Γιατί υπάρχει ακρίβεια; Διότι δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός σωστά! Οχι δεν είναι δική μου η διαπίστωση. Προέρχεται από τα πιο θεσμικά χείλη. Του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα – εντάξει, με διαφορετικό τρόπο διατυπωμένη, πιο πολιτική και κυρίως με πιο αρμόζοντας σε θεσμικό παράγοντα τρόπο. Επί της ουσίας είναι αυτή η διαπίστωση!
Στον … «ντάκο»
Και ποιους «βγάζει στον … ντάκο», όλους εκείνους τους κλάδους για τους οποίους καθημερινά οι πολίτες διαμαρτύρονται. Οπως σημειώνει ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» «θεωρώ ότι οι δυνάμεις του ανταγωνισμού πρέπει να ενισχυθούν σε αρκετούς κλάδους. Σήμερα έχουμε μεγάλη συγκέντρωση στις τράπεζες, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η μεγάλη συγκέντρωση οδηγεί και σε υψηλές τιμές». Κι προσθέτει «γι’ αυτό, εξάλλου, βλέπουμε σχετικά υψηλότερες τιμές στην Ελλάδα από αυτές της Ευρωζώνης σε αρκετά αγαθά και υπηρεσίες»….
Αφελείς!
Για τις τράπεζες ο κάθε πολίτης έχει να διηγηθεί και μία προσωπική ιστορία και για τα τρόφιμα, άστα, η επίσκεψη στα σούπερ μάρκετ μοιάζει με γκραν γκινιόλ παράσταση. Στα ιδιωτικά νοσοκομεία τα «πάρτι» είναι για πολύ λίγους και υπάρχουν και οι … «αφελείς» με τα νοσοκομειακά ασφαλιστήρια συμβόλαια που νομίζουν ότι έχουν «δέσει τον γάιδαρό τους» μέχρι να συναντηθούν με τον αρμόδιο γιατρό!
Δίλημμα
Ενώ στα καύσιμα, ε, καλά οι ΙΧήδες βρίσκονται σε ένα διαρκές δίλημμα ή να πάρουν το … υπογλώσσιο και να περάσουν από το βενζινάδικο ή να υποστούν το μαρτύριο των μέσων μαζικής μεταφοράς, με όλες τις συνέπειες….
Σκληρός…
Και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος «πληγώνει» και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας του ότι όπως «από την πρόσφατη διαπίστωση της Eurostat που δείχνει ότι ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα βρίσκεται στο 67% του μέσου όρου των χωρών της Ε.Ε., το επίπεδο τιμών της είναι στο 88,2% του αντίστοιχου μέσου όρου. Δηλαδή είμαστε ακριβότεροι από άλλες χώρες σε σχέση με το εισόδημά μας. Γι’ αυτό και η ακρίβεια στην Ελλάδα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα σε αρκετά νοικοκυριά». Και για να τον παρηγορήσει συμπληρώνει πως «βέβαια αυτό δεν είναι πρόσφατο πρόβλημα, αλλά έρχεται από το παρελθόν». Να σε κάψω Γιάννη μ΄ να σ΄ αλείψω λάδι….
Τέσσερις φορές!
Πάντως στην ίδια συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας δίνει και μία αισιόδοξη νότα. Επαναλαμβάνει για δεύτερη φορά – αν δεν κάνω λάθος – το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τέσσερις φορές εντός του 2024!
Ο Μάρτιος…
Αφαιρεί από τον ορίζοντα τον Ιούνιο – που όπως έλεγε παλαιότερα θα ήταν η αφετηρία για την μείωση των επιτοκίων – και τον αντικαθιστά με τον … Μάρτιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εφόσον ο πληθωρισμός εξελιχθεί σύμφωνα με την πρόβλεψή μας του Μαρτίου, και εφόσον η τάση αυτή διατηρηθεί ως το τέλος τους έτους, θεωρώ ότι θα έχουμε φέτος μειώσεις των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ». Και προσθέτει «προσωπικά θεωρώ ότι η μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές φέτος, από 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, είναι εφικτή». Δηλαδή μία μονάδα ως το τέλος του χρόνου….
Περιστερές και ιέρακες
Ομως στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ υπάρχουν οι «περιστερές» αλλά και οι «ιέρακες» – ο ίδιος βέβαια τοποθετείται στην πρώτη κατηγορία! Και σημειώνει ότι «ορισμένοι συνάδελφοι είναι πιο επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων πρέπει να είναι πιο συγκρατημένες». Θεωρώ όμως ότι η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή είναι ο μη οικονομοτεχνικό όρος που θα έχει βαρύνοντα ρόλο στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων!
—-
Η ετυμηγορία
Με αγωνία αναμένουν οι τράπεζες την ετυμηγορία του SSΜ επί των αιτημάτων τους για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023.
Στόχος τους είναι η επιστροφή κεφαλαίου, συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, στους μετόχους τους εφέτος και ευελπιστούν πως ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ θα πειστεί για τη βιωσιμότητα των επιχειρησιακών τους σχεδίων.
Κάποια εκατομμύρια ευρώ πάνω-κάτω δεν είναι το θέμα.
Η Φρανκφούρτη
Ωστόσο, αν η Φρανκφούρτη ζητήσει να περιοριστεί αυτό το ποσό, οι εντυπώσεις στην αγορά δεν θα είναι και οι καλύτερες δυνατές.
Σενάριο πάντως να μη δοθεί το πράσινο φως για την επιβράβευση των μετόχων δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.
Να ανταμειφθούν…
Το είπε άλλωστε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με δημόσια τοποθέτησή του την περασμένη εβδομάδα. «Δεν γίνεται να μείνουν οι μέτοχοι χωρίς ανταμοιβή. Ωστόσο, ανάμεσα στο 0 και το 100 υπάρχει και το 50» τόνισε αναφορικά με τα μερίσματα. Κι αυτό διότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν τα απαραίτητα μαξιλάρια διά παν ενδεχόμενο.
—
Απρίλιος
Ο Απρίλιος για το χρηματιστήριο είναι παραδοσιακά ο μήνας κατά τον οποίο οι εισηγμένες εταιρείες ολοκληρώνουν την ανακοίνωση των ετήσιων οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Για αυτόν τον μήνα το ενδιαφέρον εστιάζεται μεταξύ άλλων σε τρεις εταιρείες.
Ο λόγος για τη Motor Oil που ανακοινώνει μεθαύριο 3 Απριλίου τις οικονομικές επιδόσεις της περασμένης χρονιάς, για τη ΔΕΗ, η οποία δημοσιοποιεί τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα στις 9 του μηνός και για τη Lamda Development στις 17 Απριλίου.
Η Motor Oil
Η Motor Oil, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις αναλυτών, σίγουρα δεν θα ανακοινώσει την κερδοφορία του 2022.
Τη χρονιά της ενεργειακής κρίσης, κατά την οποία όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου είχαν καταγράψει απίστευτα κέρδη. Η διοίκηση βέβαια της Motor Oil φρόντιζε να προσγειώνει μετόχους και επενδυτές.
Το κύριο στοιχείο των επιδόσεων του ομίλου της Κορίνθου αναμένεται να είναι το χτίσιμο μιας νέας ισχυρής βάσης κερδοφορίας, η οποία θα τροφοδοτείται και από άλλες δραστηριότητες όπως το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ.
Η ΔΕΗ
Για τη ΔΕΗ αναμένεται να επιβεβαιωθεί το guidance του προέδρου και CEO κ. Γιώργου Στάσση για EBITDA1,5 δισ. ευρώ.
Αυτό που αναμένεται, όπως μαθαίνω, να κερδίσει το ενδιαφέρον θα είναι το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει η δημόσια εταιρεία.
Μετά από πολλά χρόνια θα ανταμείψει τους μετόχους. Οι εκτιμήσεις δείχνουν διανομή κερδών της τάξης του 35% των καθαρών κερδών του 2023.
H Lamda Development
Σε ό,τι αφορά τη Lamda Development το πλέον σίγουρο, λένε οι πληροφορίες μου, θα είναι η άνοδος των αποτιμήσεων των ακινήτων της και ιδίως των εμπορικών.
Οι υψηλές τιμές που κυριαρχούν θα δώσουν το ρυθμό, όπως μου λένε αναλυτές, ενώ την παράσταση θα κλέψει και η πορεία των εργασιών στο Ελληνικό.
Ενδιαφέρον θα έχει αν θα ακούσουμε νεότερα για την εισαγωγή στο ΧΑ των malls της Lamda…
Κοντός ψαλμός…
Latest News
Δύσκολο Σάββατο θα έχει ο Μητσοτάκης, τα αυτογκόλ της κυβέρνησης, μεγαλώνει η οργή στην αγορά, το σήμα της Βιομηχανίας, επιδόσεις από τα… Lidl, η «μονοκαλλιέργεια» της Ελλάκτωρ…
Ας γνωριστούμε καλύτερα…
Τα πυρηνικά της Ελλάδας, το story των ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, αλλαγή σχεδίων για Prodea, η «ασημένια επένδυση» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι στηρίξεις του χρηματιστηρίου
Στα ψιλά...
Το timing του Bloomberg στην Αθήνα, το βαρύ πρόγραμμα του πρωθυπουργού, το μήνυμα των τραπεζιτών, το «χτίσιμο» στη ΔΕΗ, τα νέα σχέδια Στάσση και το pressing Χατζημηνά
Πολιτικό ρίσκο
Τα 3 τεστ της κυβέρνησης και ο ρόλος Goldman Sachs, ανοίγει “πανιά” η ABBank, «ξύνουν τα μολύβια» για τον Μπάρμπα Στάθη, το success της Σδούκου στο Μπακού και ένα κουίζ
Κι άλλο μέτωπο
«Πυλώνας» για την κυβέρνηση η βιομηχανία, έπαθε… Τραμπ ο Μητσοτάκης, τα λεφτά του Αγροτικής Ανάπτυξης, η αδιαφορία στο Χρηματιστήριο, τα stories σε ΔΕΗ και Helleniq Energy, σε αναβρασμό οι αρτοποιοί
Υπάρχει Υφυπουργός Βιομηχανίας
Ένα success story για το λογότυπο, το «200άρι» της ΔΕΗ, το σπριντ της Cenergy, τα κουκιά του Νεμπή, τα «διαμάντια» της Dimand, ο συναγερμός για την κερδοφορία
Σταγόνα
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»