Μάχη με το χρόνο για να βρει τα 1,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται , δίνει ο γαλλικός όμιλος πληροφορικής της Atos που βρίσκεται σε περιπέτειες τα τελευταία χρόνια.  Ο όμιλος έχει δώσει προθεσμία στους επενδυτές μέχρι τις 26 Απριλίου για να υποβάλουν προτάσεις για νέα κεφάλαια.

Ο άλλοτε γίγαντας της πληροφορικής πρόκειται να ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του και τους νέους επενδυτές καθώς θέλει να μετατρέψει 2,4 δισεκατομμύρια του χρέους του σε κεφάλαιο και έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουνίου για να καταλήξει σε συμφωνία.

Χρέη 4,6 δισ. ευρώ

Ο όμιλος απασχολεί 100.000 εργαζομενους και εκτιμά ότι το τρέχον έτος θα έχει τζίρο 10 δισ.ευρώ και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση χρειάζεται 600 εκατ. ευρώ σε μετρητά για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης κατά την περίοδο 2024-25, 300 εκατ. ευρώ σε νέα ανακυκλούμενη πιστωτική διευκόλυνση και 300 εκατ. ευρώ σε πρόσθετες γραμμές τραπεζικής εγγύησης.

Σε δύσκολη θέση εδώ και αρκετά χρόνια και επιβαρυμένος με χρέος 4,6 δισ. ευρώ, ο όμιλος  δεν κατάφερε να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που έθεσε προς πώληση.

Αφενός, οι διαπραγματεύσεις με τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι για την πωλήση των δραστηριότητων της θυγατρικής Tech Foundations , στην οποία χρωστά το ήμισυ του κύκλου εργασιών και του εργατικού δυναμικού,  κράτησαν σε μάκρος,  τελικά απέβησαν άκαρπες και κατέρρευσαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Αφετέρου, στα μέσα Μαρτίου, η Airbus παραιτήθηκε τελικά από την αγορά των δραστηριοτήτων κυβερνοασφάλειας της Atos, που συγκεντρώνονται στη θυγατρική BDS με κύκλο εργασιών 1,6 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες με τους πιστωτές κάτω από αυτές τις συνθήκες, έγιναν ακόμα πιο δύσκολες.

Στο τιμόνι του Ομίλου Atos, πριν αναλάβει τη θέση του Επιτρόπου στην Κομισιόν -με αρμοδιότητα την εσωτερική αγορά – ήταν ο Τιερύ Μπρετόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή