Σε επίπεδο ρεκόρ έφτασε το 2023 το εμπορικό ισοζύγιο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις που σημειώθηκαν και το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν.
Οι εξαγωγές της ΕΕ ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τα 158,6 δισ. ευρώ το 2023, με αποτέλεσμα το συνολικό πλεόνασμα να ανέλθει σε 70,1 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 22% και 12,8 δισ. ευρώ υψηλότερο από το 2022).
ΕΕ: Πώς κινήθηκε το εμπόριο αγροτικών προϊόντων
Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές των εξαγωγικών προϊόντων της ΕΕ σε συνδυασμό με τη μείωση των παγκόσμιων τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. Οι βασικοί μοχλοί των εξαγωγών της ΕΕ περιλάμβαναν παρασκευάσματα δημητριακών, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρασί.
Όσον αφορά τις εισαγωγές, η ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί καθώς και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά. «Με τη φημισμένη ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος παγκόσμιος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων», επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της.
Οι εξαγωγές
Οι εξαγωγές ανήρθαν σε 228,6 δισ. ευρώ το 2023, με κύριο προορισμό να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 22% (51,3 δισ. ευρώ).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) παραμένουν ο δεύτερος προορισμός όλων των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, παρόλο που σημειώθηκε μικρή μείωση των εξαγωγών εκεί, ιδίως όσον αφορά τα οινοπνευματώδη ποτά και τα λικέρ.
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο τρίτος προορισμός, απορροφώντας το 6% της αξίας όλων των εξαγωγών. Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρείου κρέατος προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 29% το 2023.
Σημαντική αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκαν προος την Τουρκία (+683 εκατ. ευρώ, +7%) και την Ουκρανία (+533 εκατ. ευρώ, +18%).
Στις τρεις πρώτες θέσεις των συνολικών εξαγωγών ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών και τα προϊόντα άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30%.
Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές παρασκευασμάτων φρούτων, ξηρών καρπών και λαχανικών είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία το 2023, φτάνοντας τα 1,3 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 12%) σε σύγκριση με το 2022. Ακολουθούν οι εξαγωγές παρασκευασμάτων δημητριακών και προϊόντων άλεσης (+1,2 δισ. ευρώ, +5%) και ζαχαρωδών προϊόντων και σοκολάτας (+1,2 δισ. ευρώ, +12%).
Οι εισαγωγές
Μειωμένες κατά 7% ήταν οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, φθάνοντας τα 158,6 δισ. ευρώ.
Η Βραζιλία παρέμεινε η πρώτη πηγή προέλευσης, αντιπροσωπεύοντας το 11% των εισαγωγών και ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στην τρίτη θέση παρέμεινε η Ουκρανία με αξία 11,8 δισ. ευρώ, κατέχοντας το 7% των εισαγωγών της ΕΕ.
Συνολικά, αυτές οι τρεις χώρες προέλευσης αντιπροσώπευαν το 28% των συνολικών εισαγωγών, ενώ η ΕΕ εισήγαγε σχεδόν 1 δισ. ευρώ από 30 χώρες.
Η μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών προήλθε από την Τουρκία, οι οποίες ανήρθαν σε 999 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 18%, ενώ ακολουθεί η Αίγυπτος με 566 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 41%).
Σημαντικές μεταβολές παρατηρήθηκαν με μειώσεις από την Αργεντινή (-2,3 δισ. ευρώ, -33%), την Κίνα (-1,5 δισ. ευρώ, -15%) και την Ινδονησία (-1,3 δισ. ευρώ, -19%).
Το 2023, η ΕΕ συνέχισε να εισάγει κυρίως τρεις κατηγορίες προϊόντων που αντιπροσώπευαν το 40% των συνολικών εισαγωγών. Αυτά είναι τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, οι ελαιούχοι σπόροι και πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.
Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν 21 έως 22 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 13% έως 14% των εισαγωγών της ΕΕ. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στην αξία των εισαγωγών το 2023 αφορούν τα προϊόντα καπνού (+1 δισ. ευρώ, +27%) και τα λαχανικά (+793 εκατ. ευρώ, +16% σε αξία).
Latest News
Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
«Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή. Έχουμε τη γνώση και την πρόθεση να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», είπε από την Κρήτη ο ΥπΑΑΤ Κώστας Τσιάρας
Σε ποια προϊόντα καταβάλλονται de minimis 11,165 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Οι ενισχύσεις αφορούν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως 31 Αυγούστου 2024 και έρχονται να καλύψουν μέρος των απωλειών
Παγκρήτια αγροτική διαμαρτυρία στο Ηράκλειο
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης διαδηλώνουν την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται
Ανδρουλάκης: Σε συνεχή απαξίωση ο πρωτογενής τομέας
Σοβαρά προβλήματα στον πρωτογενή τομέα παραμένουν δισεπίλυτα, επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης
Σε αδιέξοδο οι πληττόμενοι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους
Σειρά προτάσεων, ώστε να στηριχθεί η οικονομικοί βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ
Ποια μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη ανακοίνωσε ο Τσιάρας
«Βρίσκομαι εδώ για να συζητήσω με τους αγρότες και να αναζητήσουμε λύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τσιάρας
Ανάδειξη της ταυτότητας των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της θεσσαλικής γης
Έκθεση με τα ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα από τη Θεσσαλία διοργανώνει η Περιφέρεια στην Αθήνα - Ποιοι συμμετέχουν
Οφέλη για την υγεία από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – Τι επιβεβαιώνει έκθεση
Η έκθεση που ανατέθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ εξέτασε τον αντίκτυπο, θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ
Ρεκόρ στις εξαγωγές και εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2024 [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαταραχές στην αγορά
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς