
Εντός της επόμενης πενταετίας η υιοθέτηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης θα οδηγήσει σε μείωση των εργαζομένων σε πολλές επιχειρήσεις, δείχνει έρευνα της εταιρείας εύρεσης προσωπικού Adecco, η οποία ενισχύει τις ανησυχίες για αναστάτωση της αγοράς εργασίας.
Από τα στελέχη 2.000 μεγάλων επιχειρήσεων που συμμετείχαν στη διεθνή έρευνα, το 41% προβλέπει μείωση του προσωπικού λόγω της ΑΙ, ανέφερε η Adecco σύμφωνα με το Reuters.
Τουρισμός: Πώς μπορεί να βοηθήσει η τεχνητή νοημοσύνη
Η έρευνα έρχεται εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η λεγόμενη παραγωγική ΑΙ, συστήματα που παράγου κείμενα, εικόνες και βίντεο σύμφωνα με τις οδηγίες του χρήστη, θα καταργήσει μεν ορισμένες επαναλαμβανόμενες, ανιαρές εργασίες, παράλληλα όμως μπορεί να οδηγήσει στην κατάργηση κάποιων επαγγελμάτων.
Η έρευνα της Adecco, μια από τις μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα για το θέμα της ΑΙ, έρχεται να προστεθεί σε έκθεση που παρουσίασε το 2023 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με την οποία το 25% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο προβλέπουν ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ το 50% εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές.
Όμως, παρόλο που τα περισσότερα στελέχη που απάντησαν στην Adecco αναγνωρίζουν ότι η ΑΙ αλλάζει την αγορά εργασίας, η μεγάλη πλειονότητα δηλώνει ότι η τεχνολογία δεν υιοθετείται με ταχείς ρυθμούς.
Oλα τα επαγγέλματα θα επηρεαστούν
«Σχεδόν όλα τα επαγγέλματα θα επηρεαστούν από την ΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Adecco Ντένις Μάτσουελ. «Η ΑΙ μπορεί να είναι δολοφόνος επαγγελμάτων αλλά και δημιουργός θέσεων εργασίας».
«Πριν από δέκα χρόνια», εξήγησε, «υπήρχε ο φόβος ότι πολλές δουλειές θα χάνονταν από τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ στην πραγματικότητα πολλές νέες δουλειές δημιουργήθηκαν στον ψηφιακό κόσμο».
Όπως τόνισε, οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν εκπαιδεύοντας το υφιστάμενο προσωπικό τους στη νέα τεχνολογία.
Η έρευνα της Adecco συμπεριέλαβε επιχειρήσεις σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ισπανία, Καναδά, Αυστραλία και Σιγκαπούρη, και κάλυψε τους κλάδους της άμυνας, της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας, της βιομηχανίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η ελβετική εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί την ΑΙ, για παράδειγμα στη δημιουργία βιογραφικών σημειωμάτων για τους πελάτες της.
Πηγή in.gr


Latest News

Η Huawei έτοιμη να προωθήσει προηγμένο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
Το νέο τσιπ τεχνητής νοημοσύνης 910C που ετοιμάζει η Huawei έρχεται τη στιγμή που η Κίνα αναζητά εναλλακτικές λύσεις στα τσιπ της Nvidia

Στις συμπληγάδες ΗΠΑ - Κίνας ο γίγαντας των ημιαγωγών Nvidia - Τι ζητά ο Χουάνγκ στο Πεκίνο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, CEO της Nvidia, θα απαιτήσει άδειες για να εξάγει το μικροτσίπ H20 AI στην Κίνα

Ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένθετο γραμμένο από ΑΙ
Μετά τον πρώτο μήνα δοκιμών, η ιταλική εφημερίδα Il Foglio προσέλαβε το σύστημα ως μόνιμο υπάλληλο.

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων

Ξεπέρασαν τις 15.000 οι επισκέπτες στη Beyond 2025
Η BEYOND 2025 συγκέντρωσε περισσότερους από 300 εκθέτες από την Ελλάδα και από 10 χώρες

Οι start-ups που δημιουργούν εργαλεία παραγωγικότητας είναι το νέο μεγάλο στοίχημα της ΑΙ - Ποιες είναι
Οι επενδυτές ποντάρουν σε AI startups που αναπτύσσουν πρακτικές εφαρμογές της ΑΙ αναζητώντας μεγάλα κέρδη χωρίς τεράστιες δαπάνες

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να μοιράζεστε ποτέ με την τεχνητή νοημοσύνη
To ChatGPT, όπως και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσονται χρησιμοποιούνται από όλο και περισσότερους ανθρώπους για μια ευρεία γκάμα αναζητήσεων

Ποιες είναι οι 10 χώρες με τα περισσότερα ταλέντα στην AI
Έρευνα της Microsoft, με τη συμμετοχή 31.000 ατόμων σε 31 χώρες, έδειξε ότι το 66% των επιχειρήσεων δεν θα προσλάμβανε κάποιον χωρίς δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη