Η παρουσία της Lukoil στη Βουλγαρία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας κυριαρχεί στο τοπίο, με το ένα τέταρτο των ανθρώπων στην κοντινή πόλη είτε να εργάζονται εκεί είτε να έχουν δεσμούς με το εργοστάσιο. Η ρωσική εταιρεία διαθέτει επίσης περισσότερα από 220 πρατήρια βενζίνης στη χώρα.

Ωστόσο, η ειρηνική και προσοδοφόρα συνύπαρξη μεταξύ της Lukoil και της χώρας κλονίστηκε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Τώρα, η Lukoil κοιτάζει να πουλήσει και να φύγει. Η βουλγαρική κυβέρνηση αναζητεί έναν αξιόπιστο διεθνή επενδυτή για να εξαγοράσει το διυλιστήριο Lukoil Neftohim.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η επιχείρηση θα λειτουργήσει υπεύθυνα στη χώρα και δεν θα χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει την πολιτική», είπε πρόσφατα ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Assen Vassilevο συνέντευξή του στη Σόφια. «Διασφαλίζουμε ότι δεν θα εξαρτόμαστε για τις κρίσιμες προμήθειες μας από μια χώρα που μας βλέπει ως μη φιλική».

«Νάρκη» στα ενεργειακά κέρδη της Ρωσίας – Πώς η Μόσχα χάνει τη Βουλγαρία

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η αποσύνδεση των δεσμών με τη Ρωσία δεν είναι εύκολη και αντιμετωπίζει κάποια λαϊκή αντίθεση. Δεμένη από την ιστορία, μια συγγενή γλώσσα και την ορθόδοξη θρησκεία, η Βουλγαρία έχει καθοριστεί εδώ και πολύ καιρό από τη διαίρεση της μεταξύ Ρωσόφιλων και Ρωσοφοβικών.

Μάλιστα, μόλις ένα χρόνο πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ το 2007, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο μπλοκ είπε ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ένας «δούρειος ίππος» εντός της συμμαχίας. Η Βουλγαρία εξαρτιόταν αποκλειστικά από τη Ρωσία για ενέργεια.

Ωστόσο, ενώ το αντιρωσικό στρατόπεδο κερδίζει πόντους στη Βουλγαρία, προκαλεί έντονη ανησυχία στην ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου, που είναι κοντά στο Μπουργκάς.

Φόβοι

Ντόπιοι έχουν φτάσει να κατηγορούν την Ουκρανία ότι αντιστάθηκε στον Πούτιν και ότι διακινδύνευσε έναν συνεχιζόμενο πόλεμο που λένε ότι θα μπορούσε να διαχυθεί από τη Μαύρη Θάλασσα. Εν τω μεταξύ, μιλούν με αγάπη για τη Lukoil Neftohim, η οποία απασχολεί περίπου 1.300 άτομα. Μιλούν για τις δωρεάν προμήθειες που παίρνουν τα παιδιά την πρώτη μέρα του σχολείου και για την πληρωμή ανταγωνιστικών μισθών. Φοβούνται ότι οι καλές μέρες θα τελειώσουν σύντομα.

«Οι άνθρωποι φοβούνται – είναι δύσκολο να βρεις δουλειά αν είσαι μεγαλύτερος», είπε η Χιούλια Αλίεβα, η οποία διατηρεί ένα κατάστημα λουλουδιών και δώρων στην περιοχή. «Οι άνθρωποι φοβούνται ότι ο νέος ιδιοκτήτης στο διυλιστήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά δεν είναι σίγουροι για τα υπόλοιπα. Και οι μεγαλύτεροι μιλούν για τον πόλεμο, και φοβούνται ότι θα έρθει εδώ».

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος έχει επανειλημμένα αρνηθεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και αμφισβήτησε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επέπληξε την προσπάθεια εκδίωξης της Lukoil.

Κλείνουν οι στρόφιγγες

Η Βουλγαρία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία αφού αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια, προκαλώντας προβλήματα σε μια χώρα που εξαρτάται αποκλειστικά από την Gazprom PJSC. Τον Οκτώβριο εξόργισε την Ουγγαρία και τη Σερβία επιβάλλοντας φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από το έδαφός της μέσω αγωγού προτού υποχωρήσει.

Το κοινοβούλιο στη Σόφια ενέκρινε έκτοτε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και η χώρα εξετάζει εναλλακτικές προμήθειες για ένα ζωτικής σημασίας πυρηνικό εργοστάσιο που τροφοδοτείται από ρωσικά καύσιμα.

Αν και πολύ μετά από άλλες χώρες, η Βουλγαρία άρχισε επίσημα να στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Και οι ΗΠΑ χαιρέτησαν την απάντηση της Βουλγαρίας, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο της κρίσιμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια