
Όχι μόνο δεν κατάφερε να εκδηλώσει κάποια αντίδραση το χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά με τη σημερινή του βρέθηκε σε κρίσιμη τεχνικά ζώνη, η οποία αν χαθεί θα ανοίξει το δρόμο για ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι περισσότεροι τίτλοι του έδωσαν σήματα μείωσης του ρίσκου.
Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις μετά τη διήμερη βουτιά
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,73% στις 1.383,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.378,93 μονάδων (-1,07%) και 1.395,84 μονάδων (+0,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 127,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 13,7 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,74% στις 3.328,73 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.294,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,54% στις 1.163,72 μονάδες.
Απαιτείται αντίδραση
Η αγορά θα πρέπει άμεσα να δώσει ένα σήμα αντίδρασης αν θέλει να μην «απενεργοποιήσει» τους αγοραστές, οι οποίοι ευλόγως θα περιμένουν καλύτερα σημεία για να δώσουν τις εντολές τους. Παρόλα αυτά, το κλίμα που κυριαρχεί στην αγορά από χτες μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, με τον γενικό δείκτη να κινδυνεύει πλέον να χάνει και τις 1.380 μονάδες, η απώλεια των οποίων θα επιταχύνει τα stop loss των περισσοτέρων χαρτοφυλακίων.
Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης έχει βασική στήριξη το επίπεδο των 1.380-85 μονάδων, το οποίο και δοκιμάστηκε 4 φορές στις συνεδριάσεις 7, 13, 14 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου. Εκεί θα αξιολογηθούν οι προθέσεις των πωλητών και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να πιέσουν, αλλά και οι δυνάμεις των αγοραστών, δηλαδή το κατά πόσο θα περιμένουν χαμηλότερες τιμές ή θα στηρίξουν τις θέσεις τους.
Ωστόσο, οι παρεμβάσεις των αγοραστών σήμερα ήταν πολύ επιλεκτικές, προφανώς αναμένοντας να περάσει η «μπόρα» της διόρθωσης και να αναζητήσουν χαμηλότερες τιμές. Ο Τραπεζικός έδειξε να είναι αδύναμος, με τις 1.160 μονάδες να είναι ένα ασθενές σημείο. Το μόνο θετικό στη σημερινή πτώση ήταν ότι η αγορά δεν ανέβασε σημαντικά τον τζίρο της αγοράς.
Εν τέλει η συσσώρευση διαρκείας που πέρασε η αγορά τον τελευταίο μήνα «ξέσπασε» καθοδικά για τον γενικό δείκτη, αναλώνοντας σημαντικές δυνάμεις. Και η χθεσινή «άτσαλη» πτώση ενεργοποίησε αρκετές θέσεις που ήδη κατέγραφαν σημαντικά κέρδη, ελκυστικότατα προς κατοχύρωση και επουδενί προς απώλεια, σε περίπτωση που η στήριξη δεν σταματήσει τη διόρθωση.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έχασε 2,17%, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Quest, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Alpha bank, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Τιτάν να κλείνουν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, Λάμδα, Coca Cola και ΓΕΚ Τέρνα.
Στον αντίποδα, η Aegean σημείωσε άλμα 1,92%, ενώ η ΕΛΧΑ κέρδισε 1,27%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Autohellas και Cenergy, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Παλεύει με τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ - Νευρικότητα λόγω Τραμπ
Όπως και στην Ευρώπη, έτσι και στην Αθήνα, η νευρικότητα και η αναζήτηση θέσεων χαμηλού ρίσκου είναι στις προτεραιότητες αρκετών χαρτοφυλακίων που περιμένουν τις εξαγγελίες του Ντοναλντ Τραμπ