
Οι καλύτερες μεσιτικές συμβουλές στη διαδικασία πώλησης και αγοράς ακινήτων, η επιρροή των γενεών στη συγκεκριμένη αγορά, παραδείγματα αξιόλογων έργων αναδιαμόρφωσης ακινήτων, αλλά και μεταβολές και τάσεις στις τιμές των ακινήτων, παρουσιάζονται στην φετινή ετήσια Έκθεση της Berkshire Hathaway Home Services. Στην παγκόσμια έκθεσή της «2024 Real Estate» παρουσιάζει τις νέες τάσεις και ανάγκες που προκύπτουν σε μια μεταβαλλόμενη αγορά ακινήτων, καθώς το 2024 πρόκειται να φέρει αρκετές αλλαγές σε αντίθεση με τη στασιμότητα της αγοράς της τελευταία περιόδου.
Η Christy Budnick CEO, της Berkshire Hathaway HomeServices υπογραμμίζει πως: «Ο αριθμός (απόθεμα) διαθέσιμων ακινήτων, όπως διαπιστώνεται αυξάνεται σε πολλές από τις εγχώριες αγορές μας και τα επιτόκια τείνουν να είναι ελαφρώς πτωτικά. Ο συνδυασμός αν και επιτυγχάνεται με αργούς ρυθμούς, εξυπηρετεί στο να δημιουργηθεί μια ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς».
Μπίζνες πολλών δισ. με «χρυσές βίζες» στην Ελλάδα – Τι εκτιμούν γερμανικά ΜΜΕ
Η έκθεση συνεχίζει αναφέροντας πως χαρακτηριστικό των καιρών μας, είναι πως πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στην κατοικία τους, αναδιαμορφώνοντας τα σπίτια τους, αντί να μετακομίσουν, με αποτέλεσμα ορισμένες κατοικίες, να έχουν την τάση υψηλότερης αξίας μεταπώλησης. Παράλληλα, παρουσιάζεται το γεγονός ότι πλέον η νεότερη γενιά αγοραστών, επιλέγει ένα σπίτι που είναι ανακαινισμένο και έτοιμο, ώστε να μπορεί να μετακομίσει άμεσα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο, ώστε πριν πουληθεί κάποιο ακίνητο να έχει πρώτα ανακαινιστεί.
«Η ισορροπία ζήτησης-προσφοράς διαφέρει από αγορά σε αγορά και από είδος ακινήτου σε είδος ακινήτου. Η αγορά για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας και μονοκατοικίας παραμένουν σημαντικές μετά από αρκετά χρόνια φρενήρους δραστηριότητας. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, υπήρχαν πολύ πριν από το 2020, με κάποιες να πηγάζουν από την στεγαστική κρίση του 2009, τη λεγόμενη, -κρίση των κατοικιών-», παρατηρεί ο Budnick
Αναφορικά με τα αποθέματα και τι τα κρατάει τόσο χαμηλά, η απάντηση βρίσκεται στη μεταβολή των επιτοκίων που είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας, καθώς για πρώτη φορά, μιλάμε για μια νέα γενιά αγοραστών πρώτης κατοικίας. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αγοράς που υπάρχουν, υπήρχαν πολύ πριν από το 2020, με κάποιες να πηγάζουν από την κρίση του 2009. Η μεταβολή των επιτοκίων είχε υπερμεγέθη επίδραση στην αγορά κατοικίας για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Οι ιδιοκτήτες που αγόρασαν ή αναχρηματοδότησαν με επιτόκιο 2,5% ή 3% επιτόκιο παραμένουν στη θέση τους, επειδή η μετακίνηση θα σήμαινε άλμα σε ένα σχεδόν 7% επιτόκιο. Η έλλειψη αποθεμάτων, τόσο από μεταπωλήσεις, όσο και από τις νέες κατασκευές, οδηγεί σε μνημειώδη ανταγωνισμό για ακίνητα σε προσιτές τιμές.
Σύμφωνα με τo “The National Association of Realtors®” (NAR): «Ανεξάρτητα από τις σφιχτές συνθήκες της αγοράς, οι υποψήφιοι ιδιοκτήτες κατοικιών δεν πρέπει να αποτρέπονται από το να εισέλθουν στην αγορά». Ο τυπικός πρώτος αγοραστής το 2023 ήταν 35 ετών, σταθερά στη γενιά του millennium, ενώ το ποσοστό των αγοραστών με παιδιά κάτω των 18 ετών μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 30% από το υψηλό του 58% το 1985. Επίσης, παρατηρήθηκε μια συνολική πτώση στα ποσοστά γεννήσεων και στα άτομα που αποκτούν παιδιά αργότερα στη ζωή τους. Ενώ ένα ακόμη χαρακτηριστικό που επηρεάζει τις αγορές ακινήτων είναι πως οι αγοραστές διαφέρουν και ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Τέλος, ακόμη μια διαφορά με το πέρασμα των ετών εντοπίζεται στον τρόπο εξυπηρέτησης πελατών, δεδομένου ότι οι πελάτες έχουν περισσότερες πληροφορίες στα χέρια τους όσο ποτέ άλλοτε και μπαίνουν στη διαδικασία της συναλλαγής με πολύ περισσότερες γνώσεις στο θέμα.


Latest News

Πού ψάχνουν πολυτελή ακίνητα τα βαριά πορτοφόλια - Οι περιοχές
Τα πολυτελή ακίνητα κερδίσουν συνεχώς νέο έδαφος - H Ελλάδα κατατάσσεται στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως στις προβλεπόμενες καθαρές εισροές εκατομμυριούχων για το 2024

Βγαίνουν από την «κατάψυξη» οικοδομικές άδειες που είχαν ανασταλεί - Τι προβλεπέται
Έρχεται νέο τοπίο στα μπόνους δόμησης - Νέα διάταξη φέρνει η κυβέρνηση

Νέοι ιδιοκτήτες για τα ακίνητα Βωβού και Χατζηιωάννου - Στα αζήτητα της οικογένειας Μαλαματίνα
Αλλάζουν χέρια τα οικόπεδα της Βωβός και της οικογένειας Χατζηιωάννου ενώ «ξεμένουν» τα ακίνητα της Μαλαματίνα

Νέα λίστα με αυθαίρετα στη Μύκονο - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τη μάχη κατά της αυθαιρεσίας στη Μύκονο

Υπερταμείο: Ξεκινά το mega project αποτίμησης και αξιοποίησης 36.000 ακινήτων της ΕΤΑΔ
Το Υπερταμείο πάτησε το κουμπί για την αξιοποίηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ - Τα εννέα εταιρικά σχήματα που συμμετέχουν

Μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για πολυτελείς κατοικίες η Ελλάδα
Ο παράγοντας που ενισχύει την ελκυστικότητα της Ελλάδας για πολυτελείς κατοικίες είναι οι ανταγωνιστικές τιμές της σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχες αγορές

Από τη ΔΕΘ έως το Αχίλλειον: Το προσκλητήριο του Υπερταμείου σε επενδυτές από την MIPIM
Επαφές με κορυφαίους επενδυτές πραγματοποιεί το Υπερταμείο στο πλαίσιο της έκθεσης MIPIM – Τα project που «ταξίδεψαν» στις Κάννες

Η ακρίβεια «μετακόμισε» στα… ενοίκια – Η πηγή της στεγαστικής κρίσης
Τα ενοίκια εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν – Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οι τιμές δεν έχουν φθάσει ακόμη στο ανώτερο επίπεδο

Στεγαστική κρίση: Ακίνητα από «ορφανές» κληρονομιές πέφτουν στην αγορά
Επιταχύνεται η εκκαθάριση 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες κληρονομιές - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ

e-Άδειες: Ηλεκτρονική υποβολή φακέλων στα Κεντρικά Συμβούλια Αρχιτεκτονικής
Η νέα, ηλεκτρονική διαδικασία διασφαλίζει τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών, ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη δημόσια διοίκηση.