Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενέκρινε έως και 590 δισεκατομμύρια γιεν (3,89 δισεκατομμύρια δολάρια) σε πρόσθετες επιδοτήσεις για τη βιομηχανία ημιαγωγών Rapidus Corporation, καθώς η χώρα ανταποκρίνεται στις άλλες χώρες στην κατασκευή ημιαγωγών.

Ο τελευταίος γύρος στήριξης θα περιλαμβάνει έως και 53,5 δισεκατομμύρια γιεν για έρευνα και ανάπτυξη εργασιών back-end, όπως η συσκευασία τσιπ.

Η Rapidus Corporation ιδρύθηκε το 2022 από την ιαπωνική κυβέρνηση και οκτώ εγχώριες εταιρείες για την ανάπτυξη και την κατασκευή προηγμένων ημιαγωγών. Η Toyota Motor Corporation και η Sony Group είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια γιεν στη Rapidus.

Ημιαγωγοί: Η Ινδία θέλει να γίνει παγκόσμια δύναμη σε 5 χρόνια

Η Rapidus έχει λάβει 330 δισεκατομμύρια γιεν από την ιαπωνική κυβέρνηση μεταξύ 2022 και 2023 για τη μαζική παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων στο Chitose του Χοκάιντο, από το 2027.

Θα ανταγωνιστεί τους ηγέτες της βιομηχανίας, την ταϊβανέζικη ΤSMC και τη νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics, οι οποίες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή τσιπ 2 νανομέτρων έως το 2025.

Η TSMC και η Samsung παράγουν επί του παρόντος τσιπ 3 νανομέτρων, ενώ η Rapidus κατασκευάζει επί του παρόντος ένα προηγμένο εργοστάσιο ημιαγωγών στο Chitose.

Συνήθως, μια μείωση στο μέγεθος των νανομέτρων μπορεί να αποφέρει πιο ισχυρά και αποδοτικά τσιπ με περισσότερα τρανζίστορ συσκευασμένα σε έναν μόνο ημιαγωγό.

Η Rapidus ανακοίνωσε ότι τον Απρίλιο του 2023 οι εργαζόμενοί της είχαν ξεκινήσει έρευνα και ανάπτυξη σε συνεργασία με την IBM.

Προσπάθεια ολικής επαναφοράς

Η Ιαπωνία προσπαθεί να διεκδικήσει εκ νέου τη θέση της ως μονάδα παραγωγής ισχύος ημιαγωγών, την οποία έχασε από χώρες όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.

«Η Ιαπωνία κατείχε περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αγοράς ημιαγωγών τη δεκαετία του 1980, αλλά άλλες χώρες πρωτοστατούν σε αυτόν τον κλάδο έκτοτε.

Ενώ εργοστάσια σε άλλα μέρη του κόσμου παράγουν επί του παρόντος μαζικά τσιπ 3 nm, η πιο προηγμένη γενιά που παράγεται στην Ιαπωνία τώρα είναι το τσιπ 40 nm», ανέφερε η ιαπωνική κυβέρνηση σε έκθεση τον περασμένο μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει επεκτείνει σημαντική επενδυτική υποστήριξη για να προσελκύσει τόσο εγχώριες όσο και ξένες εταιρείες ημιαγωγών όπως η TSMC, η Samsung και η Micron.

Η TSMC άνοιξε πιο πρόσφατα το πρώτο της εργοστάσιο τσιπ στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο με την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης καθώς διαφοροποιεί τις αλυσίδες εφοδιασμού μακριά από την Ταϊβάν εν μέσω εντεινόμενων εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας.

Η Micron ανακοίνωσε επίσης τον Μάιο του 2023 ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία ημιαγωγών που θα φέρει τεχνολογία ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας στην Ιαπωνία για να κατασκευάσει την επόμενη γενιά των τσιπ DRAM στο εργοστάσιό της στη Χιροσίμα.

Η Micron σχεδιάζει να επενδύσει έως και 500 δισεκατομμύρια γιεν στην Ιαπωνία τα επόμενα χρόνια, με την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης.

Η Samsung θα λάβει επιδότηση έως και 20 δισεκατομμυρίων γιεν για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης Ε&Α για προηγμένους ημιαγωγούς κοντά στο Τόκιο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο βιομηχανίας της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι προβλέψεις της SAS για το 2025
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται εξειδικευμένη και βιώσιμη

Στελέχη και ειδικοί της SAS, εταιρείας που δραστηριοποιείται στον τομέα των δεδομένων και του AI, έκαναν προβλέψεις για τις τάσεις και τις βασικές επιχειρηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις του 2025

Κυβερνοασφάλεια: Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό κατά τον Οκτώβριο
Τεχνολογία |

Το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό κατά τον Οκτώβριο

Οι ειδικοί της Check Point Software στην κυβερνοασφάλεια αποκαλύπτουν σημαντική αύξηση των infostealers όπως το Lumma Stealer, ενώ κακόβουλο λογισμικό για κινητά όπως το Necro συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή