Μηνύματα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και δημοσιονομικής συγκράτησης, εν μέσω διεθνούς περιβάλλοντος αβεβαιότητας, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο ομιλίας του στο Συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

«Οι εξαγωγές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, την περίοδο 2018 – 2022 κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση ως ποσοστό στο ΑΕΠ σε επίπεδο ΕΕ, οι εξαγωγές αγαθών ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των υπηρεσιών ενώ το μερίδιο των εξαγωγών που έχουν να κάνουν με την τεχνολογία συνεχώς αυξάνεται», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που εστίασε στην Ινδία.

Εξαγωγές: Προβληματισμός για την πορεία τους τα επόμενα χρόνια

Τόνωση ανταγωνιστικότητας – Νέα μείωση εισφορών το 2025

«Επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις επαφές μας με την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου», ανέφερε κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα «βήματα προόδου που έχουν γίνει για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μειώσαμε φόρους, εισφορές, γραφειοκρατία, οι ξένες επενδύσεις από το 2019 ξεπέρασαν τα 25 δις. ευρώ, οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 40%, βεβαίως και υπάρχει ακόμα επενδυτικό κενό, το αναγνωρίζω πρώτος αλλά έχουν γίνει βήματα. Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών και της οικονομίας», υποστήριξε, προαναγγέλοντας νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2025. «Δεν αρκεί αλλά κινούμαστε στα όρια των δημοσιονομικών μας αντοχών», τόνισε.

Για την φοροδιαφυγή, ανέφερε πως «η μείωσή της θα μας επιτρέψει να μειώσουμε περαιτέρω φόρους και εισφορές, η διασύνδεση POS – ταμειακών ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα το οποίο πέτυχε».

Παραγωγικό μοντέλο

Ανοίγοντας την εικόνα, ο κ. Χατζηδάκης έθεσε στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ενώ στάθηκε ιδιαίτερα, για την επίτευξή του, στις προοπτικές που δημιουργούν οι ΑΠΕ ( «η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας»).

Παράλληλα, προανήγγειλε και την κατάθεση νομοσχεδίου με κίνητρα για την μεγέθυνση των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων (μέσω συγχωνεύσεων) και την ενίσχυση της καινοτομίας.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την διασφάλιση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος. «Δεν είναι κακό οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες», υποστήριξε.

Μοντέλο ΔΕΗ

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, σύντομα θα έρθει και νομοσχέδιο που θα κάνει πιο ευέλικτες τις θυγατρικές του Υπερταμείου κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

«Δεν γίναμε Ελβετία»

«Η Ελλάδα αλλάζει και η οικονομία αλλάζουν  με τους πόρους από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, προχωρούμε μπροστά χωρίς να διεκδικούμε Νόμπελ Οικονομίας. Έχουμε δρόμο ακόμα για να συγκλίνουμε με τον μέσο όρο της ΕΕ, δεν γίναμε Ελβετία, κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού και εφαρμόζουμε με σοβαρότητα την πολιτική μας», κατέληξε.

«Περιβάλλον αβεβαιότητας, να εστιάσουμε σε νέες αγορές»

«Οι εξαγωγές κινούνται σε περιβάλλον πλήρους αβεβαιότητας με τα διαρκή πολεμικά μέτωπα και τους Χούθι να προκαλούν προβλήματα, έχουμε μείωση των εξαγωγών κατά 8% τους πρώτους μήνες του 2024. Αυτή η αβεβαιότητα συναντάται διεθνώς, δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, η Ελλάδα παρουσιάζει όμως, για να λέμε και τα καλά νέα, και μία μείωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου», σημείωσε η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

«Πρέπει η εξωστρέφειά μας να φτάσει και σε άλλες χώρες όπως η Ινδία, πρέπει να την κοιτάμε ιδιαιτέρως και το Κατάρ. Σε καμία περίπτωση δεν θα εγκαταλείψουμε τους παραδοσιακούς πελάτες μας οι οποίοι ζορίζονται από τος συνθήκες που επικρατούν», σημείωσε.

«Η Ελλάδα είναι ένας πόλος σταθερότητας στην περιοχή ενώ η πολιτεία με το στρατηγικό σχέδιο που εφαρμόζει στην προώθηση της οικονομικής διπλωματίας βρίσκεται έμπρακτα στην πλευρά των εξαγωγέων», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»