Νίκος Σταθάκης: Μοντέλο ΣΔΙΤ στα απορρίμματα – Τα καινοτόμα projects της ΗΛΕΚΤΩΡ
Η ΗΛΕΚΤΩΡ, με υλοποιημένα έργα σε οκτώ χώρες, είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας
Την πρόταση για την ανάπτυξη έργων διαχείρισης απορριμμάτων με το μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κάνει μέσα από τον ΟΤ ο CEO της ΗΛΕΚΤΩΡ κ. Νίκος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης επισημαίνει σχετικά: «Θεωρούμε ότι ο κατακερματισμός των έργων δεν βοηθά στην αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας.» Φέρνει ως παράδειγμα το έργο της ΗΛΕΚΤΩΡ στη Δυτική Μακεδονία: «Το έργο ΣΔΙΤ Δ. Μακεδονίας είναι το μοναδικό που καλύπτει το σύνολο μίας Περιφερειακής Ενότητας υποστηριζόμενο από δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στις μεγάλες Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, αλλά στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστούν συνέργειες μεταξύ των εξυπηρετούμενων περιοχών».
Ο κ. Σταθάκης μιλά επίσης για τις τεχνολογίες αιχμής που έχει αναπτύξει η ΗΛΕΚΤΩΡ στον τομέα της κυκλικής οικονομίας με αποτέλεσμα τα έργα της να έχουν αναδειχθεί ως από τα κορυφαία διεθνώς.
Τέλος αναγγέλλει τα σχέδια της εταιρείας για τη γεωθερμία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.
Ποια είναι η ΗΛΕΚΤΩΡ και ποια η θέση της στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά;
H ΗΛΕΚΤΩΡ αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, με περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο.
Η σημαντική τεχνογνωσία και η εξειδίκευση που διαθέτουμε, μας επιτρέπει να παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, λύσεις που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, παραγωγής απορριμματογενούς καυσίμου και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ, με υλοποιημένα έργα σε οκτώ χώρες, είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο της. Μέσω της Γερμανικής θυγατρικής Herhof GmbH, καλύπτουμε ως εταιρεία όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, της πλέον περιβαλλοντικά δόκιμης προσέγγισης σύμφωνα και με την ιεράρχηση διαχείρισης αποβλήτων που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/98/ΕΚ, όπως έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία, ενώ μέσω της in-house ομάδας σχεδιασμού εστιάζουμε στη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης μέσω εφαρμογών ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών είτε από σύμμεικτα είτε από προδιαλεγμένα απορρίμματα.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει εκτελέσει επιτυχώς έργα σε Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Κροατία, Τουρκία και Ιορδανία. Αποτελεί ηγέτιδα στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, ενώ σημαντική είναι η δραστηριότητα που αναπτύσσει και στη Γερμανία, τη χώρα με τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια.
Ορισμένα από τα εμβληματικά έργα για τα οποία η εταιρεία έχει διακριθεί είναι η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων στη Δ. Μακεδονία. Γιατί ξεχωρίζουν αυτά τα δύο έργα;
Πράγματι, μέσα από τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη λειτουργία των 4 μονάδων ενεργειακής εκμετάλλευσης βιοαερίου, η ΗΛΕΚΤΩΡ συμβάλλει στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, με αξιοποίηση του μεθανίου, το οποίο εκλύεται από τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία αποδίδεται στο δίκτυο βελτιώνοντας το ενεργειακό μείγμα της χώρας, υποκαθιστώντας συμβατική ηλεκτρική, με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμη περισσότερο το ανθρακικό αποτύπωμα των μονάδων αυτών. Στο χαρτοφυλάκιο των έργων που έχουμε υλοποιήσει περιλαμβάνεται μία εκ των μεγαλύτερων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου παγκοσμίως, και αναφέρομαι στην μονάδα που έχει υλοποιηθεί μέσω της θυγατρικής ΒΕΑΛ ΑΕ, στην ΟΕΔΑ Α. Λιοσίων δυναμικότητας 24,2 MW, η οποία αξιοποιεί ενεργειακά το εκλυόμενο βιοαέριο από τους ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων και Φυλής.
Το τελευταίο μεγάλο έργο ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου έχει υλοποιηθεί στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Το εν λόγω έργο ισχύος 3,52MW βραβεύτηκε πρόσφατα σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο των Energy Globe World Awards 2023. Στα τρία χρόνια λειτουργίας του, έχει συμβάλλει στην αποφυγή έκλυσης 43 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων βιοαερίου στην ατμόσφαιρα και έχει παράξει περισσότερες από 92.000 MWh πράσινης ενέργειας, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιφέρεια. Περαιτέρω, η ηλεκτρική ενέργεια εγχέεται στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ καλύπτοντας την ενεργειακή ανάγκη περίπου7.500 νοικοκυριών ετησίως.
Από το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των 4 μονάδων ενεργειακής εκμετάλλευσης βιοαερίου, παράγονται πάνω από 200.000 MWh πράσινης ενέργειας ετησίως ενώ παράλληλα αποφεύγεται η έκλυση περισσότερων από 900.000 ισοδύναμων τόνων CO2 ετησίως.
Όσον αφορά στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη), αυτό αποτέλεσε το πρώτο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Αποβλήτων που λειτούργησε στη χώρα, ενώ, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να είναι το μοναδικό Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο καλύπτει το σύνολο μίας Περιφέρειας, επιτρέποντας στη Δυτική Μακεδονία να επιτυγχάνει σημαντικότατα αποτελέσματα ως προς την διαλογή των αποβλήτων και την ελαχιστοποίηση της υγειονομικής ταφής αυτών.
Το Έργο έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά και αδιάκοπτα με διαθεσιμότητα που ξεπερνάει το 90%, υπερβαίνοντας τους συμβατικούς στόχους και εξυπηρετώντας συνεχώς και αποτελεσματικά τόσο τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας όσο και Δήμους εκτός Δυτικής Μακεδονίας (Μη Συμβατικά Απόβλητα), όπως ο Δήμος Αιγιαλείας και ο Δήμος Κέρκυρας.
Συνολικά, κατά τα πρώτα 7 έτη λειτουργίας, έχουν επεξεργαστεί περισσότεροι από 600.000 τόνοι αποβλήτων από τη Δυτική Μακεδονία και πάνω από 100.000 τόνοι αποβλήτων λοιπών περιοχών, ενώ παρήχθησαν περισσότεροι από 90.000 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.
Το έργο έχει αποσπάσει πολλαπλές διακρίσεις, ενώ έχει αποτελέσει πόλο προσέγγισης επισκεπτών στη Δυτική Μακεδονία και φιλοξενήσει ερευνητικές δραστηριότητες Ελληνικών Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Φορέων.
Εξίσου σημαντικά και εμβληματικά είναι και τα παρακάτω έργα:
• Η μεγαλύτερη μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας στην Ευρώπη η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Σόφιας στη Βουλγαρία (ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 410 χιλιάδες τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων)
• Η μονάδα Μηχανικής και Βιολογικής Επεξεργασίας Λάρνακας που αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα παγκοσμίως με εκτεταμένο οπτικό διαχωρισμό για την ανάκτηση ανακυκλώσιμων από σύμμεικτα απορρίμματα, δυναμικότητας 190.000 τόνων ανά έτος
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ και στο έργο της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα καινοτόμο έργο, με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο τροφοδοτεί με θερμική ενέργεια μία ολόκληρη περιοχή που πριν τροφοδοτούνταν από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς (ΑΗΣ). Το έργο, που συναξιοποιεί βιομάζα και λιγνίτη, είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής δεδομένου ότι τέθηκε επιτυχώς σε λειτουργία την κρίσιμη στιγμή όπου δεν υπήρχε εναλλακτική πηγή παροχής θερμότητας στο δίκτυο τηλεθέρμανσης μετά και την οριστική παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου τον Απρίλιο του 2020.
Η ανάπτυξη έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων σκοντάφτει στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο στην έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού αλλά και στο μοντέλο χρηματοδότησης. Έχει σημειωθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια και ποιες είναι οι θέσεις της ΗΛΕΚΤΩΡ πάνω σε αυτά τα θέματα;
Τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η θέσπιση αυστηρών κανονισμών και κυβερνητικών πολιτικών για τη διαχείριση και τη μείωση των αποβλήτων έχει οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο εξελιγμένων πρακτικών διαχείρισης τους, ενώ το θεσμικό πλαίσιο συνεχώς εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται για να συμβάλλει στους στόχους για μηδενικές εκπομπές αερίων που έχουν ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Όπως αναφέραμε και νωρίτερα με το παράδειγμα της Κοζάνης, η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων διαχείρισης απορριμμάτων και στην επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συνεπώς, πάγια θέση μας είναι η περαιτέρω έμφαση στα ΣΔΙΤ σε αντιδιαστολή με την προσέγγιση που αφορά σε έργα με 100% δημόσια χρηματοδότηση και τα οποία περιλαμβάνουν κατασκευή και μεσοπρόθεσμη λειτουργία.
Πλέον, θεωρούμε ότι ο κατακερματισμός των έργων δεν βοηθά στην αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας. Όπως προαναφέρθηκε, το έργο ΣΔΙΤ Δ. Μακεδονίας είναι το μοναδικό που καλύπτει το σύνολο μίας Περιφερειακής Ενότητας υποστηριζόμενο από δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να ισχύσει στις μεγάλες Περιφέρειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, αλλά στην υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα πρέπει να εξεταστούν συνέργειες μεταξύ των εξυπηρετούμενων περιοχών.
Ένα ακόμη θέμα, το οποίο η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά, είναι το ζήτημα του προϋπολογισμού των έργων. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έργων που σχεδιάστηκαν και ο προϋπολογισμός τους διαμορφώθηκε προ περιόδου COVID-19 και πολέμου στην Ουκρανία και προκηρύσσονται σήμερα χωρίς τις απαιτούμενες προσαρμογές. Πλέον, τα περισσότερα εξ αυτών σχεδιάστηκαν στη βάση προγενέστερου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Τα έργα αυτά προκηρύσσονται με προσαρμογές προς το τεχνικό αντικείμενο με σκοπό την προσαρμογή τους στο υφιστάμενο ΕΣΔΑ αλλά δυστυχώς με ανεπαρκή αναθεώρηση προϋπολογισμού. Τα προβλήματα που προκύπτουν με την υποκοστολόγηση των έργων αποτελούν τροχοπέδη στη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών και υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων. Στη συγκεκριμένη αγορά όπως και συνολικά στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απαιτούνται περαιτέρω θεσμικές παρεμβάσεις;
Ο Εθνικός Σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία Μονάδων Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑα) με σκοπό την επεξεργασία σύμμεικτων και προδιαλεγμένων ρευμάτων αστικών αποβλήτων. Μεταξύ των παραγόμενων υπο-προϊόντων περιλαμβάνεται και η παραγωγή δευτερογενούς / απορριμματογενούς καυσίμου (SRF) στο οποίο η ΗΛΕΚΤΩΡ εξειδικεύεται μέσω της Γερμανικής θυγατρικής της Herhof GmbH.
Το παραγόμενο SRF είναι εύλογο όπως διατεθεί στην εγχώρια ενεργοβόρο βιομηχανία που έχει δυνατότητα απορρόφησής του, ενώ το υπολειπόμενο κλάσμα σε συνδυασμό με τις υπολειμματικές ροές από την επεξεργασία σύμμεικτων και προδιαλεγμένων ρευμάτων αστικών απορριμμάτων θα πρέπει να κατευθυνθούν σε μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις του ΕΣΔΑ.
Βάσει των ανωτέρω, η άποψή μας είναι ότι το ΥΠΕΝ, ως το αρμόδιο όργανο σχεδιασμού και προκήρυξης των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, οφείλει να ελέγχει τις παραγόμενες ροές δευτερογενών καυσίμων και υπολειμμάτων τόσο ως προς τις προδιαγραφές τους όσο και ως προς την ευθύνη διάθεσής τους («ιδιοκτησία»). Ειδικά ως προς το τελευταίο, καθίσταται σαφές ότι η ευθύνη και το κόστος διάθεσης δευτερογενών καυσίμων που παράγονται από τις μονάδες επεξεργασίας, σε καμία περίπτωση δε δύναται να εναπόκεινται στον ιδιώτη ανάδοχο / Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης αλλά θα πρέπει να παραμένουν στην ευθύνη της εκάστοτε Αναθέτουσας Αρχής (ΦοΔΣΑ / Περιφέρεια).
Ειδικά ως προς τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης, όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει μελέτη για τον προσδιορισμό της βέλτιστης λύσης τεχνολογικά, χωροθετικά και από άποψη δυναμικότητας. Η εν λόγω μελέτη αναμένεται όπως οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.
Είναι όμως βέβαιο ότι απαιτούνται θεσμικές παρεμβάσεις για την επιτυχή υλοποίηση των εν λόγω έργων οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στα παρακάτω:
• Συσχέτιση μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης με ΜΑΑα – Επάρκεια & Διασφάλιση Καυσίμου. Προσδιορισμός ποιοτικών χαρακτηριστικών και διαφορετικών, ποιοτικά, ρευμάτων καυσίμου
• Δυνατότητα διάθεσης της παραγόμενης θερμότητας και θεσμικές ρυθμίσεις (τιμή, μακροπρόθεσμη σύμβαση απορρόφησης κοκ) ειδικά για περιπτώσεις κάλυψης αναγκών τηλεθέρμανσης
• Ρυθμίσεις στο πλαίσιο ΑΠΕ αναφορικά με την αποζημίωση ανά παραγόμενη MWh που έχουν να κάνουν είτε με το πλαίσιο συμπαραγωγής (στις περιπτώσεις διάθεσης του θερμικού φορτίου) είτε με την αποζημίωση στη βάση ενεργειακής αξιοποίησης του οργανικού κλάσματος
• Ρυθμίσεις αναφορικά με τη διαχείριση της παραγόμενης τέφρας και την πιθανή αξιοποίηση / διάθεσή της
Όμως και στον τομέα της γεωθερμίας η ΗΛΕΚΤΩΡ επιδιώκει να αναπτυχθεί. Ποια είναι τα πλάνα σας και μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Το Ελληνικό Δημόσιο έχει παραχωρήσει στη ΔΕΗ το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού εθνικού ενδιαφέροντος σε τέσσερεις περιοχές (Μήλος/Κίμωλος, Λέσβος, Μέθανα, Νίσυρος), στις οποίες και πραγματοποιεί γεωθερμικές έρευνες. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΩΡ, για την ανάπτυξη των μελλοντικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα αξιοποιούν ενεργειακά το γεωθερμικό ρευστό με αυστηρή προϋπόθεση όπως αυτές υλοποιηθούν στη βάση τεχνολογίας ολικής επανεισαγωγής.
Η γεωθερμική ενέργεια είναι μία από τις πλέον φιλικές στο περιβάλλον ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Παρότι στο παρελθόν υπήρξαν αστοχίες, οφείλουμε να πούμε ότι, πλέον, οι σύγχρονες γεωθερμικές μονάδες μηδενικών εκπομπών- ολικής επανεισαγωγής, δεν έχουν καμία απολύτως επίπτωση στο περιβάλλον, αποτελώντας τις πλέον καθαρές τεχνολογικά λύσεις.
Για να μπορέσει όμως να προχωρήσει η υλοποίηση των σύγχρονων γεωθερμικών μονάδων μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης της συγκεκριμένης κατηγορίας ΑΠΕ.
Πρόσφατα μάλιστα, η γεωθερμία έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη υποστήριξης μίας γεωθερμικής στρατηγικής της ΕΕ που -μεταξύ άλλων- θα παρέχει συγκεκριμένη καθοδήγηση στα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της γεωθερμικής ενέργειας. Μην ξεχνούμε άλλωστε, ότι η γεωθερμική ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με εκτιμώμενο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή της τάξης των 100 MW έως το 2030.
Έχει κάνει βήματα προόδου η Ελλάδα στην κυκλική οικονομία; Τι απαιτείται για να φτάσει σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα;
Η χώρα μας δυστυχώς, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην ΕΕ, ειδικότερα δε ως προς το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2021 το ποσοστό των απορριμμάτων που «θάβονταν» στην Ελλάδα ήταν 78% έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν 23% (https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/municipal-waste-landfill-rates-in-2/). Αναδύεται, λοιπόν, για τη χώρα μας η ευκαιρία να μειώσει το ποσοστό των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή με αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2, αυξάνοντας ταυτόχρονα την απασχόληση και καθιστώντας την ίδια ανταγωνιστική ενεργειακά.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2020 μόλις το 5,4% των υλικών πόρων που χρησιμοποιούνταν από την οικονομία προέρχονταν από ανακυκλωμένα απόβλητα -έναντι 12,8% στην ΕΕ (Circular_economy-14102022.pdf (dianeosis.org). Χρειάζονται σημαντικές μεταβολές, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί. Εξακολουθούν δε να υπάρχουν οικονομικά και νομοθετικά εμπόδια για τις σχετικές επενδύσεις, ενώ παρουσιάζονται δυσκολίες και καθυστερήσεις στη χωροθέτηση των υποδομών, με πολλές αντιδράσεις από τους εκάστοτε τοπικούς φορείς και κατοίκους.
Επιπλέον, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις στη χώρα ώστε οι δευτερογενείς πρώτες ύλες να καλύπτονται από εγχώρια ανακύκλωση και όχι από εισαγωγές, τότε η μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
Η ΗΛΕΚΤΩΡ, έχει επενδύσει σε τεχνολογίες που συνεισφέρουν στην κυκλική οικονομία ανακτώντας χρήσιμα υλικά είτε από τα σύμμεικτα απορρίμματα είτε από υλικά προερχόμενα από διαλογή στην πηγή. Η ανάπτυξη της ανακύκλωσης που επετεύχθη από την ΗΛΕΚΤΩΡ, μέσω του μπλε κάδου, είναι σημαντική και αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη λειτουργία δύο Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) στους νομούς Αττικής και Φθιώτιδος, συνολικής δυναμικότητας άνω των 55.000 τόνων/έτος με υψηλή απόδοση ανάκτησης της τάξης του 50% τα οποία λειτουργούν υπό τη θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ «Ανακύκλωση Στερεών Αποβλήτων Α.Ε. – ΑΣΑ Α.Ε.». Η ΑΣΑ Α.Ε. λειτουργεί επίσης, τις μοναδικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας ανακτημένου γυαλιού σε Αττική και Θεσσαλονίκη με ετήσια επεξεργασία άνω των 30.000 τόνων/έτος και απόδοση επεξεργασίας στα επίπεδα του 80%.
Ωστόσο, σε γενικότερο επίπεδο η ανακύκλωση στη Χώρα χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη με ισχυροποίηση του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) για τα υλικά συσκευασίας, διαχωρισμό περισσότερων ρευμάτων και ανάπτυξη πρόσθετων ΣΣΕΔ για άλλες κατηγορίες υλικών, δεδομένου ότι έχει βαλτώσει η ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Η Εταιρία μας δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων που συμβάλλουν στην κυκλική οικονομία και εξετάζει περαιτέρω καθετοποίηση με επενδύσεις σε μηχανική και χημική ανακύκλωση. Η ΗΛΕΚΤΩΡ παραμένει σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση, διαφυλάσσοντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής, ενώ συνεισφέρει και στην προσφορά εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.