Φως στο αχανές σύμπαν των φωτονίων και των νετρονίων επιχειρεί να ρίξει η «ακριτική» startup Componous που επιχειρεί, όπως διακηρύσσει, να «εκδημοκρατίσει την φωτονική».
Τιτάν: Πώς ενσωμάτωσε ΑΙ και start ups για την παραγωγή τσιμέντου
Φωτονική ονομάζεται ο κλάδος των επιστημών και της τεχνολογίας που ασχολείται με την δημιουργία, τον έλεγχο και την ανίχνευση φωτονίων (σε απλά λόγια αυτό που ονομάζουμε φως, ως κβάντα φωτός, τα φωτόνια είναι τα μικρότερα δυνατά πακέτα ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας) ιδιαίτερα στην περιοχή του ορατού φωτός και στο κοντινό υπέρυθρο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα.
Η «ζωηρή» ζήτηση επιχειρήσεων, για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο, της συμπεριφοράς και κατάστασης σύνθετων υλικών, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία αποτέλεσε το εφαλτήριο που εκτόξευσε την εταιρεία στον πλανήτη της καινοτομίας.
H νεοφυής εταιρεία που «συνέλαβε» την ιδέα κατασκευάσει το λειτουργικό πρωτότυπο του ‘FBG Interrogator’, βρίσκεται ήδη σε επαφές με επενδυτικά κεφάλαια για να κάνει πράξη το οραματικό της πλάνο.
Στην JEC Paris Μάρτιος 2024, την μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση στoν τομέα των σύνθετων υλικών, η Componous αξιολογήθηκε ως μία από τις 20 καλύτερες start ups της Ευρώπης, από τις 521 που συμμετείχαν στη διοργάνωση.
Πριν τη JEC, τέλος Ιανουαρίου, η Componous ταξίδεψε στο Σαν Φρανσίσκο και στην έκθεση SPIE Photonics, την μεγαλύτερη παγκοσμίως έκθεση Φωτονικής, ο ‘FBG Interrogator της Componous προσελκύει το ενδιαφέρον κολοσσών του κλάδου, και αποσπά πολύ θετικές κριτικές, που ίσως στρώσουν το δρόμο για την επόμενη ημέρα.
Στην «Componous», εκτός από τους δύο διαχειριστές, Κοσμά και Νίκο Τιριακίδη, εταίροι είναι ο Βασίλειος Τιριακίδης, η Θωμαή Τιριακίδη , μηχανολόγος μηχανικός και ο δρ. Γιώργος Βιολάκης, CTO της Εταιρείας, ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέϊζερ του Ι.Τ.Ε.
Η υγεία των κατασκευών «γέννησε» την Componous
«Ο προβληματισμός που δημιούργησε την Componous έχει να κάνει με το ερώτημα: “Πως μπορούμε να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας των κατασκευών σε πραγματικό χρόνο, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας, 24 ώρες το 24ωρο”, σημειώνει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» ο Βασίλης Τιριακίδης.
«Πατώντας σε γερά θεμέλια, αυτά της “Β&Τ Composites S.A.”, εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Τιριακίδη, (www.btcomposites.gr ), εταιρεία παραγωγής συνθέτων υλικών, υλικών που παράγονται από ανθρακονήματα, ερευνούσαμε τον τρόπο να γνωρίζουμε την συμπεριφορά και την κατάσταση της υγείας των συνθέτων υλικών που παράγουμε (health monitoring). Και όπως στο ανθρώπινο σώμα, για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε ένα νευρικό σύστημα και έναν εγκέφαλο έτσι ώστε οι κατασκευές να ‘αισθάνονται’ και να ‘μιλάνε’», εξηγεί.
Το Νευρικό ΣύστημαΣύμφωνα με τον ίδιο, οι αισθητήρες οπτικών ινών, παρακολουθούν φυσικούς αλλά και χημικούς παράγοντες, μηχανικές καταπονήσεις, θερμοκρασία, πίεση και ανίχνευση αερίων, πχ υδρογόνου. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται, ειδικά σε μεγάλες δομές, επιτρέπουν την τρισδιάστατη ανακατασκευή για ακριβή μοντελοποίηση.
Στα πλεονεκτήματα των αισθητήρων οπτικών ινών, σε σχέση με τους παραδοσιακούς, ανήκουν τα εξής: Καλή απόδοση ηλεκτρικής μόνωσης, ισχυρή ικανότητα αντι-ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, μη διεισδυτικότητα, υψηλή ευαισθησία, εύκολη πραγματοποίηση απομακρυσμένης παρακολούθησης του μετρούμενου σήματος, αντοχή στη διάβρωση, αντιεκρηκτική, ευέλικτη φωτεινή διαδρομή, εύκολη σύνδεση με τον υπολογιστή.
Ο Εγκέφαλος
Η Componous κατασκευάζει εξ ολοκλήρου το hardware και το software του ‘FBG Interrogator’.
Oι εφαρμογές του ‘FBG Interrogator’ είναι πολλές και ποικίλες στο οικοσύστημα μίας έξυπνης πόλης, αν ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μεγάλες κατασκευές και δομές , από κτίρια μέχρι εγκαταστάσεις έργων υποδομής. Επίσης, στη βιομηχανία για την παρακολούθηση μηχανημάτων παραγωγής, για το monitoring μπαταριών, μετασχηματιστών και μικροδικτύων (microgrids), όπως και για την παρακολούθηση δικτύων μεταφοράς αερίου.
Και δεξαμενές υδρογόνου
Η Componous επεκτείνει την καινοτομία της σε δεξαμενές υδρογόνου, αναπτύσσοντας έναν πρωτοποριακό αισθητήρα διαρροής τόσο για τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος, όσο και για τις κρυογονικές θερμοκρασίες.
«Οι αισθητήρες οπτικών ινών έχουν εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή σε κατασκευές. Στη Δυτική Μακεδονία μόνο, έχουμε 3.500 γεφύρια, μικρά, των οποίων την κατάσταση δεν γνωρίζουμε. Η αγορά των αισθητήρων οπτικών ινών, ως τώρα ήταν κυρίως εστιασμένη σε εφαρμογές αεροδιαστημικής, όπως και σε projects πολύ μεγάλου κόστους», υποστηρίζει.
«Στην Componous θέσαμε ως στόχο να διαθέτουμε στην αγορά τον ‘FBG Interrogator’, στην βασική του έκδοση, στα 999,00 ευρώ, όταν ο ανταγωνισμός φτάνει και τα 50.000,00 €. Έτσι όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές Φωτονικής. Γι’ αυτό και μιλάμε για «Democratizing Photonics», τονίζει.
Σε ανοιχτή γραμμή με επενδυτές
Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, επισημαίνει πως «στόχος μας είναι η καθετοποιημένη παραγωγή για την πλήρη υποστήριξη των πελατών. Η «Componous» θα χρειαστεί περί το 1 εκατ. ευρώ , χρήματα που θα διατεθούν στην προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού (π.χ. 3D laser printers, γραμμή παραγωγής πλακετών, κλπ). Είμαστε σε επαφές με πιθανούς επενδυτές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μέχρι το καλοκαίρι, θα γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η χρηματοδότηση της εταιρείας».
«Συνειδητή επιλογή η παραμονή στην Φλώρινα»
Γιατί η εταιρεία έχει επιλέξει σαν βάση της την Φλώρινα; «Η Componous έχει έδρα τη Φλώρινα και θα παραμείνει στη Φλώρινα. Είναι συνειδητή επιλογή η Φλώρινα, καθώς προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να λειτουργήσουμε επιτυχώς την εταιρία μας. Το μεγάλο αστικό κέντρο αποτελεί εμπόδιο τις περισσότερες φορές. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες εταιρίες βρίσκονται μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι συνηθισμένο όταν κάποιος λέει ότι βρίσκεται κοντά στο Παρίσι, να εννοεί 2 ώρες μακριά από το αεροδρόμιο του Παρισιού, εδραιωμένος σε μία μικρή κωμόπολη. Το ίδιο δηλαδή που ισχύει και στη δική μας περίπτωση με το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Είναι ελληνική ιδιαιτερότητα την εποχή του industry 4.0, να θεωρούμε την επιχειρηματικότητα συνώνυμο του «βρίσκομαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη». Οπότε επιλέγουμε ασυζητητί την ποιότητα ζωής μίας μικρής επαρχιακής πόλης, όπως η Φλώρινα», καταλήγει ο κ. Τιριακίδης.