
Μέχρι τις 15 Απριλίου 2004 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», που «τρέχει» από τις 22 Φεβρουαρίου.
Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ, αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα (CO2) -τουλάχιστον κατά 30% για κάθε επιχείρηση.
Στις παρεμβάσεις που καλύπτονται από τη δράση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης με αντλίες θερμότητας, τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης, οι έξυπνες συσκευές μέτρησης ενέργειας και λοιπές που σχετίζονται με εξοικονόμηση ενέργειας.
Επιπλέον, καλύπτεται το κόστος που συνδέεται με υπηρεσίες, όπως είναι: η μεταφορά, η εγκατάσταση, η διαμόρφωση του νέου εξοπλισμού και ο ενεργειακός έλεγχος.
Διαδικαστικά
Επί της διαδικασίας ένταξης στο πρόγραμμα:
· Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών ύψους 20.000 ευρώ, με αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης 50% (έως 10.000 ευρώ σε επιδοτήσεις).
· Οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών 25.000 ευρώ και αντίστοιχο ποσοστό ενίσχυσης 40% (έως 10.000 ευρώ σε επιδοτήσεις).
Δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις -και οι ατομικές- υπό τις εξής προϋποθέσεις:
· δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα,
· διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ,
· είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησηςκαι
· έχουν συσταθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2023.
Επιπρόσθετα, αξίζει να επισημανθούν τα παρακάτω:
1. Οι επιμέρους δαπάνες για τις υπηρεσίες έκδοσης του κάθε Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ανέρχονται, κατά μέγιστο, σε 400 ευρώ.
2. Οι δαπάνες που αφορούν σε υπηρεσίες ανέρχονται, κατά μέγιστο, στο 25% των συνολικών επιλέξιμων δαπανών.
3. Οι δαπάνη συμβούλου της αίτησης ανέρχεται κατά μέγιστο στα 300 ευρώ και είναι επιλέξιμη στο 100% και πλέον του ποσού ενίσχυσης. Aφορά και στις αιτήσεις που έχουν, ήδη, υποβληθεί.
4. Απαιτείται να προσκομιστεί το 1ο ΠΕΑ (ή ο ενεργειακός έλεγχος) πριν την έναρξη της υλοποίησης και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων και το 2ο ΠΕΑ (ή ο ενεργειακός έλεγχος) μετά την υλοποίηση, ώστε να τεκμηριώνεται η επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων CO2 τουλάχιστον κατά 30% και να καταβληθεί η ενίσχυση.
5. Για την ίδια εγκατάσταση στην οποία αναφέρεται το ΠΕΑ (ή ο ενεργειακός έλεγχος), δεν λαμβάνει χώρα άλλη χρηματοδότηση εξοικονόμησης ενέργειας για πρόγραμμα που αφορά στη δράση «Εξοικονομώ επιχειρώντας».
6. Οι δαπάνες που ενισχύονται στο πλαίσιο του προγράμματος δεν επιτρέπεται να ενισχυθούν από καμία άλλη πηγή (Εθνική ή Ευρωπαϊκή).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, καθώς και τα ενεργειακά πιστοποιητικά, για ένταξη στο «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» έως τις 15 Απριλίου 2024, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr.


Latest News

Πιέσεις στον Στάρμερ από την αυτοκινητοβιομηχανία για νέα κίνητρα στα EV
Οι ηγέτες της βιομηχανίας αυτοκινήτων στη Βρετανία απαίτησαν επειγόντως νέα κίνητρα για την ενίσχυση της αγοράς EV

Νέο επενδυτικό χτύπημα από τον όμιλο Aktor – Εξαγοράζει το 51% της Sunforce One
Ο Όμιλος Aktor θα συνεργαστεί με την Greenline για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Πόσα...δίνουν τα hedge funds για να προσλάβουν μετεωρολόγο
Γιατί οι επενδυτικές εταιρείες ζητούν ολοένα και περισσότερο μοντέλα πρόβλεψης καιρού - Πώς οι αλλαγές στον καιρό επηρεάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων

Συμφωνία TotalEnergies - RWE για πράσινο υδρογόνο - Τι προβλέπεται
TotalEnergies και RWE ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πράσινο υδρογόνο - Στόχος η απανθρακοποίηση

Οι τράπεζες εγκαταλείπουν τους «πράσινους» στόχους
Οι τράπεζες υποβαθμίζουν τους κορυφαίους στόχους βιωσιμότητας που είχαν θέσει

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Πόσα πλωτά φωτοβολταϊκά πήραν το «πράσινο φως» - Ποιος κόφτης μπαίνει
Μόνο την ανάπτυξη πιλοτικών έργων στη θάλασσα και σε τεχνητές υδάτινες επιφάνειες επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική