Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με πρόσφατη απόφαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, κατά τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, δεν συνιστά υπεργολαβία η χρήση πόρων/μέσων που δανείζεται δικηγορική εταιρεία κατά την παροχή νομικών υπηρεσιών από εξωτερικούς της συνεργάτες (ΔΕφΑθ 507/2023).
Με το περιεχόμενο αυτό, σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου, η αιτιολογία της απόφασης, για την οποία συνεκτιμήθηκαν όλα τα κρίσιμα δεδομένα της υπόθεσης, παρίσταται νόμιμη και επαρκής. Και τούτο διότι από άρθρο της διακήρυξης προκύπτει σαφώς ότι, όταν ένας οικονομικός φορέας επιθυμεί να στηριχθεί στις ικανότητες άλλων φορέων, αρκεί να προσκομίσει στην αναθέτουσα αρχή την απόδειξη ότι θα έχει στη διάθεσή του τους αναγκαίους πόρους, παραδείγματος χάριν, προσκομίζοντας τη σχετική δέσμευση των φορέων αυτών.
Κατά συνέπεια, όπως κρίθηκε, η υπεργολαβία αποτελεί απλώς έναν από τους τρόπους με τους οποίους ένας οικονομικός φορέας μπορεί να στηριχθεί στις ικανότητες άλλων φορέων και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να του επιβληθεί από την αναθέτουσα αρχή. Άλλωστε, είναι εξίσου αυτονόητο ότι δεν νοείται υπεργολαβία στο αντικείμενο της επίμαχης σύβασης που αφορά στην παροχή νομικών υπηρεσιών δεδομένου ότι η ανάδοχος δανειζόμενη δικηγορική εταιρεία εξακολουθεί να είναι εκείνη που θα εκτελέσει τη σύμβαση, κάνοντας χρήση των πόρων/μέσων που δανείζεται από τρίτους ήτοι, εν προκειμένω, από τους εξωτερικούς της συνεργάτες. Αντιθέτως στην υπεργολαβία το ανατεθέν τμήμα της σύμβασης που αναλαμβάνει ο υπεργολάβος εκτελείται από τον τελευταίο, υπό τους όρους της σύμβασης που συνάπτει ο ανάδοχος με τον υπεργολάβο.
Περαιτέρω απορριπτέος ως αβάσιμος είναι και ο συναφής λόγος τον οποίο προβάλλει ο αιτών ότι ουδείς των ανωτέρω εξωτερικών συνεργατών της παρεμβαίνουσας δηλώνει ποιο τμήμα της σύμβασης θα εκτελέσει σύμφωνα με άρθρο της διακήρυξης δεδομένου ότι οι τρίτοι δηλώθηκαν ως δανειοπάροχοι και όχι ως υπεργολάβοι.
Ενόψει αυτών, η απόρριψη των ως άνω αιτιάσεων της προδικαστικής προσφυγής του αιτούντος με την προσβαλλόμενη απόφαση παρίσταται νόμιμη, οι δε αντίθετοι προβαλλόμενοι λόγοι ακύρωσης είναι απορριπτέοι ως αβάσιμοι.
Η Σουζάνα Κλημεντίδη είναι δικηγόρος
Latest News
Νουριέλ Ρουμπινί: Το καλό, το κακό και η αβεβαιότητα της οικονομίας Τραμπ
Συνολικά, οι καλές ιδέες πρέπει να αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις των κακών
Οι προσδοκίες για το Bitcoin παραμένουν υψηλές και για το 2025
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο σε κεφαλαιοποίηση κρυπτονόμισμα πρωταγωνίστησε το 2024. Και αναμένεται να συνεχίσει έτσι.
Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα
Για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης απαιτείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική και νέα εργαλεία παρέμβασης στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής
Πώς θα διαμορφωθεί το νέο επίδομα ανεργίας [πίνακες]
Το θεσμικό πλαίσιο για το τακτικό επίδομα ανεργίας όπως ισχύει σήμερα διαμορφώθηκε τις δεκαετίες του 1950 και 1980, δεν ανταποκρίνεται πλέον επαρκώς σε βασικούς στόχους κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής
Ποιες είναι σήμερα οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη [γράφημα]
Η σχετική οικονομική δύναμη των κρατών στον πλανήτη έχει αλλάξει δραματικά
Οι προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2025
Στα αρνητικά σημεία συγκαταλέγονται το υψηλό κόστος ζωής σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς που δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα, η χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 [πίνακας]
Ποιες αναμένονται να είναι οι εξελίξεις για τους πολίτες και την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας
Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2025
Τι θα συμβεί σε παγκόσμιο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Τα μαθήματα της πανδημίας ξεχάστηκαν και ο «γκρι ρινόκερος» παραμένει στο δωμάτιο
Η εκτεταμένη αντιπαράθεση με τον θάνατο φαινόταν να αναδεικνύει μια πιο ευγενική, ευγενική πλευρά της κοινωνίας.
Γιατί να δώσεις
Ό,τι προσφέρεις, με κάποιο τρόπο επιστρέφει σ’ εσένα. Κάποιες φορές πολλαπλάσια