Η αφορμή για την κακή εικόνα της Τρίτης ήταν η εξίσου κακή εικόνα της δεικτοβαρούς ΕΕΕ.
Και θα αναρωτηθεί κανείς εύλογα “μόνο μια μετοχή φταίει;”. Η απάντηση είναι όχι, καθώς άλλες δεικτοβαρείς μετοχές έχουν δείξει σημάδια αδυναμίας από τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να φαίνεται καθαρά η απροθυμία να υποστηριχθούν οι μετοχές σε αυτά τα επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, η πτωτικότητα δεν ανησυχεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Τουναντίον, τα αντανακλαστικά των αγοραστών παραμένουν αυξημένα ώστε να επανέλθουν δριμύτεροι με καλύτερες τιμές κτήσης. Εξάλλου, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια είναι κερδισμένα (κάποια μάλιστα έχουν υπεραποδόσει αισθητά), ώστε οποιοδήποτε πτωτικό σκέλος να είναι απλά μια ακόμα λακούβα.
Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έχει βασική στήριξη το επίπεδο των 1380-85 μονάδων, το οποίο και δοκιμάστηκε 4 φορές στις συνεδριάσεις 7, 13, 14 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου. Εκεί θα αξιολογηθούν οι προθέσεις των πωλητών και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να πιέσουν.
Ο Τραπεζικός δείχνει βαρύτερος, και οι 1160 μονάδες είναι ένα ασθενές σημείο από όπου αναμένεται κάποιου είδους ανοδική αντίδραση, πρώτα μέχρι τη ζώνη των 1200 ώστε να δώσει και ευκαιρία στους ..αργοπορημένους να εξέλθουν.
Τη χειρότερη συμπεριφορά από τον τραπεζικό έχει παραδόξως η ΑΛΦΑ, που είχε δώσει και σήμα πώλησης στα 1,7 ευρώ όταν και επέστρεφε να επιβεβαιώσει την απώλεια του momentum.
Η ΕΤΕ δείχνει εξαιρετική συμπεριφορά, με σαφέστατη απροθυμία των μεσομακροπρόθεσμων να αποεπενδύσουν, μετρώντας λίγο παραπάνω από 4% απώλειες από τις κορυφές της. Που συνιστούσαν και υψηλά 8 ετών.
Βαρύς κι ασήκωτος ο ΜΥΤΙΛ, μια από τις καλύτερες επιλογές στο ταμπλό μας, που παλεύει με νύχια και με δόντια για να μην χάσει το επίπεδο των 35 ευρώ, με επόμενες στηρίξεις τα 32,20-32,40. Υπενθυμίζουμε ότι η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου επιτρέπει πολλούς αναλυτές να τον ..ονειρευτούν στα 42-45 ευρώ. Ακόμα κι εκεί, δεν θα είναι “ακριβός”.
Αν όμως η αγορά αποφασίσει να πισωπατήσει, προφανώς δεν θα αντέξει ούτε εκείνος.
Μια από τα ίδια για τον ΟΠΑΠ, που πλαγιολισθαίνει μεν, αλλά δεν έχει πρόβλημα στη μεγάλη του εικόνα, ενώ η ζώνη των 16 ευρώ φαίνεται να σημαίνει πολλά για το διάγραμμά του.
ΒΙΟ και ΕΛΧΑ απογοήτευσαν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να μπουν στο ανοδικό ραλάκι του Ιανουαρίου. Κι όμως, η μητρική μετρά την 7η πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες 9, συμπαρασύροντας τις τιμές χαμηλότερα και μηδενίζοντας τα κέρδη του 2024.
Τα πάντα θα κριθούν από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις των Αμερικανών αυτήν την εβδομάδα, καθώς πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν τη Fed να παρατείνει κι άλλο την οποιαδήποτε μείωση, χαλόντας το επενδυτικό κλίμα.
Ένα κλίμα που έχει φέρει τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Γερμανίας και της Αγγλίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ειδική μνεία στη ΜΑΣΤΙΧΑ των 12 εκατ.. ευρώ κεφ/ση, που έγραψε το τρίτο limit up στη σειρά, με καλό όγκο συναλλαγών.