Σχεδόν 4 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, ενώ πάνω από 1,6 εκατ. ασφαλισμένοι έχουν συσσωρεύσει χρέη στον ΕΦΚΑ. Οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων μόνο προς το Δημόσιο αγγίζουν τα 155 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα κόκκινα χρέη σε τράπεζες και servicers το συνολικό ιδιωτικό χρέος εκτοξεύεται στα 234 δισ. ευρώ.
Μήνα με τον μήνα, χρόνο με τον χρόνο τα ληξιπρόθεσμα χρέη φουσκώνουν και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα και ειδικά με «κλείδωμα» των τραπεζικών τους λογαριασμών.
Οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η πάγια ρύθμιση της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων και ο εξωδικαστικός μηχανισμός για όσους θέλουν να «πακετάρουν» τα χρέη προς το Δημόσιο και τις τράπεζες για να καταλήξουν σε μια ρύθμιση.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων – Οι εκπτώσεις και οι δόσεις
Το ιδιωτικό χρέος συνιστά ένα μεγάλο μέτωπο για την κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο μιας νέας ευνοϊκής ρύθμισης με πολλές δόσεις για τις οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ έχει αποκλειστεί. Στο τραπέζι όμως βρίσκεται το σενάριο ενός νέου «λίφτινγκ» στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ δρομολογούνται νέοι κανόνες για να μη χάνουν οι φορολογούμενοι τις ρυθμίσεις οφειλών και παράλληλα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα που θα ειδοποιεί αυτόματα και εγκαίρως τους φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές όταν κινδυνεύουν με απώλεια κάποιας ρύθμισης, ενώ έρχονται και «μπόνους» για τους συνεπείς οφειλέτες.
Εξωδικαστικός μηχανισμός
Μετά τις τελευταίες βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό μηχανισμό (έξτρα κούρεμα οφειλών για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση, σταθερό επιτόκιο 3% κ.ά.) οι ρυθμίσεις έχουν ανεβάσει ταχύτητα. «Παρακολουθούμε τον εξωδικαστικό, θα δούμε πώς θα “τρέξει” τους επόμενους μήνες και το φθινόπωρο θα επανεξεταστεί το πλαίσιο. Αν δούμε ότι χρειάζονται βελτιώσεις, αυτές θα γίνουν προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι οφειλέτες και να προχωρήσουν στη ρύθμιση των οφειλών τους» σημειώνει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πραγματοποιηθεί 15.408 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,52 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Νέοι κανόνες στις ρυθμίσεις
Με την ακρίβεια να πιέζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί πάνω από 230.000 ρυθμίσεις φορολογικών χρεών με το Δημόσιο να μετρά απώλειες 1,2 δισ. ευρώ. Φορολογούμενοι βρέθηκαν εκτός κάποιας ρύθμισης είτε γιατί δεν υπέβαλαν μία δήλωση είτε καθυστέρησαν έστω και μία ημέρα να πληρώσουν μία νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή. Με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας καθιερώνονται νέοι κανόνες για την απώλεια ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι με ρυθμισμένες οφειλές θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις τους εφόσον:
– Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Εάν η προθεσμία έχει παρέλθει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023, μπορούν να υποβάλουν 5 μήνες μετά, δηλαδή μέχρι 31 Μαΐου 2024.
– Εχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.
Σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης οφειλετών
Τον Ιούνιο αναμένεται να λειτουργήσει ένα νέο ψηφιακό σύστημα που θα ελέγχει κεντρικά και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση τις προϋποθέσεις τήρησης των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.
Σήμερα, σε περίπτωση που ένας φορολογούμενος χάσει μια ρύθμιση το σύστημα δεν ενημερώνεται αυτόματα αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Με το νέο σύστημα ο έλεγχος των προϋποθέσεων τήρησης ή μη τήρησης των ρυθμίσεων θα γίνεται κεντρικά και αυτόματα, ώστε σε περίπτωση που δεν εξοφλούνται οι δόσεις η απώλεια της ρύθμισης θα είναι αυτόματη και θα ενημερώνεται άμεσα ο οφειλέτης. Επίσης δημιουργείται μηχανισμός που θα ειδοποιεί εγκαίρως τους φορολογούμενους όταν κινδυνεύουν να χάσουν κάποια ρύθμιση. Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις:
• Ολες οι προϋποθέσεις τήρησης της ρύθμισης θα παρακολουθούνται ψηφιακά και κεντρικά.
• Εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί κάποια από τις προϋποθέσεις, θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα που δημιούργησε.
• Εάν δεν το κάνει, η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό προϊστάμενο ΔΟΥ.
Μείωση κρατήσεων για συνεπείς οφειλέτες
Για κάθε οφειλέτη δημιουργείται το προφίλ του. Οσοι είναι συνεπείς στην εξόφληση των ανοιχτών φορολογαριασμών τους, η Εφορία θα τους επιβραβεύει κρατώντας λιγότερα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών τους στην περίπτωση που ζητούν την έκδοση ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή την πώληση ακινήτου. Σήμερα η φορολογική αρχή μπορεί να κρατήσει ακόμα και το 70% των χρημάτων που θα εισπράξει ο φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές από το τίμημα πώλησης ενός ακινήτου.
Σταδιακή αποδέσμευση κατασχεμένων λογαριασμών
Το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το μέτρο του σταδιακά ακατάσχετου λογαριασμού το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεπείς οφειλέτες να ανακτήσουν σταδιακά τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους έχει «κλειδώσει» η Εφορία λόγω οφειλών.
Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου
Ποιοι θα βρεθούν στο στόχαστρο της εφορίας το 2025 – Τι ισχύει με τις δαπάνες [γράφημα]
Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από την Εφορία για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις - Ποιες αλλαγές έρχονται
Πότε καταβάλει ο e-ΕΦΚΑ τις συντάξεις Φεβρουαρίου
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
Ποιοι φορολογούμενοι πρέπει να δηλώσουν το φορολογικό διαζύγιο - 18 ερωτήσεις, απαντήσεις
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι
Σε εξέλιξη η εγγραφή των υπόχρεων φορέων του Δημοσίου στο μητρώο για τις φορολογικές δηλώσεις
Οι φορείς του δημοσίου τομέα, οφείλουν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους στο Μητρώο έως και 15 Ιανουαρίου 2025 στην ψηφιακή πύλη «myAADE»
ΑΑΔΕ: Διαθέσιμο από 13/1 το νέο Μητρώο Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων
Η εφαρμογή της ΑΑΔΕ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων
Έρχεται το ψηφιακό πελατολόγιο - Ηλεκτρονικό μάτι της ΑΑΔΕ στους πελάτες επαγγελματιών
Σε ποιους κλάδους κάνει πρεμιέρα μέχρι τέλη Ιανουαρίου το Ψηφιακό Πελατολόγιο - Τι προσφέρει στους επαγγελματίες