
Σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας κυμάνθηκε τον φετινό Μάρτιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.
Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελ/νησο και τα Νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης).
Το τελευταίο πενθήμερο του Μαρτίου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα
Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 2.0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα Νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, +1.6 °C.
Στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε τον 9ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 4 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου – Δωδεκάνησα είχαμε επίσης τον 9ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (με λίγο μικρότερες τιμές από αυτές της Βόρειας Ελλάδας).
Δείτε τον χάρτη
Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Οι αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο ανά γεωγραφικό διαμέρισμα
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για την Κρήτη ήταν ο 2ος πιο θερμός Μάρτιος μετά το 2018, και για τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα ήταν ο 3ος πιο θερμός Μάρτιος. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας
Στην Αθήνα είχαμε 24 μέρες θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα
Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8 °C, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν το Δίον με 27 ημέρες, και η Νάουσα, η Πάτρα και ο Βόλος με 25 ημέρες.
Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς
Για τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελ/νησο, την Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο 9ος συνεχόμενος μήνας με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική