Ο χρυσός και το πετρέλαιο κλέβουν το τελευταίο διάστημα την παράσταση από μετοχές και ομόλογα στις αγορές, με τις τιμές τους να κινούνται σε όλο και πιο υψηλά επίπεδα. Ο χρυσός έχει σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και έχει φτάσει στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 2.338 δολαρίων η ουγγιά με φόντο τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και τις συνεχιζόμενες αγορές από κεντρικές τράπεζες. Το πετρέλαιο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλά επταμήνου με το μπρεντ να πιάνει τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι, λόγω γεωπολιτικών ανησυχιών, πολιτικής για περιορισμένη παραγωγή από ΟΠΕΚ+ και προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης από ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη.
Οι τιμές του πετρελαίου από την πλευρά τους είναι κι αυτές άμεσα επηρεαζόμενες από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ιρανική πρεσβεία στη Συρία την 1η Απριλίου οδήγησε σε αυξημένες ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ειδικά όσον αφορά πιθανά αντίποινα από την Τεχεράνη.
Χρυσός: Οι traders προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο του ράλι
Πλέον, πολλοί είναι οι παίκτες της αγοράς που προσπαθούν να «αποκρυπτογραφήσουν» τις εξελίξεις σε αυτές τις αγορές πολύτιμων μετάλλων και ενέργειας, ώστε για να καθορίσουν τη σύσταση των χαρτοφυλακίων τους.
Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή
Η νέα ανοδική κίνηση στις τιμές της αγοράς πετρελαίου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην ανησυχία εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ και Χαμάς, ο οποίος έχει προκαλέσει ταυτόχρονα τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα. Εξαιτίας των επιθέσεων αυτών, οι αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου που μεταφέρονταν μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ έχουν διακοπεί σε μεγάλο βαθμό ή έχουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες κάνουν τώρα το διάπλου της αφρικανικής ηπείρου μέσω της Νοτίου Αφρικής. Η απόσταση είναι πολύ μεγαλύτερη κι αυτό με τη σειρά του συνέβαλε επίσης στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Το παιχνίδι του ΟΠΕΚ+
Επίσης η αγορά έχει επηρεαστεί από τη συνεχιζόμενη δέσμευση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) για περικοπές στην παραγωγή με στόχο τη στήριξη των τιμών. Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί προσδοκίες ότι η παγκόσμια οικονομία περνά τώρα σε φάση ανάκαμψης, ειδικά δεδομένης της ισχύος της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και της ανάκαμψης στην Κίνα. Η ζήτηση από ΗΠΑ και Κίνα είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για την πορεία του πετρελαίου μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Η σχέση του χρυσού με τα επιτόκια
Την ίδια στιγμή η λάμψη του χρυσού παραμένει πιο ισχυρή από ποτέ. Το πολύτιμο μέταλλο έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων.
Ο χρυσός κατά κανόνα ιστορικά τείνει να ακολουθεί αντίθετη πορεία με τα επιτόκια δανεισμού. Καθώς το κόστος δανεισμού υποχωρεί, ο χρυσός γίνεται ακόμη πιο επιθυμητός σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις όπως είναι τα ομόλογα. Τα τελευταία προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων. Όμως το πολύτιμο μέταλλο που βρίσκεται στα 2.329 δολάρια η ουγγιά έχει καταγράψει πολύ μεγαλύτερη άνοδο από αντίστοιχη άλλων εποχών όταν ετοιμαζόταν να ανοίξει νέος κύκλος στη νομισματική πολιτική.
Επιπλέον, οι προσδοκίες των αγορών για σημαντικές μειώσεις επιτοκίων από τη FED έχουν μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, από τα ίδια τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας, με αποτέλεσμα να προκαλεί ακόμη περισσότερη εντύπωση η άνοδος του χρυσού. Μέρος επομένως της ανοδικής αυτής κίνησης μπορεί να αποδοθεί στις συνεχιζόμενες αγορές χρυσού από κεντρικές τράπεζες αλλά και οι αγορές χρυσού ως αντιστάθμιση κινδύνου από μικρά και μεγάλα χαρτοφυλάκια που ανησυχούν για γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Μεγάλες κεντρικές τράπεζες, από την Κίνα έως τη Ρωσία και ακόμη πιο μακριά, τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει και εξακολουθούν να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες από το πολύτιμο μέταλλο.
Latest News
Χρυσός: Μικρές διακυμάνσεις εν αναμονή των εκλογών
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,05% στα 2.736,59 δολάρια η ουγγιά
Ανοδος για το πετρέλαιο με φόντο τη μετάθεση της αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+
Την Κυριακή, ο OPEC+ανακοίνωσε ότι θα μεταθέσει για έναν ακόμη μήνα την αύξηση της παραγωγής στο πετρέλαιο
Ο χρυσός «λάμπει» κοντά στα υψηλά όλων των εποχών - Οι 4 προτάσεις για επενδυτές
Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ γύρω στα 2.700 δολάρια ανά ουγγιά την Τετάρτη και το ασήμι διαπραγματευόταν κοντά σε υψηλό 12 ετών
Η καρδιά του χρυσού στην Κίνα χτυπάει σε ένα πρώην ψαροχώρι
Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις στην πόλη δημιουργούν έναν λαβύρινθο χλιδής που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες αγορές λιανικής χρυσού στον κόσμο
Γιατί όλοι επιβιβάζονται στην «κιβωτό του χρυσού» - Το ράλι και οι εκλογές
Ο χρυσός συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο και οι προοπτικές παραμένουν ανοδικές
Ανοδος στην τιμή του πετρελαίου με ώθηση από τη Μέση Ανατολή
Οι επενδυτές ακούν προσεκτικά τα σενάρια για αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ
Αν και πτωτικά ο χρυσός οδεύει να κλείσει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών
Ενδοσυνεδριακά ο χρυσός κατέκτησε νέο υψηλό στα 2.790,45 δολάρια η ουγγιά
Σε κίνδυνο η κορυφαία θέση της Αυστραλίας στο σιδηρομετάλλευμα
H Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την «κυριαρχία» στο σιδηρομετάλλευμα, λέει ο CEO της Fortescue
Συνεχίζει ανοδικά ο μαύρος χρυσός
Οι επενδυτές αποτιμούν την ισχυρότερη ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ και την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής τον Δεκέμβριο
Διστακτικότητα στον OPEC+ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου
Η προγραμματισμένη αύξηση κατά 180.000 bpd (βαρέλια ανα ημέρα) αντιστοιχεί περίπου στο 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.