
Η ανάπτυξη στις χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού ξεπερνά αυτήν που καταγράφεται στον υπόλοιπο κόσμο, αλλά η περιοχή αυτή πιθανότατα θα «κατεβάσει ρυθμούς» ανάπτυξης το 2024, εν μέσω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στην Κίνα και της ευρύτερης πολιτικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
«Είναι μια περιοχή που εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δέχεται πιέσεις σε σχέση με τις δικές της δυνατότητές», δήλωσε στο CNBC η Aaditya Mattoo, επικεφαλής οικονομολόγος Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Κίνα: Στο 5% βάζει τον πήχη της ανάπτυξης το Πεκίνο – Ειδικά ομόλογα για μεγάλα έργα
Η ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να μειωθεί στο 4,5% φέτος, πατώντας φρένο σε σύγκριση με το 5,1% του περασμένου έτους, σύμφωνα με την ενημέρωση της τράπεζας για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό για το 2024, η οποία κυκλοφόρησε τη Δευτέρα. Η περιοχή έχει πληθυσμό άνω των 2,1 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ωστόσο, εξαιρουμένης της Κίνας, η ανάπτυξη στην περιοχή προβλέπεται να φτάσει το 4,6% φέτος — υψηλότερη από 4,4% το 2023.
Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας
«Οι προοπτικές περιλαμβάνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, υψηλότερα – και για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια- επιτόκια στις μεγάλες οικονομίες, αυξημένη αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο σχετικά με τις οικονομικές πολιτικές και κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων», αναφέρει η έκθεση.
Ενώ η Κίνα έχει θέσει επίσημο στόχο ανάπτυξης περίπου 5% για το 2024, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα συγκρατηθεί στο 4,5% φέτος, επιβραδυνόμενη σε σύγκριση με το 5,2% που κατέγραψε το 2023. Η οικονομική επιβράδυνση της χώρας έχει αποδοθεί στην πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο εσωτερικό, καθώς και στα υψηλά επίπεδα χρέους και στην πτώση του τομέα των ακινήτων.
Όλα αυτά οδήγησαν σε μετεγκατάσταση της παραγωγής και των επενδύσεων μακριά από την Κίνα, κάτι που θα μπορούσε τελικά να επηρεάσει την παραγωγή σε άλλες χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μεξικό, είπε ο Mattoo.
«Η Κίνα έχει γίνει πολύ σημαντική για την περιοχή, ως πηγή εισροών, ως προορισμός όπου καταναλώνεται τελικά η παραγωγή προστιθέμενης αξίας στην περιοχή, καθώς και ως πηγή επενδύσεων», πρόσθεσε μιλώντας στο CNBC.
Η έκθεση υπογράμμισε ότι πολλές από τις χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση για αύξηση των εξαγωγών. «Η σημασία της Κίνας ως ο απόλυτος προορισμός για εγχώρια προστιθέμενη αξία στην περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές της δεκαετίας του 2000», ανέφερε η έκθεση επικαλούμενη χώρες όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Λάος.
«Πολλές χώρες της περιοχής εκτίθενται επίσης μέσω των εμπορικών δεσμών σε οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Καμπότζη, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ)», τονίζεται στην έκθεση.
Προστατευτικές πολιτικές
Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που περιορίζουν την ανάπτυξη στην περιοχή.
«Το εμπόριο ανακάμπτει παγκοσμίως, αλλά την ίδια στιγμή, βλέπουμε ένα κύμα προστατευτικών πολιτικών», είπε ο Mattoo.
«Βλέπουμε μια χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών, όπως το θηρίο του πληθωρισμού που φαίνεται να έχει εξημερωθεί, αλλά ταυτόχρονα, βλέπουμε υψηλά επιτόκια και μια περιοχή όπου το χρέος είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία».
Πρόσθεσε ότι απαιτείται «τολμηρή πολιτική δράση» για να «απελευθερωθεί ο ανταγωνισμός, να βελτιωθούν οι υποδομές και να μεταρρυθμιστεί η εκπαίδευση», κάτι που θα μπορούσε να τονώσει την οικονομία της περιοχής.
Εν τω μεταξύ, εάν η Κίνα καταφέρει να διαπραγματευτεί τη μετάβασή της σε υψηλής ποιότητας και βιώσιμη ανάπτυξη και να αποφύγει τον προστατευτισμό με άλλους παίκτες στην περιοχή – όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ – αυτό θα μπορούσε να είναι ένας ισχυρός καταλύτης για την ανάπτυξη.
Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας στο Πεκίνο, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υποστήριξε ότι «οι μεταρρυθμίσεις υπέρ της αγοράς» θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη της Κίνας «σημαντικά ταχύτερα από ένα σενάριο status quo».


Latest News

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς

Η Μόσχα επιταχύνει την «αρπαγή» περιουσιακών στοιχείων
Το ξεφάντωμα εθνικοποιήσεων έρχεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φλερτάρει με δυτικές εταιρείες