Είναι ο άνθρωπος που βοήθησε να επανέλθουν στη μόδα οι γόβες στιλέτο τη δεκαετία του 1990 και του 2000, σχεδιάζοντας δεκάδες μοντέλα με ύψος τακουνιού 120 mm και άνω, που αποθεώθηκαν από διασημότητες σε όλο τον κόσμο. Ο στόχος του σχεδιαστή Christian Louboutin ήταν να «κάνει μια γυναίκα να φαίνεται σέξι, όμορφη, να κάνει τα πόδια της να φαίνονται όσο πιο μακριά μπορεί».
Και φαίνεται πως τα κατάφερε εξαιρετικά, αν αναλογιστεί κανείς πως η ομώνυμη μάρκα του Γάλλου σχεδιαστή, γνωστή για τα εμβληματικά παπούτσια με τις κόκκινες σόλες, αποτιμήθηκε στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια από την επενδυτική Exor. Καθώς ο Louboutin κατέχει το 35% των μετοχών της εταιρείας, η καθαρή του αξία υπολογίζεται πλέον σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με νέα έκθεση του Forbes.
Δισεκατομμυριούχοι: Κληρονόμοι οι περισσότεροι νέοι του top 25
Ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα στο Παρίσι το 1992, ο Louboutin εφηύρε τυχαία την παγκοσμίως γνωστή πλέον και κατοχυρωμένη ως σήμα κατατεθέν κόκκινη σόλα του, όταν έβαλε το βερνίκι νυχιών της βοηθού του σε ένα ζευγάρι τακούνια στο ατελιέ του. Έκτοτε, τα σχέδιά του έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστά και αγαπητά σε A-listers και ηθοποιούς από την Angelina Jolie μέχρι τη Sarah Jessica Parker.
Η συνεργασία με την Exor
Πιστεύοντας ακράδαντα ότι τα ψηλοτάκουνα παπούτσια ενδυναμώνουν τις γυναίκες, ο Louboutin, μαζί με τους συνεταίρους του Herni Seydoux και Bruno Chambelland, με τους οποίους δημιούργησε τη μάρκα του το 1991, πούλησε το 24% των μετοχών στην ιταλική εταιρεία Exor έναντι περίπου 650 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021.
Η εταιρεία χαρτοφυλακίου της δισεκατομμυριούχου οικογένειας Agnelli, η Exor, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της μάρκας, καθώς η μάρκα επέκτεινε την παρουσία της στο εξωτερικό, με ιδιαίτερη έμφαση στην Κίνα. Από τότε, η αξία της μάρκας έχει αυξηθεί κατά 30%.
Το 2023, ο Louboutin δημιούργησε παπούτσια κατά παραγγελία για την περιοδεία Era Tour της Taylor Swift και μπότες κατά παραγγελία για την περιοδεία Renaissance Tour της Beyoncé, εδραιώνοντας περαιτέρω τη θέση της μάρκας του στην mainstream ποπ κουλτούρα.
Από το μουσείο στις κόκκινες σόλες
Γεννημένος στη Γαλλία το 1963, ο Christian Louboutin άρχισε να ονειρεύεται φανταστικά υποδήματα ήδη από την εφηβεία του. Αποβλήθηκε από το σχολείο σε ηλικία 16 ετών και άρχισε να εργάζεται για τον διάσημο σχεδιαστή υποδημάτων Charles Jourdan στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Louboutin λάνσαρε τη δική του σειρά γυναικείων παπουτσιών, στα οποία πρόσθεσε τις θρυλικές κόκκινες σόλες του το 1993. Δέκα χρόνια μετά, επεκτάθηκε και στις γυναικείες τσάντες ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε τη δική του σειρά ανδρικών παπουτσιών.
Ο Louboutin βρήκε το πάθος της ζωής του τυχαία. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα ταξίδι σε ένα μουσείο. Είδε μια πινακίδα που έδειχνε ότι τα παπούτσια με ψηλά τακούνια δεν επιτρέπονταν εκεί. «Μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον η συγκεκριμένη πινακίδα, αισθανόμουν γοητευμένος γιατί δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου τέτοια παπούτσια», είχε επισημάνει στο Fashion United και το W. Σε λίγο ο Louboutin γέμιζε σημειωματάρια με τα δικά του σκίτσα παπουτσιών, αντλώντας έμπνευση από ένα βιβλίο με σχέδια του Roger Vivier, του ανθρώπου που σχεδίαζε παπούτσια για τον Christian Dior τη δεκαετία του 1950.
Αφού εργάστηκε ως ανεξάρτητος σχεδιαστής για ένα διάστημα, ο Louboutin δημιούργησε το δικό του κατάστημα στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 1993 βρήκε την έμπνευση για τις κόκκινες εξωτερικές σόλες που αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. «Η βοηθός μου καθόταν εκεί και έβαφε τα νύχια της κόκκινα. Έριξα μια ματιά και αποφάσισα να βάψω τις σόλες μου κόκκινες ως μια δήλωση για τη σεζόν», δήλωσε ο Louboutin στο Footwear News.
Τα αρτιστίκ και ταυτόχρονα σέξι παπούτσια του σύντομα προσέλκυσαν την πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό, μια από τις πρώτες πελάτισσές του, την Μαντόνα που φορούσε τα επικίνδυνα ψηλά τακούνια του σε κάποια από τα βίντεό της, βοηθώντας να γνωρίσει ο κόσμος τον Louboutin, αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, αλλά και του fashion icon χαρακτήρα του Sex and the City, Carrie Bradshaw, η οποία δεν δίστασε να φορέσει ένα παπούτσι από δύο διαφορετικά ζευγάρια, καθώς δεν μπορούσε να διαλέξει.
View this post on Instagram
Με την πάροδο των χρόνων, ο Louboutin συνέχισε να παρουσιάζει σεζόν με τη σεζόν ευφάνταστα υποδήματα. “Για έμπνευση, συχνά φαντάζομαι μια εταίρα που ζει τη ζωή της σε ένα τσίρκο”, εξήγησε στο περιοδικό Marie Claire. Έχει μετατρέψει τα σουρεαλιστικά όμορφα παπούτσια του σε μια διεθνή ιστορία επιτυχίας. Σύμφωνα με το The New Yorker, πουλάει περισσότερα από 500.000 ζευγάρια από τα υπέροχα υποδήματά του κάθε χρόνο. Το κόστος απόκτησης ενός ζευγαριού Louboutins μπορεί να κυμαίνεται από σχεδόν 400 δολάρια έως και 6.000 δολάρια. Ο Louboutin έχει καταστήματα σε όλο τον κόσμο εκτός από την έδρα του στο Παρίσι.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...