Σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας κυμάνθηκε τον φετινό Μάρτιο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

Ο φετινός Μάρτιος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Μάρτιος από το 2010 στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελ/νησο και τα Νησιά του Αιγαίου (εκτός της Κρήτης).

Το τελευταίο πενθήμερο του Μαρτίου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 2.0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα Νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, +1.6 °C.

Στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε τον 9ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (και μάλιστα στους 4 μήνες με πολύ μεγάλες αποκλίσεις της τάξης των +2°C και πάνω). Στην Κρήτη, Πελοπόννησο και Νησιά Αιγαίου – Δωδεκάνησα είχαμε επίσης τον 9ο συνεχόμενο μήνα (από τον Ιούλιο 2023) που παρατηρούνται θετικές αποκλίσεις (με λίγο μικρότερες τιμές από αυτές της Βόρειας Ελλάδας).

Δείτε τον χάρτη

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

Οι αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Μάρτιο ανά γεωγραφικό διαμέρισμα

Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για την Κρήτη ήταν ο 2ος πιο θερμός Μάρτιος μετά το 2018, και για τη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα ήταν ο 3ος πιο θερμός Μάρτιος. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν υψηλές θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 4-5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και το δεύτερο δεκαήμερο, και μόνο μεταξύ 20-26 Μαρτίου παρατηρήθηκαν τιμές θερμοκρασίας ελαφρώς χαμηλότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019. Το τελευταίο πενθήμερο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις με τιμές ρεκόρ, με έως +12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η κατάταξη του μήνα Μαρτίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας

Στην Αθήνα είχαμε 24 μέρες θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,8 °C, με 24 από τις 31 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +1,5 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στην Τήνο και τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (28 ημέρες) και ακολουθούν το Δίον με 27 ημέρες, και η Νάουσα, η Πάτρα και ο Βόλος με 25 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.

Οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς

Για τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελ/νησο, την Κρήτη και τα Νησιά του Αιγαίου ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο 9ος συνεχόμενος μήνας με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα