Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, κατά την διάρκεια της οποίας αναμένεται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και οι ανακοινώσεις σημαντικών στοιχείων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο που πλησίασε το 0,5% στις 509 μονάδες. Στην κορυφή των κερδών βρέθηκαν οι μετοχές των ορυχείων με κέρδη 2%. Στον αντίποδα οι μετοχές των μέσων ενημέρωσης κατέγραψαν απώλειες 0,2%. Ο δείκτης  σημείωσε πτώση 1,2% την περασμένη εβδομάδα, τη χειρότερη επίδοσή του από τον Ιανουάριο μετά από μια σειρά συνεχών κερδών.

Wall Street: Πρεμιέρα εβδομάδας με κέρδη

Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 0,79% στις 18.319 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40  στις 8.119 μονάδες με κέρδη 0,72%, ενώ ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε 0,41% στις 7.943 μονάδες.

Αρνητική ήταν η εικόνα των δεικτών την περασμένη εβδομάδα με τον FTSE 100 να χάνει 0,5%, ενώ τόσο ο DAX όσο και ο CAC 40 υποχώρησαν κατά 1,7%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στην συνεδρίαση της ΕΤΚ την Πέμπτη. Αν και οι αγορές αναμένουν ευρέως από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, θα αναζητήσουν τυχόν υπαινιγμούς ότι μια πρώτη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο στο 2,4%.

Τα μάκρο της ημέρας

Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,1% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, πολύ πάνω από την αύξηση 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποδηλώνουν «το τέλος της στασιμότητας στο πρώτο τρίμηνο», αναφέρει σε σημείωμά του ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τη γερμανική βιομηχανία, είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρόκειται για την έναρξη μιας «σημαντικής ανάκαμψης, δεδομένης της πρόσφατης αδυναμίας των βιομηχανικών παραγγελιών και της μείωσης των αποθεμάτων.

Οι καταλύτες των αγορών

Εταιρικά κέρδη, πληθωρισμός και επιτόκια είναι οι βασικοί καταλύτες που αναμένεται να διαμορφώσουν την εικόνα στα χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα.

Την ερχόμενη Τετάρτη 10 Απριλίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve με τις αγορές να αναζητούν πίσω από τις λέξεις τις ενδείξεις εκείνες που θα δώσουν το στίγμα για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Βέβαια, η απόφαση του Μαρτίου δεν έλαβε υπόψην της τα τελευταία στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και που εξέπληξαν τους αναλυτές: η ισχυρή απασχόληση περιπλέκει τις νομισματικές αποφάσεις, με παράγοντες της αγοράς να βλέπουν το ορόσημο του Ιουνίου για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, να απομακρύνεται.

Την ίδια ημέρα (10 Απριλίου) αναμένονται και τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαρτίου, επίσης καταλυτικά για την επιτοκιακή πολιτική.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επέστρεψε πάνω από τις 1.400 μονάδες

Ανοδικά έκλεισε η πρώτη συνεδρία της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας με την αγορά να επανέρχεται και πάλι πάνω από τα επίπεδα των 1.400 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,29% και διαμορφώθηκε στις 1.401,35 μονάδες

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Alpha Bank, της Elvalhalcor και της Πειραιώς. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 113,85 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.193.302 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,84%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές