Μπορεί ο γνωστός Γουόρεν Μπάφετ να έχει αστειευτεί πολλάκις με τις προοπτικές του χρυσού, αλλά το μέταλλο έχει ζήσει πολλές λαμπερές στιγμές. Και μία από αυτές είναι το τελευταίο διάστημα, που ξεπερνά συνεχώς τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης.

Την ώρα που ο χρυσός συνεχίζει το ράλι, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κοινοποίησε τη λίστα με τα χρυσά νομίσματα που εκδίδονται παγκοσμίως και χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Χρυσός: Προστασία ή επένδυση; Η μεγάλη ευκαιρία του να λάμψει και τη νέα δεκαετία

Όπως προβλέπει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή στη σχετική λίστα εντάσσονται πάνω από 700 χρυσά νομίσματα τα οποία έκοψαν 160 χώρες. Η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στα ανταλλακτήρια χρυσού.

Σημειώνεται ότι ο όρος «επενδυτικός χρυσός» δεν αποτελεί σύσταση για επένδυση, αλλά αφορά στις επενδυτικές μορφές του πολύτιμου μετάλλου, όπως οι ράβδοι και τα νομίσματα.

Η εγκύκλιος 

Όπως εξηγεί ο Κανονισμός, τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 344 και, επομένως, αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2024.

Ένα νόμισμα, συνεχίζει ο κανονισμός, μπορεί να απαλλάσσεται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας, έστω και αν δεν αναφέρεται στον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή, τα οποία θεσπίζονται από τις σχετικές διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (οι οποίες έχουν ενσωματωθεί ως ανωτέρω στο εσωτερικό μας δίκαιο) κι όπως επισημαίνεται και στην σκέψη ε) του ανωτέρω επεξηγηματικού σημειώματος, ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομασία νομίσματος.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση πωλήσεων χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του χαρακτηρισμού ως «επενδυτικού χρυσού» υφίσταται η υποχρέωση των υποκείμενων στο φόρο, κάθε έτος, να υποβάλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α’ – Φ.Π.Α. της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας κατάλογο των νομισμάτων που πούλησαν, συμπληρωμένο με τα αναγνωριστικά στοιχεία των νομισμάτων αυτών (μικτό βάρος, περιεκτικότητα σε χρυσό, έτος και χώρα κοπής, ημερομηνία και τιμή τελευταίας πώλησης συγκεκριμένου νομίσματος). Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη τιμή πώλησης αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της 1ης Απριλίου εκάστου έτους.

Ο κατάλογος καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομαστική αξία νομίσματος. Στην ίδια κατηγορία νομισμάτων, η ταξινόμηση γίνεται κατά αύξουσα αξία του νομίσματος.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα

Επίσης, στον κατάλογο, η ονομαστική αξία του νομίσματος αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα που αναγράφεται σε αυτό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η νομισματική μονάδα δεν αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες στο νόμισμα, εφόσον είναι δυνατόν, η ονομαστική αξία του αναφέρεται σε παρένθεση.

Φρενίτιδα αγορών από τις κεντρικές τράπεζες

Ο χρυσός αποτελεί σημαντικό στοιχείο στα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών λόγω των χαρακτηριστικών ασφάλειας, ρευστότητας και απόδοσης – οι τρεις βασικοί επενδυτικοί στόχοι για τις κεντρικές τράπεζες.

Ως εκ τούτου, τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι σημαντικοί κάτοχοι χρυσού, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του χρυσού που έχει εξορυχθεί σε όλη την ιστορία. Εξάλλου, το πρόσφατο ράλι στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, το τέταρτο τρίμηνο τα συνολικά αποθέματα χρυσού στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχονταν σε 114, 40 τόνους, με συνολική αξία περίπου 7,6 τρισ. δολάρια

Χτίζοντας χρυσά αποθέματα

Ειδικότερα, για τον Φεβρουάριο, το ΠΣΧ αναφέρει ότι τα παγκόσμια αποθέματα χρυσού στις κεντρικές τράπεζες αυξήθηκαν κατά 19 τόνους, καταγράφοντας αύξηση για ένατο συνεχόμενο μήνα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής για τον μήνα, αυξάνοντας τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 12 τόνους σε 2.257 τόνους.

Συμπεριλαμβανομένου του Φεβρουαρίου, τα αποθέματα χρυσού της PBoC αυξήθηκαν για 16 συνεχείς μήνες, αν και το μερίδιο του χρυσού στα συνολικά αποθέματα παραμένει περίπου 4%

Η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 6 τόνους τον Φεβρουάριο, συνεχίζοντας δυναμικά το χτίσιμο χρυσών αποθεμάτων.
Οι καθαρές αγορές ανέρχονται πλέον σε 12 τόνους, ανεβάζοντας τα συνολικά αποθέματα σε λίγο περισσότερο από 306 τόνους

Τα εβδομαδιαία στοιχεία της Reserve Bank of India έδειξαν ότι τα αποθέματά της σε χρυσό αυξήθηκαν κατά 6 τόνους τον Φεβρουάριο. Τα επίσημα αποθέματα χρυσού στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 4 τόνους τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας τα αποθέματα στους 556 τόνους.

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχαν μόνο δύο αξιόλογοι πωλητές κατά τη διάρκεια του μήνα. Η Κεντρική Τράπεζα του Ουζμπεκιστάν μείωσε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 12 τόνους κατά τη διάρκεια του μήνα, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιορδανίας μείωσε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 4 τόνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας