Αύξηση κατά 72% σημείωσαν τα τουριστικά έσοδα της Αλβανίας το 2023 σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 1,84 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας.

Μάλιστα, την χώρα επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 10,2 εκατ. ξένοι πολίτες, δηλαδή κατά 35% περισσότεροι, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το περασμένο έτος ήταν πολύ καλό για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Toυρισμός: Aλβανική επέλαση στην σερβική αγορά

Επιπρόσθετα, τα πρώτα στοιχεία για το τρέχον έτος δείχνουν ότι η αύξηση του αριθμού των αφίξεων από το εξωτερικό συνεχίζεται, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός έχει εισέλθει σε μια περίοδο ανάπτυξης που αναμένεται να συνεχιστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Η Τράπεζα της Αλβανίας υπολογίζει ότι οι ξένοι τουρίστες ξόδεψαν συνολικά περίπου 4,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023, 47% περισσότερο σε σχέση με το 2022, ενώ αντίστοιχα τα χρήματα που ξόδεψαν οι Αλβανοί πολίτες για ταξίδια στο εξωτερικό υπολογίζονται στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 32% περισσότερο σε σύγκριση με το 2022.

Τα ετήσια στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών για το 2023 επιβεβαιώνουν τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο του τουρισμού, καθώς τα έσοδα κάλυψαν περισσότερο από το 40% του εμπορικού ελλείμματος, ενώ παράλληλα είχαν σημαντική συμβολή στην επίτευξη του χαμηλότερου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Επισημαίνεται, όπως αναφέρει και το Albanian Daily News, ότι η αύξηση των μισθών και η ενίσχυση του λεκ στην συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ επηρέασαν αρνητικά εξαγωγικούς τομείς, ιδιαίτερα εκείνους που βασίζονται στο εργατικό δυναμικό, γεγονός που αναγκάζει την αλβανική οικονομία να στρέφεται όλο και περισσότερο στις υπηρεσίες και κυρίως στον τουρισμό.

Η Standard & Poor’s

Να σημειωθεί ότι οίκος Standard & Poor’s αναβάθμισε προσφάτως τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Αλβανίας σε «BB-» από «B+», αναγνωρίζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας και τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων. Αυτή η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχή ικανότητα της Αλβανίας να αντέχει σε κραδασμούς όπως ο σεισμός του 2019, η πανδημία COVID-19 και οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Παρά αυτά τα εμπόδια, η οικονομία της Αλβανίας αναπτύχθηκε εντυπωσιακά κατά μέσο όρο 5,8% ετησίως τα τελευταία τρία χρόνια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις παραμέτρους των δημόσιων οικονομικών. Ο Standard & Poor’s αποδίδει αυτή την οικονομική σταθερότητα εν μέρει σε μια σημαντική τουριστική έκρηξη, η οποία βοήθησε να αυξηθούν οι εξαγωγές υπηρεσιών σε σχεδόν 15% του ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023, ενισχύοντας ουσιαστικά την εξωτερική θέση της Αλβανίας. Επιπλέον, ο οργανισμός σημείωσε τη δέσμευση των αλβανικών αρχών για δημοσιονομική εξυγίανση, σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, μείωσε σημαντικά το δημόσιο χρέος από 74,5% του ΑΕΠ το 2020 σε περίπου 58% το 2023.

Οι αρχές στοχεύουν να διατηρήσουν μια προσεκτική προσέγγιση στα δημόσια οικονομικά , στοχεύοντας σε μέσο όρο δημόσιου χρέους περίπου 55% του ΑΕΠ από το 2024 έως το 2027, σύμφωνα με τον Οργανικό νόμο περί προϋπολογισμού.

Επιπλέον, ο Standard & Poor’s αναγνωρίζει το ενισχυμένο εξωτερικό ισοζύγιο της Αλβανίας, που αποδίδεται στη συσσώρευση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, κυρίως σε συναλλαγματικά αποθέματα, και στην αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες από τον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα. Ο οργανισμός προβλέπει ότι οι μέτριες προοπτικές ανάπτυξης της Αλβανίας και τα σχετικά υψηλά αποθεματικά θα παράσχουν ένα απόθεμα έναντι πιθανών εξωτερικών κραδασμών.

Η έκθεση υπογραμμίζει τα θεσμικά βήματα της Αλβανίας προς την ένταξη στην ΕΕ έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την υπέρβαση των εμποδίων στις υποδομές και την ευθυγράμμιση του νομικού της πλαισίου πιο κοντά στα πρότυπα της ΕΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Έρβιν Μέτε τόνισε την αναβάθμιση ως αναγνώριση της ισχυρής οικονομικής ανθεκτικότητας της Αλβανίας, της ενίσχυσης της χρηματοοικονομικής βάσης και της αποτελεσματικότητας της διαρθρωτικής πολιτικής. Αυτή η αναβάθμιση, εν μέσω μιας δύσκολης παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας, δίνει έμφαση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Αλβανία, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση των ξένων επενδύσεων και σε ευνοϊκότερες συνθήκες για δανεισμό της Αλβανίας στις διεθνείς αγορές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20