
Εταιρικά κέρδη, πληθωρισμός και επιτόκια είναι οι βασικοί καταλύτες που αναμένεται να διαμορφώσουν την εικόνα στα χρηματιστήρια την εβδομάδα που ξημερώνει.
Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve με τις αγορές να αναζητούν πίσω από τις λέξεις τις ενδείξεις εκείνες που θα δώσουν το στίγμα για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Βέβαια, η απόφαση του Μαρτίου δεν έλαβε υπόψην της τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και που εξέπληξαν τους αναλυτές: η ισχυρή απασχόληση περιπλέκει τις νομισματικές αποφάσεις, με παράγοντες της αγοράς να βλέπουν το ορόσημο του Ιουνίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, να απομακρύνεται.
Την ίδια ημέρα (10 Απριλίου) αναμένονται και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου, επίσης καταλυτικά για την επιτοκιακή πολιτική.
Το βλέμμα στην ΕΚΤ
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες συνεδριάζουν την Πέμπτη (11 Απριλίου): αν και η απόφαση να διατηρήσουν αμετάβλητο το κόστος δανεισμού θεωρείται ειλημμένη, οι αγορές θα εστιάσουν στο σκεπτικό της απόφασης, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ που θα ακολουθήσει, αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για μελλοντικές τους προθέσεις. Εξάλλου, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενισχύουν τις φωνές εκείνων που ζητούν μείωση των επιτοκίων νωρίτερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον Φεβρουάριο, πολύ κοντά πλέον στον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Υπέρ της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής τον Απρίλιο ή το αργότερο τον Ιούνιο έχει ταχθεί ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος δεν βλέπει κάποιον ουσιαστικό κίνδυνο.
Το ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά από χρόνια φαίνεται και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης τον Μάρτιο, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη Πέμπτη. «Αν και θα ήταν συνετή η αναμονή νέων στοιχείων και ενδείξεων, έχουν ενισχυθεί τα επιχειρήματα για να εξετασθούν μειώσεις επιτοκίων», σημειώνεται στα πρακτικά, ενώ σε άλλο σημείο τους αναφέρεται ότι ο χρόνος για την πρώτη μείωση «γίνεται ξεκάθαρα πιο ορατός».
Οι αγορές
Εκτός από τις κεντρικές τράπεζες, οι αγορές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στα εταιρικά κέρδη. Οι επενδυτές θα ακούσουν επίσης τις απόψεις των εταιρειών για την οικονομία και τον πληθωρισμό, για να μετρήσουν εάν το λεγόμενο περιβάλλον Goldilocks ανθεκτικής ανάπτυξης και υποχώρησης των τιμών καταναλωτή μπορεί να συνεχιστεί.
Η Delta Air Lines, η BlackRock και η JPMorgan Chase & Co είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τους την επόμενη εβδομάδα.
Οι αναλυτές αναμένουν να δουν αύξηση κερδών 5% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG. Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Αναμένουν ότι τα περιθώρια θα συμπιεστούν από τα υψηλά επιτόκια και την αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 10,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Τα αποτελέσματα των megacaps όπως η Nvidia, η Meta Platforms και η Microsoft θα μπορούσαν να είναι το κλειδί για το κλίμα των επενδυτών, μετά από μια απόκλιση στην απόδοση της τιμής της μετοχής των λεγόμενων μετοχών Magnificent Seven που οδήγησε τις αγορές υψηλότερα πέρυσι.
Ταυτόχρονα, οι επενδυτές θα παρακολουθούν εάν τα στοιχεία της συνεχιζόμενης ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ οδηγούν στην αύξηση των εσόδων και των κερδών για τη βιομηχανία, την ενέργεια και άλλους τομείς που συνδέονται στενά με την ανάπτυξη. Οι μετοχές αυτών των εταιρειών είχαν σε μεγάλο βαθμό καλή απόδοση φέτος σε ένα ράλι που εξαπλώθηκε πέρα από τα ονόματα τεχνολογίας και ανάπτυξης.
«Οι αγορές είναι μπερδεμένες, αλλά οι υποκείμενες οικονομικές συνθήκες που είναι οι πραγματικές σειρές δεδομένων που δημοσιεύονται, όπως αυτή για τις θέσεις εργασίας, συνεχίζουν απλώς να επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: την ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης… και ότι η οικονομία δεν πλησιάζει την ύφεση», σχολίασε ο Jamie Cox, της Harris Financial Group.
«Στο τέλος του τριμήνου, οι αγορές ανέβηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε, επομένως επρόκειτο να υπάρξει κάποια πίεση ανεξάρτητα από αυτήν την εβδομάδα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το sell-off αυτής της εβδομάδας επιταχύνθηκε από φόβους κλιμάκωσης τη Μέση Ανατολή και τις ομιλίες από διάφορους αξιωματούχους της Fed.


Latest News

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Βουτιά για ευρωαγορές - Ισχυρό το πλήγμα των δασμών στους περισσότερους κλάδους
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 2,67% και έκλεισε στις 522,59 μονάδες

Συνεχίζεται το ράλι στα αμερικανικά ομόλογα - Κάτω από το 4% η απόδοση του 10ετούς
Οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

Βυθίζεται η Wall Street δια χειρός Τραμπ - Περίπου 1,7 τρισ. διαγράφηκαν από τον S&P 500
Στο «κόκκινο» οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη

Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ+ επεκτείνει τις απώλειες που έφεραν οι δασμοί Τραμπ
Το Brent καταγράφει μείωση πάνω από 5%

Ράλι καταγράφει το ευρώ - Ενισχύεται πάνω από 2% έναντι του δολαρίου
Αποδυναμώνεται το δολάριο υπό το βάρος των δασμών Τραμπ - Ενισχύεται το γεν και το ελβετικό φράγκο

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες