Στην τελική ευθεία μπαίνει η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης, αποτελώντας μια νέα ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η πλωτή υποδομή παραλαβής, αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ολοκληρώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», τη φάση των δοκιμών γύρω στις 11 με 12 Απριλιου. Προς το τέλος του ίδιου μήνα αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στέλνοντας τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου σε βαλκανικές αγορές.
Αυτές αναμένεται να είναι, όπως αναφέρουν πηγές, ποσότητες από φορτίο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, οι οποίες εν μέρει αξιοποιούνται για τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού της πλωτής μονάδας. Οι υπόλοιπες θα διατεθούν σε πελάτες της ελληνικής επιχείρησης που βρίσκονται εκτός συνόρων.
Κάθετος άξονας
Το FSRU Αλεξανδρούπολης διαχειρίζεται και λειτουργεί η Gastrade. Πρόκειται για εταιρεία με μετόχους, που κατέχουν από 20% ο καθένας, την κυρία Ελμίνα Κοπελούζου, την Gaslog, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, την Bulgartransgaz (Διαχειριστής του βουλγαρικού συστήματος φυσικού αερίου) και τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Gastrade επιδιώκει να προσελκύσει ως χρήστες του πρώτου ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) εταιρείες από τον λεγόμενο κάθετο άξονα μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή από τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και σε επόμενη φάση ακόμα και από την Ουκρανία. Στον κάθετο άξονα σημειωτέον συμμετέχουν επίσης οι χώρες της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας. Οι Διαχειριστές των συστημάτων αερίου των προαναφερόμενων κρατών θα προχωρήσουν στις αναγκαίες εργασίες για την αναβάθμιση των συστημάτων τους ώστε επί της ουσίας να χτίσουν έναν ενιαίο μεγάλο αγωγό, ο οποίος θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τον Νότο μέχρι τον Βορρά. Η πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τις αγορές αυτές θα είναι το FSRU Αλεξανδρούπολης.
Δυναμικότητα
Η υποδομή θα έχει τον ρόλο μιας εναλλακτικής πηγής εφοδιασμού της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην προσπάθεια των αγορών να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Φορτία από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες παραγωγούς LNG θα φτάνουν με δεξαμενόπλοια στο FSRU, όπου και οι ποσότητές του θα μεταγγίζονται σε αυτό και στη συνέχεια μέσω του ΕΣΦΑ και του IGB (ελληνοβουλγαρικός αγωγός) θα μεταφέρονται στις αγορές των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Όσον αφορά το FSRU Αλεξανδρούπολης, πρόκειται ουσιαστικά για ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο μετατράπηκε σε ειδικά εξοπλισμένη υποδομή για την υποδοχή και αποθήκευση LNG και στη συνέχεια την αεριοποίηση των ποσοτήτων υγροποιημένου αερίου.
Εφτασε ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης στις 17 Δεκεμβρίου από ναυπηγείο της Σιγκαπούρης. Το μήκος του FSRU είναι στα 288,6 μέτρα, το πλάτος του στα 44 μέτρα και το ύψος φτάνει στα 26,2 μέτρα.
Είναι αγκυροβολημένο μόνιμα σε απόσταση 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και οι ποσότητες φυσικού αερίου μεταφέρονται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου μέσω ενός υποθαλάσσιου αγωγού 24 χλμ. και χερσαίου αγωγού 4 χλμ.
Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
Τα δύο αυτά τμήματα των αγωγού και της πλωτής μονάδας αποτελούν το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου. Τα βασικά μέρη του FSRU είναι:
• Συστήματα πρόσδεσης δεξαμενόπλοιων και μετάγγισης υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
• Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης ΥΦΑ συνολικής χωρητικότητας έως 153.500 κυβικά μέτρα.
• Τρεις μονάδες αεριοποίησης δυναμικότητας 315.000 κυβικών μέτρων (267 mmscfd) ΦΑ/ώρα (εκάστη).
• Μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για την εξυπηρέτηση των αναγκών της πλωτής μονάδας σε ηλεκτρική ενέργεια.
• Μετρητική μονάδα για τη μέτρηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αεριοποιούνται.
• Χώροι διαμονής, ενδιαίτησης πληρώματος.
Η ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησής του ανέρχεται στα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Latest News
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ
Πλαφόν από τα παλιά… στις τιμές ρεύματος – Το σχέδιο για το φρένο στις αυξήσεις
Την επαναφορά του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων για να φρενάρει τις αυξήσεις στο ρεύμα σχεδιάζει ο υπουργός Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης
Το «Drill, Baby, Drill» είναι πολιτικό σύνθημα, όχι ένα επιχειρηματικό σχέδιο
Εταιρείες όπως η ExxonMobil , η Chevron , η ConocoPhillips και η Diamondback Energy έχουν αναδειχθεί ως οι μεγάλοι νικητές στην αγορά