Τερματίζοντας σταδιακά τα «τιμωρητικά μέτρα» για τους δανειστές της χώρας, η Τουρκία αποφάσισε να χαλαρώσει περαιτέρω τους κανονισμούς που αναγκάζουν τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικά ομόλογα και μείωσε εκ νέου τον δείκτη διατήρησης των τίτλων.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, που εξεδόθη σήμερα Σάββατο, η νομισματική αρχή ακύρωσε την αναγκαστική αγορά κρατικών ομολόγων Τούρκων δανειστών που σχετίζονται με στόχους για πιστωτική ανάπτυξη. Παράλληλα, ο δείκτης διατήρησης τίτλων που εφαρμόζεται στις υποχρεώσεις μειώθηκε σε 1% από 4%.
«Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να απλοποιεί τα μακροπροληπτικά μέτρα προκειμένου να διατηρήσει τη λειτουργικότητα του μηχανισμού της αγοράς και τη μακροοικονομική σταθερότητα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Χαλάρωση στο τραπεζικό σύστημα
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της κεντρικής τράπεζας για τον τερματισμό των μέτρων που είχαν υιοθετηθεί νωρίτερα, όταν η αύξηση των επιτοκίων δεν ήταν επιλογή. Οι αναγκαστικές αγορές ομολόγων ήταν μέρος ενός συνονθυλεύματος κανόνων που εισήγαγε η προηγούμενη οικονομική ηγεσία, η οποία ακολουθούσε την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν υποστήριζε επί μακρόν τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και στη συνέχεια εισήγαγε δεκάδες νέους κανονισμούς για να αντισταθμίσει τις επακόλουθες διαταραχές της αγοράς.
Η κεντρική τράπεζα άρχισε να χαλαρώνει τους κανονισμούς διατήρησης τίτλων πέρυσι μετά από μια στροφή του Ερντογάν από τις ανορθόδοξες απόψεις του για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια μετά τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου. Η νέα οικονομική ομάδα υποσχέθηκε επιστροφή στη συμβατική οικονομία και τις νομισματικές πολιτικές.
Ο Ερντογάν διόρισε μια ομάδα φιλική προς την αγορά, συμπεριλαμβανομένου του Μεχμέτ Σίμσεκ ως υπουργού Οικονομικών και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η Ερκάν απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του στις αρχές Φεβρουαρίου και αντικαταστάθηκε από τον τότε αναπληρωτή κυβερνήτη Φατίχ Καραχάν. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής στο 50% από 8,5% από τον Ιούνιο.
Latest News
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Έλον Μασκ
Ο Μπερνό μηνύει το Χ για αναδημοσίευση άνευ καταβολής δικαιωμάτων από ειδησεογραφικά μέσα του
Από... Εξολοθρευτής, μεγαλοστέλεχος εταιρείας της λίστας Fortune 500
Ο Άρνολντ Σβαρτσνέγκερ γίνεται ο Εξολοθρευτής για ένα μεγάλο πρόβλημα της γενιάς του.
Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο
Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20
Ο κρατικός κολοσσός καπνού της Κίνας ανθεί, κόντρα σε παγκόσμιες τάσεις
Η China Tobacco είναι σχεδόν μονοπώλιο σε ένα έθνος θεριακλήδων
Πώς οι εταιρείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια στην εργασία
Τα υψηλά επίπεδα απουσιών που προκαλείται από ασθένεια μετά την πανδημία δημιουργούν προβλήματα στους εργοδότες
Ύφεση και ακυβερνησία απειλούν Γαλλία και Γερμανία
Παρεμφερή προβλήματα αντιμετωπίζουν ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπαρνιέ. Θέλουν να υλοποιήσουν συγκεκριμένους στόχους, αλλά τους λείπουν τα χρήματα.
Απρόσμενη ανάπτυξη της ισραηλινής οικονομίας εν μέσω πολέμου
Παρά τον πόλεμο το ΑΕΠ του Ισραήλ αυξήθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο
«Taramagate»: Τι συμβαίνει στη Βρετανία με την έλλειψη ταραμοσαλάτας
Η απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Βρετανία έχει προκαλέσει πανικό στους Λονδρέζους που διαμαρτύρονται για την ταραμοσαλάτα
Σίγουρος για τον πληθωρισμό παρά τις υψηλές υπηρεσίες o Λουίς ντε Γκίντος
Η οικονομία έχει απογοητεύσει πρόσφατα, καθώς η κατανάλωση παραμένει αδύναμη, δήλωσε ο Λουίς ντε Γκίντος
Το «φρένο χρέους» στη Γερμανία και τα όριά του
Το «φρένο» εισήχθη στη Γερμανία το 2009 από την τότε καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της «μεγάλης ύφεσης»