Οι πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας πρόσθεσαν 72 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους κατά το περασμένο έτος, ανεβάζοντας τη συλλογική τους περιουσία στα 577 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε την Τρίτη το Forbes, με τον Vagit Alekperov, πρώην πρόεδρο της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη Ρωσία.
Το 2021, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Forbes είχε υπολογίσει τον συνολικό πλούτο των Ρώσων δισεκατομμυριούχων στα 606 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ντουμπάι: Γιατί φεύγουν οι Ρώσοι ολιγάρχες
Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και η επικεντρωμένη στον πόλεμο οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας , που καταπνίγει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, έχουν βοηθήσει στην ανάκαμψη προς αυτό το ποσοστό.
Πολλοί Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι έπεσαν κάτω από τις δυτικές κυρώσεις, καθώς η Δύση προσπάθησε να τιμωρήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και όσους θεωρήθηκαν κοντά του για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο συνολικός πλούτος τους μειώθηκε στα 353 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.
Η περιουσία του Αλεκπέροφ αυξήθηκε σε 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια από 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, σύμφωνα με το Forbes. Πήρε την πρώτη θέση στη Ρωσία από τον πλέον έβδομο Αντρέι Μελνιτσένκο, ο οποίος έκανε την περιουσία του στα λιπάσματα και του οποίου η αξία έπεσε στα 21,1 δισ. δολάρια από 25,2 δισ. δολάρια.
Ο Leonid Mikhelson, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Novatek κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση από το Forbes, με την περιουσία του να αυξάνεται κατά 5,8 δισ. δολάρια στα 27,4 δισ. δολάρια.
Το Forbes ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως από ποτέ, με 2.781 συνολικά και οι 20 πρώτοι να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πλούτου. Ο Alekperov κατέλαβε την 59η θέση παγκοσμίως.
«Είναι πλουσιότεροι από ποτέ, με συνολική αξία 14,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένη κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από το 2023», ανέφερε το Forbes.
Η αποτυχία των κυρώσεων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλ.Πούτιν έχει επανειλημμένα προβάλλει την αποτυχία των δυτικών κυρώσεων να καταστρέψουν τη ρωσική οικονομία και έχει αναδείξει το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα πέρυσι -με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6%- από οποιαδήποτε άλλη από τις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τις κυρώσεις.
Διαθέτοντας τεράστιους φυσικούς πόρους, η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε απότομα από την ύφεση του 2022, αλλά η ανάπτυξη βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κρατικά χρηματοδοτούμενη παραγωγή όπλων και πυρομαχικών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, συγκαλύπτοντας προβλήματα που εμποδίζουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.
Φέτος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 2,6%, αλλά προβλέπει δύσκολες στιγμές για την οικονομία λόγω των εκροών ανθρώπων και της έλλειψης τεχνολογίας.
Οι Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν επωφεληθεί ιδιαίτερα από τη έξοδο δεκάδων δυτικών εταιρειών που πούλησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία φθηνά ή κατασχέθηκαν οι ρωσικές δραστηριότητές τους.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...