
Την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός βλέπει η διοικήτρια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν, σε αντίθεση με άλλα στελέχη της Fed αλλά και το dot plot της κεντρικής τράπεζας που προβλέπει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024.
Η αξιωματούχος εκτιμά ότι υπάρχει η πιθανότητα ο πληθωρισμός να κινηθεί ανοδικά και γι αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην χαλαρώσουν την πολιτική πολύ γρήγορα. Εξετάζοντας τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, είπε ότι οι βελτιώσεις από την πλευρά της προσφοράς που βοήθησαν στην υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων φέτος μπορεί να μην έχουν τον ίδιο αντίκτυπο στο μέλλον. Επιπλέον, ανέφερε τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τα δημοσιονομικά κίνητρα ως άλλους κινδύνους, μαζί με τις επίμονα υψηλότερες τιμές των κατοικιών και τη στενότητα της αγοράς εργασίας, που μπορούν να τροφοδοτήσουν την άνοδο του πληθωρισμού.
Goldman Sachs- Morgan Stanley- Νomura: Βλέπουν μειώσεις επιτοκίων παρά τις δηλώσεις Κασκάρι
«Αν και δεν είναι η βασική μου προοπτική, συνεχίζω να βλέπω τον κίνδυνο ότι σε μια μελλοντική συνεδρίαση μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής σε περίπτωση που η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει ή ακόμη και αντιστραφεί» τόνισε ίδια στην ομιλία στη Fed στη Νέα Υόρκη. «Η μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας πολύ σύντομα ή πολύ γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη του πληθωρισμού, απαιτώντας περαιτέρω μελλοντικές αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% μακροπρόθεσμα».
Speech by Governor Bowman on risks and uncertainty in monetary policy: https://t.co/SxvFkpZeAp
Watch live: https://t.co/sJYIWpcsDT
— Federal Reserve (@federalreserve) April 5, 2024
Ως μέλος του Συμβουλίου των Διοικητών, η Μπάουμαν είναι μόνιμο μέλος με δικαίωμα ψήφου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) για τον καθορισμό των επιτοκίων. Από την ανάληψη των καθηκόντων της στα τέλη του 2018, οι δημόσιες ομιλίες της την έχουν τοποθετήσει στο στρατόπεδο των γερακιών της FOMC.
Η Μπάουμαν εξήγησε ότι το πιο πιθανό είναι «τελικά να καταστεί σκόπιμο να μειωθούν» τα επιτόκια, αν και σημείωσε ότι «δεν είμαστε ακόμη στο σημείο» της μείωσης, καθώς «συνεχίζω να βλέπω μια σειρά από ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό».
Οι αγορές σε αναταραχή
Η ομιλία, στην Σκιώδη Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς, βρίσκει τις αγορές να είναι σε εγρήγορση σχετικά με το βραχυπρόθεσμο μέλλον της πολιτικής της Fed. Οι δηλώσεις αυτή την εβδομάδα από πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, έδειξαν μια προσεκτική προσέγγιση για τη μείωση των επιτοκίων. Ο πρόεδρος της Atlanta Fed Ραφαέλ Μπόστικ ψηφοφόρος της FOMC, δήλωσε στο CNBC ότι πιθανότατα βλέπει μόνο μία μείωση φέτος. Ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι, τάραξε τις αγορές χθες σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Pensions & Investments αποκάλυψε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Fed ψήφισε υπέρ των δύο μειώσεων επιτοκίων δηλαδή ανήκε στην μειοψηφία των 9 μελών που δεν συμφώνησαν με τις τρεις μειώσεις. Χθες προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και εστιάζοντας στον πληθωρισμό υποστήριξε ότι αν δεν αποκλιμακωθεί η κεντρική τράπεζα δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια. «Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται λοξά, τότε αυτό θα με έκανε να αναρωτηθώ αν χρειάζεται να κάνουμε αυτές τις μειώσεις επιτοκίων», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγάλη δυναμική στην οικονομία αυτή τη στιγμή».
Πρόσθεσε ότι εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να κινείται υψηλότερα από το αναμενόμενο εκτιμά ότι η Fed θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής της στο τρέχον εύρος 5,25%-5,50% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν αυτό και πάλι δεν λειτουργήσει οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων αν και δεν είναι πιθανό σενάριο με τα μέχρι τώρα δεδομένα ωστόσο«δεν είναι εκτός τραπεζιού» πρόσθεσε.
Οι έμποροι προθεσμιακών συμβολαίων τιμολογούν τρεις περικοπές φέτος, με πιθανότητα να αρχίσουν μεταξύ Ιούνιο και Ιούλιο.
«Δεδομένων των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές, θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά τα δεδομένα καθώς αξιολογώ την κατάλληλη πορεία της νομισματικής πολιτικής και θα παραμείνω προσεκτική στην προσέγγισή μου για να εξετάσω μελλοντικές αλλαγές στη στάση της πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά η Μπάουμαν.


Latest News

«Αποφασιστικά αντίμετρα» στους δασμούς Τραμπ προαναγγέλλει η Κίνα
Στο 54% φτάνουν συνολικά ιο δασμοί που θα επιβαρύνουν τα προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα στις 9 Απριλίου

ING: Ο χειρότερος οικονομικός εφιάλτης της Ευρώπης μόλις έγινε πραγματικότητα
Οι ανακοινώσεις δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να είναι η τελευταία υπενθύμιση για την Ευρώπη ότι η διατλαντική σχέση έχει αλλάξει για τα καλά, αναφέρει η ING

Αυτοί είναι οι επτά σωματοφύλακες του Ίλον Μασκ
Ο «υπερυπουργός» του Ντόναλντ Τραμπ αποκαλύπτει τους συνεργάτες του στο DOGE

Oύρσουλα φον Ντερ Λάιεν: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα στους δασμούς Τραμπ
«Η ανακοίνωση του Προέδρου Τραμπ αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν

Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ με δασμούς επί πάντων - Ανυπολόγιστο το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία
Οι δασμοί Τραμπ που ανακοινώθηκαν είναι κοντά στο χειρότερο σενάριο που περίμενε η αγορά, προειδοποιούν οι αναλυτές - Σοβαρές επιπτώσεις και στις ΗΠΑ

Σκοντάφτει στους δασμούς του Τραμπ η Nike - Πλήγμα στην παραγωγή της
Για τη βιομηχανία αθλητικών παπουτσιών, όπου κυριαρχεί η Nike, ξημερώνει μια νέα ημέρα - Οι δασμοί πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού κάθε μικρού και μεγάλου παίκτη

Ο χρυσός σπάει κάθε ρεκόρ - Πώς αντιδρούν οι αγορές στην επιβολή δασμών
Ισχυρό πλήγμα στις αγορές από τους δασμούς Τραμπ - Τι λένε οι αναλυτές

Η Κίνα εξέδωσε τις πρώτες άδειες για ιπτάμενα ταξί
Η Κίνα κερδίζει τον πρώτο «πόλεμο» των αεροταξί χορηγώντας ήδη τις πρώτες άδειες

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός