Μπορεί το πρόσφατο ράλι στον χρυσό να φαίνεται εύκολο να εξηγηθεί εκ πρώτης όψεως, δεδομένων των γεωπολιτικών προκλήσεων αλλά και σκοτεινών προοπτικών για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά η απάντηση στο ερώτημα γιατί το πολύτιμο μέταλλο ανεβαίνει ξαφνικά αυτή τη στιγμή, δεν είναι διόλου σαφής.
Μετά από διαπραγμάτευση σε ένα αρκετά σταθερό εύρος για μήνες, ο χρυσός άρχισε να αυξάνεται στις αρχές Μαρτίου, και έκτοτε έχει ενισχυθεί κατά 14% καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε σχεδόν καθημερινή βάση. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι υψηλές εδώ και μήνες, ακόμη και χρόνια, και αν μη τι άλλο, η προοπτική για το χρονοδιάγραμμα για τις μειώσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει γίνει πιο θολή τις τελευταίες εβδομάδες.
Προστασία ή επένδυση; Η μεγάλη ευκαιρία του χρυσού να λάμψει και τη νέα δεκαετία
Τι άλλαξε λοιπόν;
Σύμφωνα με το Bloomberg, έμπειρα στελέχη και αναλυτές προσφέρουν πολύ διαφορετικές απαντήσεις για το ποιος ή τι οδήγησε τον χρυσό στα πρωτοφανή ύψη: Είναι μια κεντρική τράπεζα που ανησυχεί για τον ρόλο του δολαρίου ως οικονομικό όπλο; Ταμεία που στοιχηματίζουν ότι η στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε χαμηλότερα επιτόκια είναι επικείμενη; Ένας στρατός αλγοριθμικών traders που έλκονται από τον χρυσό απλώς και μόνο επειδή ανεβαίνει; Επίμονος πληθωρισμός και ανησυχίες για σκληρή προσγείωση; Αποδυνάμωση νομισμάτων; Επικείμενες εκλογές; Ή όλα τα παραπάνω;
Εμπειρογνώμονες του κλάδου αναζητούν απαντήσεις προκειμένου να διερευνήσουν τα γρανάζια ενός τεράστιου παγκόσμιου εμπορίου που εκτείνεται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και διαπραγματεύσιμα κεφάλαια από τη Νέα Υόρκη έως τη Σαγκάη σε έναν τεράστιο εξωχρηματιστηριακό κόμβο στο Λονδίνο και τον παγκόσμιο ιστό εμπόρων που πουλάνε ράβδους νομίσματα και κοσμήματα. Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, είναι ένας αδιαφανής και πολύπλοκος κόσμος που ιστορικά ήταν δύσκολο να ανοίξει κανείς. Παρόλα αυτά, η αγορά και οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν πολλά χρόνια να ενισχύσουν τη διαφάνεια, αυξάνοντας την πρόσβαση σε δεδομένα που βοηθούν να φωτιστεί λίγο περισσότερο το ράλι που αψηφά τη βαρύτητα σε ένα από τα παλαιότερα καταστήματα πλούτου στον κόσμο.
Ποιος αγοράζει;
Πρώτον, η εύκολη απάντηση: οι κεντρικές τράπεζες, ειδικότερα, καθώς και τα μεγάλα ιδρύματα και οι έμποροι προετοιμάζονται για στροφή σε χαμηλότερα επιτόκια. Οι Κινέζοι καταναλωτές ανησυχούν για το μαρασμό των αποδόσεων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία και ένα υποτιμημένο νόμισμα. Στην πλατφόρμα της Reddit Inc., πολλοί καυχώνται ότι συσσωρεύουν μπάρες και νομίσματα.
Αλλά αυτές οι ομάδες ήταν μια σταθερή ανοδική δύναμη για μήνες – ή χρόνια στην περίπτωση των κεντρικών τραπεζών – και δεν είναι σαφές γιατί κάποια από αυτές μπορεί να αγοράζει με πολύ μεγαλύτερη αίσθηση φόβου, απληστίας ή πληθωρικότητας. Οι αναλυτές είναι οπλισμένοι με καλύτερα δεδομένα αγοράς από ό,τι είχαν ποτέ στο παρελθόν, και ωστόσο η σωρευτική απάντηση είναι απογοητευτικά ασαφής: Είναι όλοι ταυτόχρονα, και κανείς συγκεκριμένα.
Τι αγοράζουν;
Ένα πράγμα που είναι ξεκάθαρο είναι επίσης απογοητευτικό: Οι επενδυτές δεν αγόραζαν μέσω χρηματιστηριακά funds, έναν από τους ευκολότερους τρόπους απόκτησης χρυσού. Μια σταθερή εκροή από ETF που υποστηρίζονται από χρυσό υποδηλώνει ότι μια μεγάλη δεξαμενή αγορών χάνει – ή εξαργυρώνει.
«Αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα φαινόμενα που έχω δει ποτέ στον χώρο των ETF», δήλωσε ο Nate Geraci, πρόεδρος του ETF Store. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η ζήτηση χρυσού ήταν πολύ ισχυρή σε άλλα κανάλια, όπως οι αγορές κεντρικών τραπεζών και οι άμεσες αγορές από ιδιώτες επενδυτές».
Πού αγοράζουν;
Στις μεγαλύτερες αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και εξωχρηματιστηριακών αγορών, η εμπορική δραστηριότητα αυξάνεται απότομα, σηματοδοτώντας ότι εμπλέκονται οι συνήθεις θεσμικοί αγοραστές – κεντρικές τράπεζες, επενδυτικές τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, κρατικά επενδυτικά ταμεία. Η δραστηριότητα των επιλογών αυξάνεται, επίσης, και υπάρχουν προσδοκίες ότι οι τιμές του χρυσού μπορεί να εξακολουθήσουν να είναι υψηλότερες καθώς traders σπεύδουν να καλύψουν την έκθεσή τους.
Ο αριθμός των εκκρεμών συμβολαίων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Νέας Υόρκης αυξάνεται, σημάδι ότι τα πιο μακροπρόθεσμα στοιχήματα από διαχειριστές χρημάτων βρίσκονται σε άνοδο. Ωστόσο, ο συνολικός όγκος συναλλαγών έχει ξεπεράσει τον αριθμό των ανοιχτών συμβολαίων – υπονοώντας μια άνοδο των ξέφρενων αλγοριθμικών κεφαλαίων διαπραγμάτευσης .
Πότε αγοράζουν;
Κυρίως Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Η αγορά χρυσού είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις αλλαγές των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ, και αυτό έγινε ακόμη πιο αληθινό από τότε που οι τιμές απογειώθηκαν στις αρχές Μαρτίου. Οι βασικές οικονομικές εκδόσεις εκείνες τις μέρες προσφέρουν αναγνώσεις για την ισχύ της μεταποίησης, τις θέσεις εργασίας, το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, και μια συγκεντρωμένη έκρηξη αγορών που παρατηρείται αφού τα δεδομένα παρέχουν μια ισχυρή ένδειξη για την ταυτότητα των πιο σημαντικών παραγόντων.
Αλλά αυτό από μόνο του προκάλεσε σύγχυση στους αναλυτές, επειδή τα πρόσφατα στοιχεία άρχισαν να είναι έντονα και οι επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων απαντούν με στοιχήματα ότι η αλλαγή πολιτικής της Fed θα έρθει αργότερα και θα είναι πιο ρηχή από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες.
Θεωρητικά, αυτό θα ήταν αρνητικό για τον χρυσό, επειδή τα υψηλά επιτόκια μειώνουν την ελκυστικότητα του χρυσού σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία που φέρουν απόδοση, όπως τα ομόλογα. Οι επενδυτές πιέζουν επίσης προς τα πάνω το δολάριο, γεγονός που έχει κάνει τον χρυσό πολύ πιο ακριβό για τους αγοραστές στις κορυφαίες καταναλωτικές αγορές: την Κίνα και την Ινδία.
Γιατί αγοράζουν τώρα;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Η κραυγαλέα τρύπα στο αφήγημα των τελευταίων πέντε εβδομάδων είναι ότι ενώ η Fed αναμένεται ακόμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος – κάτι που θα ωφελήσει τον χρυσό – πολλοί επενδυτές έχουν πραγματικά πειστεί λιγότερο για το χρονοδιάγραμμα από ό,τι πριν από λίγους μήνες.
Μια πιθανότητα είναι ότι ορισμένοι επενδυτές χρυσού αντ’ αυτού μηδενίζουν την προοπτική μιας σκληρής προσγείωσης στην οικονομία των ΗΠΑ με βάση τα πρόσφατα δεδομένα και σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό για τον ρόλο του ως επενδυτικό καταφύγιο.
Αυτή η ιδέα θα μπορούσε επίσης να δώσει μια εξήγηση για μια άλλη περίεργη κίνηση στην αγορά χρυσού τις τελευταίες εβδομάδες – τη σχέση μεταξύ μιας προσεκτικά παρακολουθούμενης διαφοράς τιμής χρυσού και των επιτοκίων της Fed των ΗΠΑ.
Η ποσοστιαία απόδοση μεταξύ spot London και προθεσμιακών συμβάσεων τριών μηνών – η οποία τείνει να παρακολουθεί τα επιτόκια λόγω του κόστους αποθήκευσης, χρηματοδότησης και ασφάλισης χρυσού – έχει κάνει μια σπάνια πτώση κάτω από τα επιτόκια της Fed τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι τιμές spot εκτινάχθηκαν στα ύψη. Ιστορικά, αυτό συμβαίνει μόνο σε σταθερή βάση όταν τα επιτόκια είναι είτε χαμηλά είτε πρόκειται να κινηθούν απότομα χαμηλότερα.
Η αντιστροφή της διαφοράς μπορεί να σηματοδοτήσει ότι οι νευρικοί επενδυτές ζητούν να αποκτήσουν τώρα τον χρυσό spot, ως προστασία από πιθανή αναταραχή.
«Το ράλι αψηφά την κανονική σκέψη, ειδικά όταν πρόκειται για ακόμα υψηλά επιτόκια», δήλωσε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank AS. «Πιστεύω ότι το αφήγημα αλλάζει προς τον επίμονο πληθωρισμό και ίσως μια σκληρή προσγείωση, με αρκετή γεωπολιτική αβεβαιότητα και αποπαγκοσμιοποίηση που οδηγεί τη ζήτηση των κεντρικών τραπεζών».
Latest News
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ
Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη για τον χρυσό
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας
«Ταύρος» για τον χρυσό η UBS: Το ράλι δεν έχει τελειώσει
Ο χρυσός ευνοείται από το δολάριο αλλά και από τις αγορές στις οποίες προχωρούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο
Σε πολεμικό momentum o χρυσός - Κέρδη για τρίτη ημέρα
Ο χρυσός ευνοείται από την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας αλλά και την πτώση που καταγράφει το δολάριο
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα
Ανεβαίνει το πετρέλαιο στη σκιά της κλιμάκωσης της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 47 σεντς, ή 0,7%, στα 71,51 δολάρια το βαρέλι
Ανακάμπτει μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις ο χρύσος - Οι συστάσεις της UBS
H UBS διατηρεί την ανοδική της άποψη για τον χρυσό - Τι προτείνει για ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο με βάση το δολάριο ΗΠΑ
Καμπανάκι Schroders - Πώς οι διακυμάνσεις στον «μαύρο χρυσό» επηρεάζουν τις αγορές
Μια άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να επηρεάσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, προειδοποιεί η Schroders.
Αγοράστε χρυσό - Η σύσταση έκπληξη από τη Goldman Sachs
«Σπεύσατε για χρυσό», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, επαναλαμβάνοντας τον στόχο των 3.000 δολαρίων ανά ουγγιά έως τον Δεκέμβριο του 2025
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου