Αντιμέτωπη με τη Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) φαίνεται ότι είναι η Ιταλία. Η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή αναμένεται να κινήσει τη σχετική διαδικασία, αλλά επέμεινε ότι τα μελλοντικά της σχέδια δαπανών είναι ήδη επαρκή ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Βρυξελλών.
Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι προβλέπει ότι φέτος ο λόγος του ελλείμματος προς ΑΕΠ αναμένεται φέτος να κινηθεί εντός του στόχου του 4,3% που τέθηκε τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά πάνω από το όριο του 3% που ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ.
Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι αναγνώρισε ότι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ είναι πιθανό να επικαλεστεί τη διαδικασία μείωσης του ελλείμματος, αλλά είπε ότι αυτό ισχύει και για άλλες χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.
«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία
«Εκτιμούμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει στο Συμβούλιο να κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον μας καθώς και για πολλές άλλες χώρες», δήλωσε ο Τζορτζέτι κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης: «Εμείς, η Γαλλία και άλλοι 10».
Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το τρέχον σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και πρόκειται να αναθεωρηθεί στις 9 Απριλίου θα είναι ήδη σύμφωνο με τις απαιτήσεις της ΕΕ για μείωση του δημοσιονομικού κενού με την πάροδο του χρόνου.
«Δεν είμαστε τόσο χαζοί ώστε να έχουμε κάνει μια διαπραγμάτευση χωρίς να γνωρίζουμε ποιο ήταν το σενάριο στο οποίο πηγαίναμε», είπε.
Οι αλλαγές
Η τελευταία μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων του μπλοκ ορίζει έναν αργό αλλά σταθερό ρυθμό μείωσης του ελλείμματος και του χρέους από το 2025 σε τέσσερα έως επτά χρόνια, με τη μεγαλύτερη διαθέσιμη επιλογή εάν μια χώρα προβεί σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε τομείς που η ΕΕ δίνει προτεραιότητα.
Η υπαγωγή σε διαδικασία μείωσης του ελλείμματος θα προστατεύσει προσωρινά την Ιταλία από την απαίτηση της ΕΕ να μειώσει το χρέος της κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα ετησίως. Όπως έχουν τα πράγματα, η κυβέρνηση προβλέπει μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά μόλις 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2023-2026.
Από την άλλη πλευρά, οι χώρες υπό μια τέτοια διαδικασία ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμες για το TPI, ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αγορά κρατικών ομολόγων από χώρες που υφίστανται επίθεση στην αγορά.
Latest News
Νέα αναβάθμιση της Τουρκίας από την S&P - Τι διαπίστωσε ο οίκος αξιολόγησης
Η S&P αναθεώρησε επίσης την προοπτική για την Τουρκία σε «σταθερή» από «θετική»
Η IKEA αποζημιώνει θύματα καταναγκαστικής εργασίας
Η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συνεισφέρει έξι εκατομμύρια ευρώ στις οικονομικές αποζημιώσεις πρώην κρατουμένων στις φυλακές της Ανατολικής Γερμανίας που συμμετείχαν σε καταναγκαστική εργασία προς όφελος εταιρειών της Δύσης. Η σουηδική εταιρεία πρόκειται να εκπληρώσει έτσι μία υπόσχεση που είχε δώσει ήδη από το 2012, όταν είχε δημοσιευθεί η πρώτη σχετική έκθεση. Σύμφωνα με αυτήν […]
Νέο κανόνι στην εστίαση - Τα TGI Friday's κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης
Το TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία
Το αστρονομικό ποσό στο οποίο πουλάει η Ίνγκριντ Μάικλσον το σπίτι της
Η τραγουδοποιός βγάζει στο σφυρί το σπίτι που αγόρασε το 2019
Το σχέδιο της Amazon για να αντιμετωπίσει Temu και Shein κρύβεται στην...οδοντόκρεμα
Η Amazon διαθέτει ολοένα και περισσότερα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να προσελκύσει πελάτες
Ζημίες παρά το άλμα στις πωλήσεις για τη Selfridges - Στη δίνη των εξαγορών
Η αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Selfridges έχει επιβιώσει από μια σειρά εξαγορών - Πώς έφτασε στα χέρια του Central Group
Η Κίνα... ψωνίζει από αλλού αγροτικά προϊόντα - Θωρακίζεται έναντι των αμερικανικών δασμών
Οι traders στην Κίνα έχουν ενισχύσει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων της αμερικανικής σόγιας και του καλαμποκιού
Οι εργοδότες στη Γερμανία χτυπούν καμπανάκι για το... φιλάσθενο προσωπικό
Αρκετοί εργοδότες στη Γερμανία έχουν παραπονεθεί για τη χρονιά ρεκόρ όσον αφορά στις απουσίες εργαζομένων λόγω ασθένειας
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας
Η Hello Kitty έγινε 50 ετών - Η οικονομία του ασιατικού ποπ ειδώλου
Μια οικονομία μόνη της - Πώς ξεκίνησε η Hello Kitty και πώς κατέληξε να έχει παρουσία με τα πιο απίθανα προϊόντα σε όλον τον κόσμο