Σε μια μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση για την πορεία του αποπληθωρισμού του κόσμου προχωρά ο Economist, καθώς σε ανάλυσή του υποστηρίζει μεν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την δύσκολη μάχη κατά του πληθωρισμού, αλλά ο κίνδυνος να επανέλθει είναι εδώ. Και τότε, όπως υποστηρίζει, οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά.
Όπως υπενθυμίζει η ανάλυση, σήμερα φαίνεται ότι ο πόλεμος του πληθωρισμού κερδήθηκε αναίμακτα. Στις περισσότερες πλούσιες χώρες ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έχει πέσει από τα υψηλά του 5%-8% σε ένα πιο ανεκτό 3%-5%.
Ευρωπαϊκές τράπεζες: Ζουν το «θαύμα» των επιτοκίων
Σε πείσμα των απαισιόδοξων οικονομολόγων, δεν υπήρξε καμία ύφεση. Η ανάπτυξη ποικίλλει, από την ακμάζουσα στις ΗΠΑ και την αξιοσέβαστη σε Αυστραλία, Καναδά και Ιαπωνία, έως τη χλιαρή στη Βρετανία και τη ζώνη του ευρώ. Πουθενά όμως δεν έχει καταρρεύσει, ενώ σε αντίθεση με τον αποπληθωρισμό της δεκαετίας του 1980, η ανεργία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.
Υπάρχει παγκόσμια οικονομική σωτηρία χωρίς θυσίες;
Δυστυχώς, η απάντηση στην ερώτηση για τις θυσίες που απαιτούν οι οικονομίες παγκοσμίως είναι «όχι», αναφέρει Economis. Ο υψηλός πληθωρισμός έχει αφήσει σημάδια. Πριν από την πανδημία του covid-19, ο πλούσιος κόσμος απολάμβανε δεκαετίες χωρίς σοβαρά προβλήματα πληθωρισμού.
Μετά την σκληρή νομισματική σύσφιξη τη δεκαετία του 1980, που ακολουθήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες που στόχευαν τον πληθωρισμό, οι αυξήσεις των τιμών φαίνονταν να ήταν παρελθόν. Έτσι, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πίστευαν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός, κράτησαν τις τιμές και τους μισθούς υπό έλεγχο. Οι προσδοκίες τους αποδείχθηκαν έτσι αυτοεκπληρούμενες προφητείες.
Δυστυχώς, όμως η ιδέα ότι ο πληθωρισμός ήταν νεκρός είχε επηρεάσει και τον τρόπο σκέψης των κεντρικών τραπεζών. Όταν οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται το 2021, άργησαν τρομερά να ανταποκριθούν. Τελικά αύξησαν τα επιτόκια πολύ υψηλότερα από ό,τι αρχικά θεωρούσαν απαραίτητο, με κάποια πράγματι αποτελέσματα.
Πλέον όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν αρχίσει να μιλούν για μειώσεις επιτοκίων, αν και η επιφυλακτικότητα δεν λείπει. Άλλωστε, ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τους στόχους τους.
Στην Ευρώπη είναι πιθανό να μειωθεί περαιτέρω, αλλά μόνο επειδή η οικονομία είναι αδύναμη. Στην Αμερική, η μείωση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της Fed πιθανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον τρέχοντα ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος τροφοδοτείται εν μέρει από ένα μη βιώσιμο δημόσιο έλλειμμα.
Οι προσδοκίες
Στο μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν περισσότερο στο μυαλό τους τον κίνδυνο του πληθωρισμού από ό,τι πριν από την πανδημία. Ορισμένες έρευνες δείχνουν άνοδο των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, ενώ και οι χρηματοπιστωτικές αγορές στην Αμερική και τη Βρετανία χρεώνουν λίγο περισσότερο για τη μακροπρόθεσμη προστασία του πληθωρισμού από ό,τι έκαναν.
Οι προβλέψεις για τον μελλοντικό πληθωρισμό έχουν γίνει πιο διφορούμενες, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι αμφιβάλλουν εάν θα επιτευχθούν οι στόχοι για τον πληθωρισμό. Με άλλα λόγια, τώρα που ο υψηλός πληθωρισμός δεν είναι πλέον μακρινή ανάμνηση, η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών φαίνεται εύθραυστη. Και θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν υπάρξει άλλο ένα σοκ όπως η πανδημία. Η οριστική άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό θα προκαλούσε τη διατήρηση του πληθωρισμού έως ότου οι κεντρικές τράπεζες επιφέρουν μια οδυνηρή επιβράδυνση.
Αυτό αποφεύχθηκε σχεδόν αυτή τη φορά, αλλά είναι πιθανό να ξαναδοκιμαστούν. Οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι, η κλιματική αλλαγή και η αγάπη των κυβερνήσεων για δημοσιονομικά κίνητρα θα κάνουν τον πληθωρισμό πιο ασταθή από ό,τι ήταν τις ήμερες δεκαετίες μετά τη δεκαετία του 1980.
Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, στην Ευρώπη, ειδικά, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πέσει ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2%, λόγω της αδύναμης οικονομίας.
Ο συνδυασμός ασταθούς πληθωρισμού και μειωμένης αξιοπιστίας σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής του πλούσιου κόσμου πρέπει να είναι ευέλικτοι, αναφέρει ο Economist. Θα χρειαστεί να προσαρμόσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό όταν ο πληθωρισμός παρουσιάζει διακυμάνσεις—και να ανεχτούν την προκύπτουσα οικονομική αστάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μοιάζουν λίγο με τους συναδέλφους τους στις αναδυόμενες αγορές.
Latest News
Ντανιέλα Καβάλο: Το πρόσωπο - κλειδί στις διαπραγματεύσεις για τις απολύσεις στη Volkswagen
Κόρη μετανάστη από την Ιταλία, η Ντανιέλα Καβάλο είναι επικεφαλής σωματείων των εργαζομένων στη Volkswagen
Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την Target - Μειώνει το guidance
Οι διακριτικές αγορές μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο - Τι είδε η Target στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου και πώς θα κινηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς
Σε καθεστώς πτώχευσης στις ΗΠΑ η Northvolt - Το σχέδιο αναδιάρθρωσης
Η Northvolt δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους επενδυτές σε ένα πακέτο διάσωσης και ζητά υπαγωγή στο Άρθρο 11
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Το «γεράκι» της ΕΚΤ ξαναχτυπά: «Πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική νομισματική πολιτική»
Η διατήρηση αυστηρής πολιτικής αποτελεί επί του παρόντος μέρος της δήλωσης που δημοσιεύει η ΕΚΤ μετά τις συνεδριάσεις της για τα επιτόκια
Σε χαμηλό επταμήνου οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ
Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 17.750 σε 213.035 την περασμένη εβδομάδα
O αμερικανική Deer, ο γίγαντας των αγροτικών μηχανημάτων προβλέπει μικρότερη κερδοφορία
Οι εκτιμήσεις της Deer για αδύναμα ετήσια κέρδη καθώς τα εισοδήματα των Αμερικανών αγροτών υποχωρούν
Πώς επηρεάζουν την πολιτική της ΕΚΤ τα trumponomics - Κινδυνεύει η μείωση επιτοκίων;
Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει πυροδοτήσει στην ευρωζώνη τη συζήτηση στην ΕΚΤ πώς μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά τους για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
Απόφαση σταθμός στη Βρετανία - Επανεθνικοποιήθηκαν οι σιδηρόδρομοι
Πράσινο φως της Βουλής των Λόρδων στο Ηνωμένο Βασίλειο - Οι Εργατικοί εκπλήρωσαν την προεκλογική τους δέσμευση
Με αργά βήματα η επιστροφή των επενδυτών στα ακίνητα - Τι συμβαίνει στη γερμανική αγορά
Η αγορά γραφείων στη Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε μια μεταπανδημική ύφεση εν μέσω αβεβαιότητας για τη μελλοντική ζήτηση χώρων εργασίας