
Οι εξαγωγές σε Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία αμνοεριφίων με αφορμή το Πάσχα των Καθολικών «έφαγαν» τα αρνιά για το ελληνικό Πάσχα, τα οποία εκτιμάται ότι θα είναι λιγότερα και άρα ακριβότερα από πέρυσι. Σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών υπολογίζεται ότι φέτος οι εξαγωγές ήταν κατά 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για αμνοερίφια βάρους μέχρι και επτά κιλών.
Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων, σήμερα στην ελληνική αγορά να μην υπάρχουν αρνιά 6 έως 8 κιλά αλλά όπως λένε ούτε πολλά αρνιά για το ορθόδοξο Πάσχα. Μάλιστα στις ελλείψεις θα πρέπει να υπολογίσει κανείς και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε από τη Θεσσαλία με τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ωστόσο το γεγονός ότι μεσολαβεί περισσότερο από ένας μήνας μέχρι το ορθόδοξο Πάσχα αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας αναφορικά με την επάρκεια, καθώς στην Ελλάδα το Πάσχα καταναλώνονται αμνοερίφια από 10 έως 14 κιλά και έτσι υπάρχει ο χρόνος τα αρνιά που δεν σφαγιάστηκαν να είναι έτοιμα μέχρι τότε.
Ακρίβεια: Συρρικνώνει (και) τα πασχαλινά αυγά – Ο ρόλος των τιμών του κακάο
Μόνο στη Θεσσαλία τις προηγούμενες εβδομάδες σε ημερήσια βάση οι σφαγές, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανήλθαν σε 10.000 ζώα στην ΠΕ Λάρισας, όταν συνολικά σε όλη την Ελλάδα ο αντίστοιχος αριθμός έφτανε τα 18.000-20.000 ζώα. Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 7 έως 7,20 ευρώ για το κατσίκι και 7,80 ευρώ για το αρνί.
Τιμές
Για το ελληνικό Πάσχα αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό. Αν και όπως όλα δείχνουν τα ελληνικά σφάγια είναι λίγα, πρόβλημα επάρκειας δεν αναμένεται να υπάρξει, καθώς και φέτος θα γίνουν εισαγωγές από τη Ρουμανία για να καλυφθεί η ζήτηση.
Οι Έλληνες καταναλωτές επιλέγουν αμνοερίφια βάρους μεταξύ 10 και 14 κιλών, κάτι που ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, με σημερινές τιμές, στα 8-9 ευρώ το κιλό και που σύμφωνα με τους ίδιους κάνει σαφές ότι πουλώντας σε τιμές 6- 6,5 ευρώ το κιλό, όπως έγινε πέρυσι, οι μονάδες τους δεν είναι βιώσιμες. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο φέτος αποφάσισαν και προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερα ζώα τους.
Ελεγχοι
Και ενώ ακόμα μεσολαβεί ένας μήνας πριν από το Πάσχα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και παραγωγοί είναι σε εγρήγορση και ήδη ξεκίνησαν οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς με έμφαση στις ελληνοποιήσεις και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι για να αποτραπούν.
Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ήδη ανακοινώσει ότι στο καλάθι του νοικοκυριού για το Πάσχα θα υπάρχει και το αρνί και το κατσίκι, κάτι που πέρυσι είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των παραγωγών.
Σήμερα σε συνοικιακά κρεοπωλεία το αρνί πωλείται από 11 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες για κόστος το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμα και πάνω από 14 ευρώ για πρώτης ποιότητας αρνιά και κατσίκια.


Latest News

Πιερρακάκης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ: Δεν σκοπεύουμε να μεταφέρουμε το βάρος στις επόμενες γενιές
Ιδιαίτερη μνεία στην εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Καμπανάκι από το ΚΕΠΕ
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας –και συνολικά η χώρα– είναι το δημογραφικό, τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Τα 2+1 ατού για την προσέλκυση νέων επενδύσεων – Το στοίχημα της Ελλάδας
Τι λένε παράγοντες της αγοράς για την ικανότητα της Ελλάδας να διατηρήσει τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης – Το αγκάθι της αβεβαιότητας

Πιερρακάκης: Δεν δίνουμε υποσχέσεις – Δίνουμε λύσεις
Τι αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης για τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος αναπτυξιακός - Τα 12 καθεστώτα κρατικής ενίσχυσης
Σκοπός του σχετικού σχεδίου νόμου είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας

Στην Ουάσιγκτον ο Πιερρακάκης για τη Σύνοδο του ΔΝΤ - Ποιους θα συναντήσει
Την Πέμπτη 24 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Η μεγάλη στροφή των δανειοληπτών στα σταθερά επιτόκια
Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έφθασε το ποσοστό των δανειοληπτών που επιλέγουν σταθερά επιτόκια σε στεγαστικά αλλά και καταναλωτικά δάνεια

Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Η μεγάλη υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων που έχει τη βάση της στην εκτεταμένη ακρίβεια και τα μακροοικονομικά μεγέθη