Οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ραγδαίες και δεν αφορούν μόνο στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του 2021, που απαγόρευε στα θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων της ΕΥΠ να ενημερωθούν για την παρακολούθηση τους.

Υποκλοπές: Τέσσερα ερωτήματα μετά το «μπλόκο» του ΣτΕ στον νόμο Τσιάρα

Μια κρίσιμη αποκάλυψη που έγινε από τoν ιστότοπο Inside Story κατέδειξε πως ο πυρήνας των στελεχών που εργάζονταν για την Intellexa πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο του Predator, εξακολουθεί να είναι ενεργός και πως 20 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας παραγωγής του κακόβουλου λογισμικού έχουν πλέον «μοιραστεί» σε τρεις ελληνικές εταιρείες από τις οποίες μισθοδοτούνται. Αυτές είναι οι Remote Greece, IANUS Συμβουλευτική και ADDAPP Technologies ΙΚΕ.

Ποιος είναι ο εργοδότης;

Από το ρεπορτάζ του Inside Story προκύπτει ότι οι εταιρείες αυτές ουσιαστικά παρέχουν λειτουργία «κελύφους», ώστε να μην φαίνεται ποιος είναι ο πραγματικός εργοδότης των εργαζόμενων αυτών.

Άλλωστε αυτό προκύπτει και από την απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της Remote Greece στο Inside Story και στην οποία αναφέρει ότι «η Remote είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να πληρώνουν άτομα που ζουν σε 200+ χώρες. Για να το επιτρέψει αυτό, η Remote διατηρεί νομικά πρόσωπα και σχέσεις με παρόχους υπηρεσιών σε διάφορες δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο για τη διαχείριση της συμμόρφωσης, της μισθοδοσίας, των παροχών και άλλων εργασιακών θεμάτων».

Γιατί είναι σημαντική αυτή η αποκάλυψη; Διότι ουσιαστικά προκύπτει ότι από τη στιγμή που η ελληνική Intellexa τερμάτισε τις εργασίες της στην Ελλάδα, τον Αύγουστο του 2022, υπό το βάρος των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων και της προσοχής που έλαβαν οι δραστηριότητες της στην χώρα μας, διατήρησε το προσωπικό αυτό και συνέχισε να το πληρώνει μέσω άλλων εταιρειών.

Κάποιος από τους εργαζόμενους αυτούς πιστοποιημένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εργάζεται σήμερα για την Intellexa στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά πληρώνεται μέσω της Remote Greece στην Ελλάδα.

Ερώτημα

Κάποιοι άλλοι εκ των εργαζομένων εμφανίζονται να μισθοδοτούνται από τις Remote Greece, IANUS Συμβουλευτική και ADDAPP Technologies ΙΚΕ, αλλά χωρίς να είναι σαφές το τι κάνουν σε αυτές και αν είναι πράγματι ενεργοί.

Στη βάση αυτή τίθεται το εύλογο ερώτημα, εάν οι ελληνικές εταιρείες που μισθοδοτούν τους πρώην εργαζόμενους της Intellexa ουσιαστικά τους πληρώνουν προκειμένου να μην αποκαλύψουν τις παράνομες δραστηριότητες της εταιρείας το διάστημα 2020 – 2022. Δηλαδή εάν έχουν υπογράψει αυτές τις συμβάσεις εργασίας στη βάση συμφωνιών εμπιστευτικότητας (Non-disclosure agreement). Δηλαδή πληρώνονται για να μην σπάσει η «ομερτά».

Διερεύνηση

Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διερευνήσει ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήσης, ο οποίος τους τελευταίους έξι μήνες διενεργεί την προανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών που είχαν την υπόθεση στα χέρια τους για 18 μήνες.

Αυτό συνεπάγεται πως όλοι οι πρώην εργαζόμενοι της Intellexa θα πρέπει να κληθούν να καταθέσουν και θα πρέπει να ανοίξουν τόσο οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, όσο και οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Remote Greece, IANUS Συμβουλευτική και ADDAPP Technologies για να καταδειχθεί από το που προέρχονται τα χρήματα που καταβάλουν ως μισθοδοσίες.

Απομόνωση

Πάντως σε μια παράλληλη θετική εξέλιξη, διαπιστώνεται πως η απομόνωση της Intellexa σε διεθνές επίπεδο μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις 5 Μαρτίου είναι σχεδόν απόλυτη. Μια από τις πλέον γνωστές εταιρείες στην εξεύρεση αδυναμιών ασφαλείας (zero-day exploit) σε κινητά τηλέφωνα iPhones and Android, η Crowdfense κατέστησε σαφές ότι εφεξής δεν πρόκειται να διαθέσει την τεχνογνωσία της στην Intellexa.

Ο Paolo Stagno, διευθυντής έρευνας της Crowdfense, δήλωσε στο διαδικτυακό περιοδικό TechCrunch για την Intellexa τα εξής: «Δεν μπορώ να σας πω αν ήταν πελάτης μας και πότε έπαψε να είναι πελάτης μας. Ωστόσο, σε ό,τι μας αφορά, αυτή τη στιγμή η Intellexa δεν θα μπορούσε να είναι πελάτης μας».

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως εάν ένας υφιστάμενος πελάτης της Crowdfense μπει στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ, η εταιρεία θα σταματήσει να συνεργάζεται μαζί του. «Όλες οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις που έχουν τιμωρηθεί άμεσα από τις ΗΠΑ αποκλείονται από πελάτες μας», είπε.

Ο Stagno δήλωσε ότι η Crowdfense εφαρμόζει τα εμπάργκο και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και αν μια εταιρεία πελάτης της εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν εφαρμόζουν τις διεθνείς κυρώσεις. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτει η Intellexa που έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε ένα καθεστώς φιλικό προς τις εταιρείες παραγωγής spyware.

Είναι λοιπόν σαφές πως το δίκτυο της Intellexa έχει υποστεί μεγάλη βλάβη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και πως η «ομερτά» που επικρατεί στο περιβάλλον του Tal Dilian και των επιχειρηματιών που αποτέλεσαν συνεργάτες του στην Ελλάδα (Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίτζιος) είναι πλέον ζήτημα χρόνου να σπάσει.

Στην ΑΔΑΕ ο Ανδρουλάκης

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά ο Νίκος Ανδρουλάκης θα περάσει αύριο, Δευτέρα, την πόρτα της ΑΔΑΕ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ που επιτρέπει πλέον στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να λάβει πλήρη ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Μένει να δούμε αν τους λόγους θα τους μάθει αύριο και το κυριότερο, αν υπάρχει διαθέσιμο υλικό από την περίοδο παρακολούθησής του.

Πηγή:in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα