
Υπογράφηκε η απόφαση για το σημαντικό πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» του υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους 73.227.620 ευρώ, η οποία αφορά τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων προτάσεων, με αποδέκτες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του Μεταποιητικού και Βιομηχανικού κλάδου.
Με στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης βιομηχανίας, η δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» επιταχύνει τη βιομηχανική μετάβαση μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρησιακών και παραγωγικών λειτουργιών, για τη δημιουργία σύγχρονων και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων.
Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια με προϋπολογισμό από 250.000 ευρώ έως 6.000.000 ευρώ για την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Προτεραιότητα η στήριξη του βιομηχανικού κλάδου
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
«Η επαναβιομηχάνιση της χώρας αποτελεί εθνικό στόχο και η στήριξη του βιομηχανικού κλάδου είναι προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας. Όμως, βιομηχανία χωρίς έρευνα και καινοτομία δεν είναι βιώσιμη. Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα της “Έξυπνης Μεταποίησης”, ώστε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να επενδύσουν για την μετάβασή τους στο Industry 4.0, την υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, ανάλυσης δεδομένων και ρομποτικής.
Η κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζουν ουσιαστικά και έμπρακτα την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη βάση της ελληνικής οικονομίας. Στο υπουργείο Ανάπτυξης στοχεύουμε επίσης στη δημιουργία μιας ανθεκτικής και καινοτόμου βιομηχανίας που δημιουργεί νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και ενισχύει την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται σε όλους τους τομείς. Οι παρεμβάσεις μας την τελευταία πενταετία έχουν στο επίκεντρο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, κάτι που αναγνωρίζεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό».
Εκσυγχρονισμός
Η υφυπουργός Ανάπτυξης, ‘Αννα Μάνη, δήλωσε:
«Η δράση “Έξυπνη Μεταποίηση” στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των μεταποιητικών- βιομηχανικών επιχειρήσεων. Με την καθοριστική συνεισφορά της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας και των αρμόδιων Διευθύνσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενισχύουμε ενεργά την αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προωθούμε:
• την ψηφιοποίηση των παραγωγικών τους διαδικασιών
• την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά
• την αναβάθμιση υποδομών σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης
• τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


Latest News

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

Σε έξι μήνες αλλάζουν χέρια ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Οι διεκδικητές
Σε νέους ιδιοκτήτες ΜΙΝΙΟΝ και Πύργος του Πειραιά – Με ποιους μιλάει η Dimand και πώς έχει αλλάξει η «δεξαμενή» των επενδυτών - Ποια είναι η πολυεθνική που «μπήκε» στο εμβληματικό κτίριο του Πειραιά

Σε αναζήτηση ισορροπίας τα σούπερ μάρκετ - Από την πανδημία στο σοκ των ανατιμήσεων
Πώς εξελίσσεται η κατανάλωση στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Ο ρόλος των αυξήσεων και η αντίδραση των νοικοκυριών

«Αυτονομείται» το παγωτό της Unilever στην Ελλάδα – Η νέα εταιρεία
Το σχέδιο της Unilever για το παγωτό – Η «προίκα» της Algida ICC και οι επιδόσεις του 2024 - Σε εξέλιξη η εθελουσία

Ο Τρύφων Νάτσης απέκτησε τις μετοχές Κάτσου και Γερμανού στη Lamda
Το ποσοστό της BHCML σε δικαιώματα ψήφου επί μετοχών στη Lamda ανήλθε σε ποσοστό 5,092% - Στο 8,624% η συμμετοχή του Τρύφωνα Νάτση

Coca Cola HBC: Ακυρώνει το event στο Καλλιμάρμαρο μετά το «μπλόκο» Μενδώνη
Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας

Lamda Development: Στο 5,092% η συμμετοχή της Breva Howard Capital του Νάτση
Προηγουμένως η Breva Howard Capital κατείχε ποσοστό 2,8291% στη Lamda Development - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας

Διανομή μερίσματος 0,03 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η Trastor
Από τις 2 Απριλίου 2025, οι μετοχές της Trastor θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα μερίσματος

Εγκρίθηκε η απορρόφηση δύο θυγατρικών της Metlen από την «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες»
Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων οργάνων των συγχωνευόμενων εταιρειών

Αύξηση στις πωλήσεις, πτώση στα κέρδη για τη Revoil - Οι εκτιμήσεις για το 2025
Τo διοικητικό συμβούλιο θα προτείνει τη διανομή μερίσματος αντίστοιχου ποσού με τη χρήση του 2023