας στη διώρυγα του Παναμά