Ευρεία επικράτηση των αγοραστών και στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας. Την ίδια ώρα που οι ευρωαγορές με το ζόρι μάζευαν τις ημερήσιες απώλειες έως και -1%, ενώ και η Wall Street ήταν διστακτική στο pre market.

Και όλα αυτά, με τους επενδυτές να αναμένουν τα κρίσιμα δεδομένα πληθωρισμού των ΗΠΑ (Τετάρτη) και τις ανακοινώσεις της συνεδρίασης της ΕΚΤ (Πέμπτη).

Ως προς το πρώτο και με δεδομένο ότι η Fed θεωρεί κυρίαρχο μέγεθος τον ΔΤΚ για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει στα νέα δεδομένα Μαρτίου. Μην ξεχνάμε ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών (βαριά στάθμιση στους αντίστοιχους δείκτες) πήραν την ανιούσα το τελευταίο διάστημα, και ενδεικτικά η τιμή του αργού κινείται σε ολοένα και νεότερα υψηλά έτους.

Ως προς το δεύτερο, η ΕΚΤ δηλώνει “έτοιμη”, ή έστω πιο έτοιμη από τη Fed να ξεκινήσει μειώσεις επιτοκίων, καθώς και τα δεδομένα πληθωρισμού της Ευρωζώνης έχουν σταθεροποιηθεί εντός ανεκτών ορίων.

Και σε περίπτωση που η Lagarde κινηθεί ταχύτερα του Powell, θα έχουμε έντονη μεταβλητότητα, κυρίως στις αγορές συναλλάγματος (ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου) και ομολόγων (με έντονη άνοδο των τιμών/μείωση των αποδόσεων).

Μιλώντας γενικότερα, πάντως, ο επενδυτικός κόσμος φαίνεται να προεξοφλεί την αποφυγή οποιασδήποτε υφεσιακής πίεσης, καθότι τα μεγάλα Χρηματιστήρια στον κόσμο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, χωρίς διάθεση για αποεπένδυση (βλ. ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ινδία).

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καλές πιθανότητες να συνεχίσει ανοδικά, τουλάχιστον κοιτώντας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η επιχειρηματική βάση εδράζεται επί πλειόνων παραγόντων, μεταξύ αυτών η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από 4/5 επιλέξιμους από την ΕΚΤ Οίκους (που από μόνο του δικαιολογεί την καλή εικόνα) και η εκθετική αύξηση της ποιοτικής συμπεριφοράς των περισσοτέρων μετοχών μας, απότοκο της επενδυτικής προτίμησης.

Εξάλλου, όσο δεν εμφανίζεται κάποια αρνητική συνιστώσα που θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα, τόσο το Χρηματιστήριο αναλώνεται σε βραχυπρόθεσμες διορθώσεις (όπως η πρόσφατη στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου), δίδοντας ευκαιρίες (επανα)τοποθέτησης.

Η χρηματοοικονομική εικόνα των περισσοτέρων εισηγμένων είναι πάρα πολύ καλή, με πολλές εξ αυτών να έχουν καλύτερα μεγέθη (σε κλίμακα) από τις περισσότερες στη Wall Street.

Επιμέρους, εντυπωσιακή κρίνεται η επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή. ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ συνάντησαν ακαριαία τις κόντρες τους πέριξ των 1,65 και 1,90 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ειδικότερα για την ΕΥΡΩΒ, φαίνεται “άδεια” έως το 1,82, και ίσως χρειαστεί αποσυμφόρηση.

Βεβαίως, δεν αποκλείεται να συνεχίσει αδιόρθωτη μέχρι και την αντίσταση των 1,95, όμως θα απαιτηθούν νέα καύσιμα.

Ο ΜΥΤΙΛ επίσης έφερε χαμόγελα, έχοντας διορθώσει σημαντικά από την κορυφή των 39,50 του Μαρτίου, συναντώντας επίσης αντίσταση εν είδει επιβεβαίωσης στην περιοχή των 35,6 ευρώ.

Ο ΟΠΑΠ έχει μείνει “πίσω” και άπραγος στο τίναγμα των τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή ημέρα γύρω από τα 16-16,30, ενώ υπενθυμίζουμε ότι αφορά σε έναν από τους λίγους βασιλιάδες μερίσματος στο ΧΑ.

Η ΜΟΗ συνεχίζει την πλαγιολίσθηση ανάποδα με την υπόλοιπη αγορά, κάτι που πρέπει άμεσα να αλλάξει αλλιώς θα θεωρηθεί bull trap η πρόσφατη ανοδική κίνηση, και θα βάλει σε περιπέτειες όσους πόνταραν πάνω της.

Η ΔΕΗ φαίνεται να παλεύει να κατοχυρώσει το 11,80-11,90 επίπεδο, γεγονός που θα άνοιγε τον δρόμο για προσέγγιση των 13 ευρώ, σε νέα υπερπολυετή υψηλά.

Τέλος, τα ΜΕΖΖ (ΦΒ, ΓΚ, ΣΑΝ, ΚΑΙΡΟ) έχουν ξαναβρεί ρυθμό μετά τις σοβαρές απομειώσεις, και πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να τοποθετηθούν εκ νέου για να πάρουν το υπόλοιπο της κίνησης.

Latest News