
Μακροπρόθεσμη διμερή συμφωνία (PPA) για την παραγωγή και απορρόφηση «πράσινης» ενέργειας συνολικής ισχύος 210 MW από το υπό κατασκευή οκχαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 262 MW υπέγραψαν η MYTILINEOS Energy & Metals (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) (MYTILINEOS) και ο Όμιλος Καράτζη.
Στο πλαίσιο της διμερούς αυτής συμφωνίας, η MYTILINEOS θα μπορέσει να αξιοποιήσει το 80% της παραγόμενης ενέργειας, ενισχύοντας το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο προμήθειάς της.
Mytilineos Energy Metals: Σύμπραξη για το Data Youth για ανέργους με ψηφιακές δεξιότητες
Σύμφωνα με ανακοίνωση το εν λόγω χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 35 φωτοβολταϊκά έργα, που βρίσκονται στον νομό Λάρισας. Τα έργα, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν αναπτυχθεί πλήρως από τον Όμιλο Καράτζη ως στρατηγική επένδυση και η κατασκευή τους έχει ανατεθεί στην M Renewables, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως κορυφαίος integrated developer, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την επένδυση στις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται.
Όλα τα φωτοβολταϊκά πάρκα αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2024 και σύμφωνα με το PPA αναμένεται να παράγουν ετησίως 380 GWh, ισοδύναμο της κατανάλωσης 97.000 νοικοκυριών στην Ελλάδα, αντικαθιστώντας περίπου 162.000 τόνους εκπομπών CO2 ετησίως.
Η MYTILINEOS, στο πλαίσιο της στρατηγικής της, αναζητά ευκαιρίες για την εξασφάλιση «πράσινων» PPAs, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους τόσο για τα δικά της περιουσιακά στοιχεία όσο και για εκείνα των επιχειρηματικών της εταίρων.
Η συναλλαγή αυτή ενισχύει περαιτέρω τη βιώσιμη προσέγγισή της προς την προμήθεια ενέργειας, στοχεύοντας στην ανάμειξη ανανεώσιμων PPAs είτε με τρίτους είτε με ίδια περιουσιακά στοιχεία.
Ο Όμιλος Καράτζη ενισχύει και διευρύνει αντίστοιχα το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ενέργειας του, επενδύοντας ενεργά σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συστημάτων αποθήκευσης σε μπαταρίες.
Αυτό είναι το δεύτερο PPA στην Ελλάδα για την MYTILINEOS, μετά τη συμφωνία με την EDP Renewables τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ η εταιρεία εξασφαλίζει διαρκώς PPAs για το διεθνές της χαρτοφυλάκιο με αξιόπιστους συνεργάτες.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού