Παρά τις επίμονες πιέσεις στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι βασικοί μας δείκτες και μια γκάμα μετοχών κατάφεραν να αντιδράσουν ενδοσυνεδριακά.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός εκτονώθηκε η ένταση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άσχημη εικόνα, αφετέρου έχουμε ένα στοπ, κάτω από το οποίο δεν θα θέλουμε να έχουμε αγοραστικές θέσεις, ή έστω όλη τη ρευστότητα σε αυτές.
Σε πρώτη φάση, μια αξιοπρεπής ανοδική αντίδραση είναι πιθανή. Το καλύτερο σενάριο είναι μια γρήγορη κίνηση τύπου V, με ώθηση από τα κλεισίματα σορτ θέσεων, και επαναφορά του Δείκτη στη ζώνη των 1410. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε και αξιολογούμε τη γενικότερη κατάσταση. Στο χειρότερο σενάριο που η αγορά συνεχίσει πτωτικά, έχουμε άμυνα στο προαναφερθέν χαμηλό εβδομάδας, ώστε να προστατευτούμε από οποιονδήποτε εγκλωβισμό.
Οι αναταράξεις προήλθαν από τη συνδυασμένη μετάφραση της «αφορμής» για διόρθωση που η αγορά ζητά τόσον καιρό και της διστακτικότητας στη Wall Street ελέω αρνητικών μακροοικονομικών στην αγορά εργασίας, με προεκτάσεις στη διαφαινόμενη καθυστέρηση της Fed να παρέμβει στα επιτόκιά της.
Ειδικότερα για το πρώτο, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε 4% από τις πρόσφατες κορυφές πέριξ των 1430 μονάδων (ο ΔΤΡ 8%), την ίδια ώρα που στην Ευρώπη, ο DAX40 έχασε μόλις 2%, ο CAC40 2,5%, ενώ και στις ΗΠΑ, ο Nasdaq Comp. 3% και ο S&P500 κάτι παραπάνω από 2%.
Επιμέρους, άριστη συμπεριφορά είχε η ΕΤΕ, όπως επισημάναμε και όλη την εβδομάδα. Απαράμιλλη ανθεκτικότητα, σε σημείο που έγραψε απώλειες στο πτωτικό σκέλος λιγότερο από 6% (ΑΛΦΑ -13%, ΠΕΙΡ -11%), ενώ και στο ταμπλό για όσους την παρακολουθούσαν, η -έτσι κι αλλιώς μειωμένη- προσφορά απορροφήθηκε άκοπα.
Η ΜΟΗ επίσης τράβηξε την προσοχή, καθώς αφενός είχε την τέταρτη χαμηλότερη απομείωση από όλον τον 25άρη (λιγότερο από -3% από τα ιστορικά της υψηλά), αφετέρου ακολούθησε πιστά την ανοδική της τάση, βγάζοντας αγοραστές από τα 26,50. Δεν φανταζόμαστε καν τί θα γίνει αν προσπεράσει τα 28..
Οι άλλες 3 μετοχές που άντεξαν το ..ξύλο ήταν TITC (πανάξια), ΟΤΕ (ουδέν σχόλιον) και ΤΕΝΕΡΓ (για τους γνωστούς λόγους ως προς το επικείμενο deal).
Στον αντίποδα τα δύο από τα τρία στασινόχαρτα ΒΙΟ και ΕΛΧΑ, που “πήραν στον λαιμό τους” πολλούς που τις πίστεψαν το περασμένο διάστημα, ενώ εγείρονται πάμπολλες αμφιβολίες για το τί μέλλει γενέσθαι σχετικά με τις νέες προϋποθέσεις των ΕΧΑΕ για τις εισηγμένες (βλ. free float).
Εντύπωση προκάλεσε η σοβαρή καθίζηση της μετοχής του ΜΥΤΙΛ (-6% στην εβδομάδα, -15% από τα ιστορικά του υψηλά), παρά το γεγονός ότι και αυτην την εβδομάδα η ειδησεογραφία υποδέχτηκε νέες συμφωνίες για μια από τις καλύτερες περιπτώσεις εισηγμένης σε όλο το ταμπλό.
Στη μεσαία, το ΚΡΙ κράτησε τα 11 με τους πιστούς επενδυτές του να κρατούν ψηλά τη σημαία, ενώ και ο ΟΛΠ ακλόνητος σε οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης.
H INKAT επίσης σοβαρή και μένει να δούμε αν θα επανέλθουν δριμύτεροι οι αγοραστές στους κλάδους κατασκευών και ενέργειας ΑΠΕ.
Ο πάντα ενδιαφέρων κλάδος πληροφορικής βρίσκεται σε επενδυτικό αναβρασμό μετά την «αποχώρηση» (εν ευθέτω χρόνο οι τελικές ενέργειες) της Entersoft, και πολλά χρήματα να πηγαινοέρχονται στις λοιπές εισηγμένες.
Στην αγορά ομολόγων, υπήρξαν μικρές διακυμάνσεις όλη την εβδομάδα τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά ομόλογά μας. Το spread παρέμεινε κάτω από τις 100 μ.β. αν και «τσίμπησε» καμιά 10αριά μ.β από τα απόλυτα χαμηλά του Μαρτίου. Η απόδοση του ΕΓΕΔ 3μήνου είδε το 3,75% την Τετάρτη και παραμένει ελκυστική αυτή η αγορά τουλάχιστον έως ότου η ΕΚΤ αρχίσει τις μειώσεις.
Τέλος, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η τελική κίνηση του Μυστακίδη που απέκτησε τον έλεγχο της AB Bank. Αν και μικρά τα μεγέθη της εν λόγω τράπεζας (θυμίζουμε το 5% του επιχειρηματία στην Piraeus), η κίνηση αποτυπώνει γλαφυρά το επενδυτικό ενδιαφέρον.